ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΝΝΑΣ:
Τσουρέκιαανεβατά με προζύμι
Υλικά
5με 6 κιλά αλεύρι
2κιλά ζάχαρη
650γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας
1.280γρ. γιαούρτι
20αυγά
3χαρτάκια μαχλέπι
2χαρτάκια μαστίχα
1-2βανίλιες
Λίγοαλάτι
Εκτέλεση
Παίρνουμεένα κομμάτι χωριάτικο προζύμι (ή τοκάνουμε με μαγιά 5-6 μέρες νωρίτερα) καιτο διαλύουμε σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό.Μετά ρίχνουμε αλεύρι, κάνουμε ένα προζύμιαφράτο και το αφήνουμε να φουσκώσει όλοτο βράδυ. Το πρωί χτυπάμε το 1/3 των υλικών(αυγά-ζάχαρη-βούτυρο-γιαούρτι) χωριστάκαι ρίχνουμε το μείγμα στο προζύμι.Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.Στη συνέχεια ρίχνουμε όσο αλεύριχρειάζεται για να κάνουμε ένα μαλακόκαι αφράτο ζυμάρι και το σκεπάζουμε σεζεστό μέρος. Αφού ανέβει και αυτό (συνήθωςχρειάζεται μέχρι το βράδυ) ρίχνουμε μετον ίδιο τρόπο το άλλο 1/3 των υλικών καιτο αφήνουμε πάλι να φουσκώσει. Το επόμενοπρωί, αφού η ζύμη μας έχει ανέβει καλά,ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά κάνονταςένα ομοιογενές μείγμα και συνεχίζουμερίχνοντας το μαχλέπι, τη μαστίχα, τοαλάτι και τις βανίλιες. Ανακατεύουμεκαλά ρίχνοντας αλεύρι και ζυμώνουμε τομείγμα όσο χρειάζεται για να μπορέσουμενα το πλάσουμε. Αφού πλάσουμε τατσουρεκάκια, τα τοποθετούμε σε ένα μέροςζεστό και τα σκεπάζουμε. Μόλις δούμεότι ανέβηκαν, τα αλείφουμε με αυγό καιτα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνοστους 200οCγια 30 περίπου λεπτά.
ΠασχαλινάΚουλούρια
Υλικά
10αυγά
500γρ. ζάχαρη
1φυτίνη (250 γρ.)
1ποτήριου κρασιού χυμό πορτοκάλι
2βανίλιες
1φακελάκι αμμωνία
1,5κιλό αλεύρι αλατίνη
Εκτέλεση
Χτυπάμεστο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσεικαι προσθέτουμε τα αυγά. Στη συνέχειαδιαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιούκαι το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μαζί μετις βανίλιες και το αλεύρι. Ζυμώνουμετο μείγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιάζύμη. Πλάθουμε τα κουλούρια δίνονταςτο σχήμα που θέλουμε και τα βάζουμε σεβουτυρωμένη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε στους200οCγια 20 λεπτά.
Καλήεπιτυχία!
σχόλια