ΕΑΤ

Facebook Twitter
0

Πρώτες επαφές

Από πού ξεκινάει ο Πειραιάς; Η εύκολη λύση είναι ο Ολυμπιακός και το γήπεδο Καραϊσκάκη. Ας ξεκινήσουμε από εδώ και σταδιακά να μπούμε όλο και πιο μέσα. Ναι, έχεις δίκιο. Η διαδρομή ακολουθεί τη λογική κάποιου που «κατεβαίνει» από την Αθήνα. Και δεν είναι όλοι οι Πειραιώτες Ολυμπιακοί, αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Στην ταβέρνα Τα Γαυράκια, πολύ κοντά στο γήπεδο (Κ. Διαμαντή 22, Ν. Φάληρο, 210 4833 080), ο κύριος Τάκης θα σε βοηθήσει να μπεις στο νόημα με μάγκικα πιάτα. Για κάτι πιο εξεζητημένο, η ταβέρνα Η Άλλη Σκάλα, στα παραπλήσια Καμίνια (Σερίφου 57, 210 4827 722), σε απευθείας σύνδεση με το αδελφάκι της στη Σαντορίνη.

Μικρολίμανο Ι (Δελφινάριο)

Εδώ συνυπάρχουν παράδοση και νεωτερισμός. Ο ανακαινισμένος Δουράμπεης (Οδηγός Lifo, κατηγορία Ψάρι) συνεχίζει να έχει πολύ καλό πλην ακριβό ψάρι και μαζεύει τα μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής κοινωνικοπολιτικής σκηνής. Πάντως η ακόμα πιο παραδοσιακή και έξοχη ψαροταβέρνα του Παπαϊωάννου (Φιλίππου 5, 210 4225 059) αντιστέκεται θαλερά και δεν δείχνει να το βάζει κάτω καθόλου. Και με καλύτερες τιμές. Και ονόματα! H έκπληξη όμως της περιοχής είναι το ολοκαίνουριο Meze (κατηγ. Νέες Αφίξεις), που είναι πανέμορφο, γωνιακό, και ανάγει τη μοντέρνα ψαρομεζεδοφαγία σε απολαυστική τέχνη.

Μικρολίμανο ΙΙ (Ακτή Κουμουνδούρου)

Ορισμένα βράδια δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσεις στην κίνηση, ακόμα και πεζός. Το σκηνικό δίπλα στα κότερα και τις ψαρόβαρκες, ειδυλλιακό. Και αν αποφύγεις τους κράχτες ορισμένων μαγαζιών, ακόμα καλύτερα. Νέα άφιξη στην περιοχή, το Artisti Thalassa (Ακτή Κουμουνδούρου 38, 2104173 087), το θαλασσινό αδελφάκι του Artisti Macaroni (Ακτή Κουμουνδούρου 18-20, 210 4224 874), με το δεύτερο να παντρεύει την ελληνική και την ιταλική παράδοση στις μακαρονάδες. Έπεται το βαρύ πυροβολικό, βλέπε το Πλους Ποδηλάτου (κατηγ. Ψάρι), με την ανακαινισμένη πλατφόρμα δίπλα στο κύμα και το κλασικό Jimmy and the Fish (κατηγ. Ψάρι). Πλησιάζοντας την άκρη του Μικρολίμανου/Τουρκολίμανου, δεσπόζει ο Ιστιοπλοϊκός (210 4132 634), με μια πρόταση κάπως πιο πολυτελή. Βέβαια, αν θέλεις κάτι που θα σου θυμίσει την καλή πλευρά άλλων εποχών, τα Τρεχαντήρια (Ακτή Κουμουνδούρου 52, 210 4175 643) θα σε κερδίσουν με την οικογενειακή τους παράδοση στο φρέσκο ψάρι.

Καστέλλα

Η Καστέλλα, πάνω από το Μικρολίμανο, παραμένει γοητευτικότατη, και αν έχεις αντίρρηση τόλμα να το πεις στο μαφιόζικο ιταλικό εστιατόριο Tony Bonano (Παπαναστασίου 63 -πρώην Βασ. Παύλου- 210 4111 901), που συνδυάζει ατμόσφαιρα Little Italy Νέας Υόρκης με αντίστοιχα καλή πάστα και ριζότι. Ένα άλλο γνωστό στέκι της περιοχής είναι το εστιατόριο Πλόες (Παπαναστασίου 60, 210 4225 674), με κλασικά και μεσογειακά πιάτα (π.χ. καραβιδομακαρονάδα), που τα απολαμβάνεις από το όμορφο μπαλκόνι. Αν θες κάτι σε bar-restaurant, το Viva Zapata (κατηγ. Φαγητό+Ποτό) έχει να σου προτείνει μεθυστικά κοκτέιλ Margarita και διασκεδαστική Tex-Mex κουζίνα.

Ζέα

Η παραθαλάσσια βόλτα συνεχίζεται. Από τη μία πλευρά της Μαρίνας Ζέας το Kitchen Bar (κατηγ. Για Όλη Μέρα), όπου μπορείς να ευχαριστηθείς τον καφέ σου, το burger σου, το φιλέτο σου ή και το ποτό σου αργότερα. Από την άλλη το Πισίνα (210 4511 324-5), με πιο μινιμαλιστικό ντεκόρ, και αντίστοιχο πλην πιο περιορισμένο μενού. Στα πέριξ, το νεοσύστατο Cellier Zea (Ακτή Μουτσοπούλου & Ιωνιδών 2, 2104181 049). Εκτός από εκλεκτά κρασιά, μπορείς να γευτείς και προσεγμένες γεύσεις, με επικέντρωση στη θάλασσα. Το Café Waichhart (Ακτή Μουτσοπούλου 58, 210 4534 408) ανοίγει μόνο βράδυ, αλλά το ατμοσφαιρικότατο βιεννέζικο ντεκόρ του το κατατάσσει ανάμεσα στα ομορφότερα εστιατόρια της πόλης, εδώ και πολλά χρόνια. Δικαιολογημένα ακριβούτσικο.

Από την Πειραϊκή μέχρι το λιμάνι

Η ψαροταβέρνα Ο Διάσημος (Ακτή Θεμιστοκλέους 306, 210 4514 887) έχει αρκετά καλό ψάρι, αλλά από θέα σκίζει. Συνεχίζοντας προς τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, θα συναντήσεις πολλά μεζεδοπωλεία. Καλή τύχη. Απέναντι από την είσοδο της σχολής, η Μαργαρώ (Χατζηκυριακού 126, 210 4514 226) δεν προσφέρει παρά γαρίδες και κουτσομούρες στο τηγάνι, αλλά δεν θες και τίποτα παραπάνω, έτσι; Περνώντας στην ακτή Μιαούλη, εκεί που αράζουν τα κρουαζιερόπλοια, το Gato Mediterrano (210 4599 713) είναι το απόλυτο business lunch στέκι των εφοπλιστών: μαριναρισμένα ψάρια, αλλά και κρεατικά. Προσοχή, κλείνει νωρίς!

Το αστέρι του Λιμανιού

Το εστιατόριο Βασίλαινας, στην Αιτωλικού (κατηγ. Ελληνική Κουζίνα), δεν είναι ακριβώς πάνω στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, αλλά είναι ο γνησιότερος αντιπρόσωπος μιας παράδοσης δεκαετιών. Το νέο του πρόσωπο είναι σαφώς πιο αστικό, αλλά στη σάλα του ή στην ταράτσα του δεν υπάρχει περίπτωση να μη διαπιστώσεις ότι προσφέρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής στην πόλη. Γεύσεις ελληνο-μεσογειακές.

Από τον Άγιο Διονύση στα ενδότερα

Νέα άφιξη η Μαρμίτα του Αγίου (Ακτή Κονδύλη 64, 210 4621 436) απέναντι από τα πλοία για Κρήτη. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και ήδη φημίζεται για τα μαγειρευτά του. Μπαίνοντας στη Δραπετσώνα, δεν υπάρχει λόγος να περιοριστείς στο κεμπάμπ. Ο Γιάννος (κατηγ. Ψάρι) έχει να σου δώσει ό,τι καλύτερο έχει ο βυθός. Ανάλογες ιδιότητες έχει και ο Κόλλιας (κατηγ. Ψάρι), στα Ταμπούρια, αλλά σε κάπως πιο ευρύ πλαίσιο από άποψη πρώτων υλών. Απέναντι, το Τα 5 Πιάτα είναι ένα έξοχο τσιπουράδικο. Ειδίκευση στα αποστάγματα αλλά και στους ψαρομεζέδες έχει ο Βάγιος, στο Κερατσίνι (Πλάτωνος 89, 210 4009 507), ενώ η Καραβίδα (Αμισού 76, Κερατσίνι, 2104311 756) είναι όνομα και πράγμα. Δέξου ότι θα λερωθείς και αφέσου. Βέβαια το πιο γραφικό στέκι της περιοχής είναι η ψαροταβέρνα Το Λιμανάκι (κατηγ. Ταβέρνες & Μεζεδοπωλεία), δίπλα ακριβώς στην υψικάμινο της ΔΕΗ. Φρέσκο ψάρι και καλώς εννοούμενη νοσταλγία. Ακόμα πιο πέρα, στο Πέραμα, η Στροφή (κατηγ. Ταβέρνες & Μεζεδοπωλεία) είναι από τα καλύτερα και ουσιαστικότερα μέρη για φαγητό στο λεκανοπέδιο. Πληθώρα σπάνιων θαλασσινών μεζέδων και, μερικά μεσημέρια, λαϊκά και ρεμπέτικα για τις ορέξεις τις ψυχής.

Κορυδαλλός; Οπωσδήποτε!

Εντάξει, άλλη μια μπαγαποντιά. Απλώς έπρεπε να αναφέρουμε το εστιατόριο Αθήρι (Μ. Αλεξάνδρου 29, Πλ. Μέμου, 210 4940 672), επειδή αξίζει. Σύγχρονη ελληνική κουζίνα (αυτό που λέμε «δημιουργική»), αλλά και κλασικά πιάτα, σε πάρα πολύ καλές τιμές. Ποιο λιμάνι της αγωνίας μού λες;

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ