Επιχειρηματίες από απόγνωση

Επιχειρηματίες από απόγνωση Facebook Twitter
0

 

Του Βασίλη Γεώργα, από την Εφημερίδα των συντακτών

 

Επιχειρηματίες από απόγνωση γίνονται οι Έλληνες με την προσδοκία ότι θα «ξορκίσουν» έτσι την πρωτοφανή έλλειψη θέσεων εργασίας σε μια χώρα όπου σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες έχει μείνει άνεργος, οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις καταρρέουν και η ύφεση διαλύει κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης (2011-2012) αποτυπώνει μια παράδοξη πραγματικότητα: Όσο βαθαίνουν η ύφεση και η ανεργία τόσο περισσότεροι προσπαθούν να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους και να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις για να ορθοποδήσουν.

Η «επιχειρηματικότητα ανάγκης» κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια, με την Ελλάδα ειδικά το 2011-2012 να σκαρφαλώνει στην 4η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στις πλούσιες χώρες σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Οκτώ στους εκατό Έλληνες ηλικίας 18-64 ετών βρίσκονταν μέχρι το καλοκαίρι του 2011 σε αρχικό στάδιο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το ποσοστό αυτό (8%) είναι χαμηλότερο μόνο από τις ΗΠΑ (12,3%), την Αυστραλία (10,5%) και την Ολλανδία (8,2%), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 5,3% που είχε καταγραφεί το 2010.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, από τις νέες επιχειρήσεις ένα ποσοστό 25,4% αποτελεί «επιχειρηματικότητα ανάγκης», δηλαδή διέξοδο απασχόλησης για όσους δεν έχουν άλλες επιλογές ικανοποιητικών απολαβών, ενώ το 36,8% των προσπαθειών αφορά προσπάθειες νέων επιχειρηματιών που θεωρούν ότι προέκυψε κάποια ευκαιρία και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν. Συγκριτικά με την περίοδο πριν από την κρίση (2003-2007) η επιχειρηματικότητα ανάγκης έχει γνωρίσει δραματική αύξηση, ακριβώς λόγω της έλλειψης ευκαιριών για ικανοποιητική μισθωτή απασχόληση.

Η άλλη όψη του νομίσματος όμως δείχνει ότι αφενός ένα μεγάλο μέρος των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών εγκαταλείπεται γρήγορα, αφετέρου -το κυριότερο- λόγω μικρού μεγέθους οι νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις δεν συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης. Έτσι στη χώρα μας καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης της επιχειρηματικής δράσης (3%) με βασικότερο λόγο την έλλειψη κερδοφορίας (επτά στους δέκα) και πολύ λιγότερο την έλλειψη χρηματοδότησης.

Παράλληλα, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην οποία άμεσα ή έμμεσα απασχολούνται πάνω από 1,5 εκατ. άτομα, οι προσδοκίες για τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας είναι πολύ χαμηλές. Μόλις 2,8% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων προσδοκούσαν το 2011 ότι το εγχείρημά τους θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας, ενώ τρεις στους τέσσερις προσδοκούσαν ότι θα απασχολήσουν το πολύ 5 νέους εργαζομένους.

Ένα μεγάλο μειονέκτημα της επιχειρηματικότητας ανάγκης είναι ότι οι περισσότεροι από τους νέους επιχειρηματίες ακολουθούν την πεπατημένη. Ξεκινούν δηλαδή τη δραστηριότητά τους σε κορεσμένους τομείς, όπως ένα κομμωτήριο, μια καφετέρια, ένα ταχυφαγείο ή ένα κατάστημα ρούχων κ.ά. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το 49,4% των νέων επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές, το 27,4% στη μεταποίηση και το 20,6% στην παροχή υπηρεσιών.

Η συντριπτική υπεροχή των επιχειρήσεων που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή έχει ωστόσο αρχίσει να φθίνει λόγω της μείωσης στην κατανάλωση και είναι ενδεικτικό πως από 70% το 2005, σήμερα κινούνται κάτω από το 50%, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι σε ηλικία και καλύτερα καταρτισμένοι επιχειρηματίες ανακαλύπτουν νέες και πιο καινοτόμες δραστηριότητες. Το 2011, ένα στα τρία νέα εγχειρήματα είχε να κάνει με κάποια μικρή ή μεγαλύτερη καινοτομία ή αφορούσε νέες δραστηριότητες στην αγορά.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ