Παλιά, πολύ παλιά, τις έλεγαν “προστάτιδες δυνάμεις”. Τώρα, τους λένε “εμπειρογνώμονες” και τεχνοκράτες. Με όποιον ηγέτη κράτους-μέλους της Ευρωζώνης κι αν μίλησε ο Γ. Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα, τον καλούσε να στείλει “εμπειρογνώμονες” για να ελέγχουν την πορεία υλοποίησης των... “μεταρρυθμίσεων”. Κι αυτό είναι μόνο το αισιόδοξο σενάριο: το χειρότερο είναι να τού επεβλήθη.
Παρ' ότι ουδείς συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί να υποστηρίξει ότι οι “εμπειρογνώμονες” επεβλήθησαν στην ελληνική κυβέρνηση, τα γεγονότα ώς τώρα μάλλον επιβεβαιώνουν τη δεύτερη εκδοχή. Οι δανειστές της Ελλάδας, οι “θεσμικοί εταίροι” -που λέει κι ο Ευ. Βενιζέλος-, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δείξουν ότι θεωρούν την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό αναξιόπιστους συνομιλητές. Από την ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου, έχουν περάσει 21 μέρες. Μέρες κατά τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι “θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις” και κατά τις οποίες η κυβέρνηση ανακοίνωνε με ρυθμούς πολυβόλου μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα. Παρ' όλα αυτά, το Μαξίμου “παρακαλούσε” επί 27 μέρες τους “τροϊκανούς” να γυρίσουν στην Αθήνα και επ' αυτού χρειάστηκε να στείλει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ενυπόγραφη επιστολή στους “θεσμικούς εταίρους”, αποδεικνύουσα την “πολιτική βούληση” για τις αλλαγές.
Ένας, δύο, πολλοί εμπειρογνώμονες!
Με βάση όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο σενάριο -που βασανίζει ήδη όχι μόνο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους υπουργούς- είναι να ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί νέα “επιτροπεία”. Άλλωστε, από τους κόλπους της τρόικας είχε διαμηνυθεί εδώ και καιρό ότι είναι “αναποτελεσματικός” ο ανά τρίμηνο έλεγχος της “προόδου” των “μεταρρυθμίσεων” και πως χρειαζόταν... στενότερη παρακολούθηση. Έτσι, αυτή τη φορά η παρακολούθηση θα είναι εφ' όλης της ύλης. Παράλληλα με την ομάδα του Χ. Ράιχενμπαχ, που θα ασχολείται με την αντιμετώπιση προβλημάτων γραφειοκρατίας και απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και με τους γνωστούς μας “τροϊκανούς”, στην Αθήνα θα καταφθάσουν Γερμανοί εμπειρογνώμονες, που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτό που θέλει η τρόικα: δηλαδή, τις αλλαγές που οι δανειστές θεωρούν ότι κωλυσιέργησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ήταν αποκαλυπτικός στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης. Ενημέρωσε τους υπουργούς του ότι θα συσταθεί το εν λόγω κλιμάκιο και επιφόρτισε, μάλιστα, τον υπουργό Επικρατείας, Ηλ. Μόσιαλο, ως συντονιστή για την καλύτερη συνεργασία των Γερμανών ελεγκτών με την ελληνική κυβέρνηση! Σαν να μην έφταναν αυτά, στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε και τον ένοικο του μεγάρου των Ηλυσίων να στείλει και Γάλλους εμπειρογνώμονες, ενώ στη δεύτερη δήλωση, που έκανε στα αγγλικά, απηύθυνε το ίδιο προσκλητήριο και “σε όποιο άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θέλει”!
Κάν' το όπως η Treuhand
Όμως, για τη σωστή “επιτήρηση” της Ελλάδας δεν φτάνουν μόνο η τρόικα, η ομάδα Ράιχενμπαχ και τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων του Βερολίνου, των Παρισίων και... “όποιου κράτους-μέλους θέλει”. Παράλληλα με όλα τα προαναφερθέντα, προχωρεί κανονικά και το σχέδιο “Εύρηκα”, που αποκάλυψε η "La Tribune" και προβλέπει τη δημιουργία καταπιστευτικής εταιρείας στην οποία θα “περάσουν” 125 δισ. δημόσιου πλούτου και περιουσίας, για να πουληθούν όσο-όσο, με αντάλλαγμα ένα “γενναίο” κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο. Το πρότυπο της εν λόγω εταιρείας είναι η αλήστου μνήμης ανατολικογερμανική “Treuhand”, η οποία, αφού εκποίησε μέσα σε 3 χρόνια ολόκληρη την Ανατολική Γερμανία, έκλεισε τον ισολογισμό της με... ζημίες και βύθισε στη φτώχεια όλη την περιοχή - πράγμα που φαίνεται ακόμη και στις σημερινές κραυγαλέες ανισότητες μεταξύ πρώην Ανατολικής και πρώην Δυτικής Γερμανίας...
“Επιτήρηση” ακόμη και στη Δικαιοσύνη
Δεδομένων όλων των παραπάνω, στην κυβέρνηση επικρατεί αναβρασμός. Πολλοί, εξάλλου, θυμούνται ακόμη τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, πως “δεν δέχεται τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι του”, ενώ στην ίδια γραμμή φέρονται να κινούνται -με βάση τα όσα λένε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους- τουλάχιστον 3 υπουργοί ακόμη. Παρ' όλα αυτά, η επιδίωξη της τρόικας να έχει πλέον λόγο παντού δεν αμφισβητείται. Το μεσημέρι της Παρασκευής, εξάλλου, οι “τροϊκανοί” πήγαν στην Ευελπίδων να “ελέγξουν” γιατί καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης. Έδειξαν, δηλαδή, την πρόθεσή τους να ανακατευθούν ακόμη και στο καταφύγιο του κάθε πολίτη, που πολλές φορές καλείται να εναντιωθεί στην εκτελεστική εξουσία. Τραγική ειρωνεία: την ίδια μέρα έγινε γνωστή η ιστορική απόφαση-σταθμός του Ειρηνοδικείου Λάρισας να διαγράψει το 100% του χρέους (26.000 ευρώ) άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα...
του Γιώργου Μελιγγώνη από την Αυγή
σχόλια