Get off of my cloud

Facebook Twitter
0

Get off of my cloud

 Δεκαετία του 80. Φωτό: Νίκος Νικολαϊδης

 

Γράφαμε:

[Φιλία είναι να λες πάντα Aurevoir ποτέ αντίο] ΓΙΜ

Γράφαμε:
[Αλλά να!
Shake rattle & roll στη ζεστή νύχτα] ΘΑ

Γράφαμε:
[απόψε η αγάπη βγάζει γόνατα και κλείνει] ΔΜ

 

Παίζαμε. Τις πιο πολλές ώρες της μέρας, τις πιο πολλές μέρες (και νύχτες) της εβδομάδας, τις πιο πολλές εβδομάδες του μήνα, τους πιο πολλούς μήνες του έτους, και τα πιο πολλά έτη της δεκαετίας, παίζαμε. Τσιγάρα, μπουκάλια, καπνός, φιάλες. Μαζί: χαρτί, βινύλιο, σελιλόιντ. Μαγνητόφωνα, κάμερες, στυλογράφοι, σημειωματάρια. Και ψαλίδια. Μάλιστα. Ψαλίδια!

 

Παίζαμε. Με ψαλίδια. Αυτά, τα ψαλίδια, τα εισήγαγε στο παιχνίδι, το Μεγάλο Συλλογικό Παιχνίδι, ήγουν ένα Πελώριο Πολύπτυχο Πολυμυθιστόρημα που γράφαμε θορυβωδώς από τα τέλη της Δεκαετίας του Εβδομήντα σε οδούς όπως η Αγησιλάου, η Κοσμά Μελωδού, η Μαρωνείας, η Δεληγιώργη, η Αναγνωστοπούλου, η Καλομοίρη, η Καλλισπέρη, η Νάξου, η Φωκυλίδου, η Καλλιδρομίου, η Δερβενίων, τα εισήγαγε λοιπόν τα ψαλίδια ο Γιώργος Ιωαννίδης, εκ Βόλου, ποιητής, καλαθοσφαιριστής, αλιέας ολκής («Δεν έχω γράψει ποιήματα/ Δεν έχω γράψει ποιήματα/ Μόνο σαργούς/ Στα κύματα καρφώνω», είχε παρωδήσει το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη, ο ψαροντουφεκάς μας), μεταφραστής πολλών ποιητών και πεζογράφων της Beat Generation, λάτρης καθώς ήταν του Παππού Όλων Μας, ήγουν του William S. Burroughs, εισήγαγε, λέγαμε, τα ψαλίδια, τα αγαπημένα εργαλεία του W.S.B., και μας μύησε στις ολέθριες, κατά τα άλλα, τεχνικές του cut-up και του fold-in.

 

Παίζαμε. Κόβαμε ταινίες, λωρίδες, τετραγωνίδια, ό,τι βάζει νους ανθρώπου, από σελίδες μυθιστορημάτων, διηγημάτων, δοκιμίων, φιλοσοφικών πονημάτων, ποιητικών συλλογών, αλλά και εφημερίδων, περιοδικών, τηλεφωνικών καταλόγων, και ούτω καθεξής. Μετά, αναδιευθετούσαμε το υλικό, κολλούσαμε εδώ κι εκεί, μία ταινία εδώ ένα τετραγωνίδιο εκεί, ανακαλύπταμε νέα νοήματα, διπλώναμε, ξεπρόβαλλαν κι άλλα, έπαιρνε φωτιά το ψαλίδι, απογειώνονταν οι κόλλες, ωρυόμασταν χαρά γεμάτοι όταν φτάναμε σε αποτελέσματα που υπέσκαπταν την κοινή πουτάνα λογική και μας έφερναν κοντά σε καταστάσεις interstellar overdrive.

 

Παίζαμε. Κι αν έκαναν να μας πούνε ότι είμαστε παρίες ή/και Heidegger του Πεζοδρομίου, ήγουν ρεμάλια του κερατά, άλλο δεν κάναμε από το να χαμογελάμε πλατιά και να τραγουδάμε: Δίνε του / Ξεκουμπίσου / Στρίβε / Σπάσε / Κάν’ τηνα / Κοπάνα τη / Πίσω, Γορίλλα / Βρε, ουστ / Get off of my cloud !

 

Παίζαμε και ακούγαμε: I live on an apartment/ On the ninety-ninth floor of my block/ And I sit at home lookin’ out the window/ Imaginin’ the world has stopped/ Then in flies a guy/ Who’s all dressed up just like the Union Jack/ And says, I’ve won five pounds/ If  I have his kind of detergent pack/ I said, «Hey, you, get off of my cloud/ Hey, you, get off of my cloud/ Hey, you, get off of my cloud/ Don’t hang around ’cause two’s a crowd/ On my cloud baby»

 

Συνεχίζεται. Αύριο. Homo Ludens

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ