Αυτό είναι το πρώτο μουσείο φλίπερ της Ελλάδας

Αυτό είναι το πρώτο μουσείο φλίπερ της Ελλάδας Facebook Twitter
Ο ιδιοκτήτης του μουσείου Πάνος Μπιτάρχας. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
0

— Πώς σας ήρθε η ιδέα για το πρώτο μουσείο φλίπερ στην Ελλάδα;

Η ιδέα γεννήθηκε όταν η σύζυγός μου μού έκανε δώρο ένα φλίπερ και πραγματοποίησε μια επιθυμία μου από την παιδική ηλικία. Παίζοντας, συνειδητοποίησα σύντομα ότι τα φλίπερ δεν είναι πια διασκέδαση για τους πολλούς, όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά, αλλά αντίκες για λίγους τυχερούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να συντηρούν αυτές τις μαγικές μηχανές διασκέδασης. Αυτό μου δημιούργησε την επιθυμία να επιστρέψω τα φλίπερ στον κόσμο και να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στις πρώτες παιχνιδομηχανές, όπως παλιά.


— Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία του παιχνιδιού.

Το φλίπερ γεννήθηκε στη Γαλλία τον 17ο αιώνα για να μη βαριούνται οι ευγενείς και εξελίχθηκε στη μορφή που το γνωρίζουμε από το 1920 και μετά στην Αμερική, περνώντας από χίλια κύματα τις επόμενες δεκαετίες, με απαγορεύσεις και νόμους που το συγχέουν με τα τυχερά παιχνίδια.


— Έχουμε εικόνα για την επέκτασή του στην Ελλάδα; Πόσα μηχανήματα θεωρείτε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με βαθιά κουλτούρα και αγάπη για το φλίπερ. Αν και δεν υπήρξε ποτέ παραγωγός χώρα για τα φλίπερ, οι τίτλοι που εισάγονταν από το 1950 από Αμερική και Ευρώπη ήταν πάντα πρώτης γραμμής. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ήταν οι ΗΠΑ, με εξαίρεση λίγες ιταλικές, ισπανικές και γερμανικές εταιρείες. Δεν υπάρχει εκτίμηση ως προς το πόσες μηχανές υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το πρώτο μουσείο φλίπερ της Ελλάδας Facebook Twitter
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με βαθιά κουλτούρα και αγάπη για το φλίπερ. Αν και δεν υπήρξε ποτέ παραγωγός χώρα για τα φλίπερ, οι τίτλοι που εισάγονταν από το 1950 από Αμερική και Ευρώπη ήταν πάντα πρώτης γραμμής. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO


— Απ' ό,τι βλέπω, υπάρχει και χώρος συντήρησης στο μουσείο. Τι είδους πελάτες είχατε ως τώρα;

Το βασικότερο κίνητρο για να φτιάξουμε ένα διαδραστικό μουσείο φλίπερ, όπου όλα τα μηχανήματα λειτουργούν και παίζονται, είναι το τεχνικό κομμάτι και η ειδική συντήρησή τους από λίγους εξειδικευμένους τεχνικούς και συντηρητές.


Υπάρχει κόσμος που είχε φλίπερ για χρόνια σπίτι του χαλασμένα και τώρα επικοινωνούν μαζί μας για να τα ανακατασκευάσουν και να μπορέσουν να τα ευχαριστηθούν μετά από χρόνια.

Αυτό είναι το πρώτο μουσείο φλίπερ της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO


— Ισχύει ότι τα φλίπερ παλαιότερα είχαν συνδεθεί με κακόφημους χώρους; Πού τα βρίσκουμε στις μέρες μας;

Το φλίπερ συνδέθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες με χώρους κακόφημους, γεμάτους καπνό, όμως παράλληλα συμβόλιζε την υποκουλτούρα που εξελίχθηκε κοινωνικά σε όλη τη Δύση από τη δεκαετία του '60 κόντρα στον κοινωνικό συντηρητισμό και το χάσμα γενεών. Η ιστορία του φλίπερ είναι η ιστορία των νέων του δυτικού κόσμου και η πορεία μας σε μια μοντέρνα κοινωνία.


— Τι ακριβώς βρίσκουμε στο μουσείο;

Πάνω από 100 μαγικές μηχανές φλίπερ, όλες λειτουργικές, και ο επισκέπτης μας μπορεί να απολαύσει απεριόριστα, παίζοντας με αυτές. Επίσης, διαθέτουμε καφέ/μπαρ αλλά και gift shop. Το μουσείο μας προσφέρει θέαμα και διασκέδαση σε όποιον το επισκεφτεί.

Αυτό είναι το πρώτο μουσείο φλίπερ της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Αυτό είναι το πρώτο μουσείο φλίπερ της Ελλάδας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

Μουσείο Φλίπερ

Μακρή 2 & Διονυσίου Αεροπαγίτου, 2109245958

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ