Το Φως του Αυγερινού

Facebook Twitter
1

 To 1981, 24 Φεβρουαρίου, 2 μέρες μετά τα γενέθλιά μου, όλη η Ελλάδα έβλεπε στην τηλεόραση το Φως του Αυγερινού με την Κοραλία Καράντη. Εγώ, ήμουν 5 χρονών, μαζί με τη γιαγιά και τη μάνα μου και βλέπαμε και μεις την ιστορική αυτή σειρά. Φυσικά δεν καταλάβαινα και πολλά. Εκείνη την ώρα, μίλησε η φύση και ο μεγάλος σεισμός χτύπησε την πόλη μας.


Η δεκαετία ξεκινούσε με έναν σεισμό, που στα μάτια τα δικά μου έμοιαζε με πανηγύρι. Κοιμόμασταν τουλάχιστον 2 ημέρες στα αυτοκίνητά μας, παρέα με τα άλλα παιδιά από την γειτονιά, ήταν ό,τι καλύτερο είχα ζήσει μέχρι τότε, στην σύντομη ζωή μου. Οι μεγάλοι, ήταν αναστατωμένοι, αλλά εμείς, ζούσαμε επιτέλους μια αληθινή περιπέτεια, χωρίς σχολείο και με τους φίλους μας παρέα.

Η αλήθεια είναι ότι η δεκαετία του '80, ήταν για μένα μια χαρούμενη εποχή. Η γιαγιά μου, από καραμανλική έγινε φανατική παπανδρεϊκή, όταν η σύνταξή της ανέβηκε κατακόρυφα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν τότε κάτι παραπάνω από λαϊκός ήρωας για ανθρώπους όπως εμείς, της μεσαίας αστικής τάξης, η αρχή του καταναλωτικού μας ονείρου, ο λόγος που μάθαμε να αγαπάμε από νωρίς τα πλεονάσματα της ματαιοδοξίας μας, αφού μπορούσαμε να τα καταναλώνουμε,  για να προσγειωθούμε ανώμαλα τώρα, στα 35 μας. Τώρα πρέπει να απενεχοποιήσουμε την αδυναμία μας να αγοράζουμε, να δανειζόμαστε και να διασκεδάζουμε, αλλά πια δεν έχουμε οδηγούς σε αυτό. Η δεκαετία του '80, μου άφησε μια μοναξιά που θα με συνοδεύει σίγουρα από την μεσοζωή μου έως το τέλος.

Είχα όμως καρτούν στο μαγικό κουτί. Το καλύτερο ήταν μακράν ο Νιλς Χόλγερσον. Όσοι από μας γεννήθηκαν το 1976, όχι το '79 ή το '80 (αυτοί έβλεπαν Θάντερκατς), θυμούνται τις καταπληκτικές περιπέτειες του Νιλς Χόλγερσον. Μαζί με τον Γούντι Γουντπέκερ, ήταν τα πιο διασκεδαστικά θεάματα που είχα ως παιδί. Μακάρι να τα ξαναέβλεπα μαζί με τα παιδιά μου, όταν αυτά γεννηθούν.

Στο τέλος της δεκαετίας, ήμουν πια 14. Αν είχες μεγαλύτερα αδέλφια όπως εγώ, μπορούσες να ζήσεις ξώφαλτσα την ακμή και παρακμή του πανκ, τα Εξάρχεια, τη δυναμική της ροκ και την επιρροή που είχε τότε σε ανθρώπους και τάσεις ζωής. Έτσι έζησα στη συνέχεια του '90, την ένταξη σε κινήματα, που τελικά δεν ξέρω αν μου έκαναν καλό ή κακό, τώρα το 2011, δεν φαίνεται να έχουν κάποιο νόημα. Ίσως η πολιτικοποίηση της δικής μου γενιάς, ήταν η πιο άχρηστη από όλων των προηγούμενων. Δεν εκφράστηκε ποτέ πουθενά, υπήρχε απλά και τώρα μέσα στην παγκοσμιοποίηση, φαίνεται κενή από νοήματα. 

Θα ήθελα η δεκαετία του '80, να τελείωνε πάλι με έναν σεισμό. Μεγάλο, που να έπαιρνε μαζί του όλες τις χαμένες προσδοκίες που καλλιέργησε. Αλλά μάλλον πρέπει να βρούμε τρόπο να σκεφτόμαστε απλά διαφορετικά. Μπορεί και να τα καταφέρουμε.



Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
ποιος εισαι που πατας και που πηγαινεις γραφω ενα σχολιο οχι για σενα για μενα .Δεν θα το διαδασεις ποτε και αν το διαβασεις ισως να μην το καταλαβω . για ποιον γραφουμε ε? Για μας για τους αλλους τι νοημα εχει η σειρα δεν υπαρχει και οι σεισμοι γινονται οταν θελουν,εσυ εισαι εδω να μου απαντησεις να ζητησουμε εμεις οι δυο να ξαναγυριστει η σειρα που σρφαγισε μια εποχη,και αν ναι εγω ειμαι? σε νιωθω.