Η αστυνομία του Twitter

Facebook Twitter
0

ο Liam Stacey

[via] Γράφοντας με την αισιοδοξία ενός φιλελεύθερου της βικτοριανής εποχής, ο John Stuart Mill είπε ότι ο ότι ο μόνος θεμιτός περιορισμός της ελευθερίας του λόγου είναι προκειμένου να σταματήσει την άμεση υποκίνηση σε έγκλημα. Διάλεξε το παράδειγμα των εμπόρων καλαμποκιού. Οι φτωχοί του 19ου αιώνα τους μισούσαν. Είχαν γίνει εμπρηστικές καταγγελίες ότι οι έμποροι πλούτιζαν διατηρώντας την τιμή του ψωμιού τεχνητά υψηλή. Όμως ο Mill είπε:

«Η άποψη ότι οι έμποροι καλαμποκιού είναι υπεύθυνοι για την πείνα των φτωχών, ή ότι η ατομική ιδιοκτησία είναι κλοπή, μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητα όταν απλά αναπαράγεται στον τύπο, αλλά μπορεί να επιφέρει δικαιολογημένη τιμωρία όταν διαδίδεται προφορικά εντός ενός ερεθισμένου όχλου συγκεντρωμένου μπροστά από το σπίτι ενός εμπόρου καλαμποκιού, ή όταν δίνεται στον ίδιο όχλο υπό τη μορφή ενός πλακάτ.»

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mill δεν είπε ότι το κράτος θα μπορούσε να τιμωρήσει ένα δημεγέρτη για δυσφήμιση των εμπόρων καλαμποκιού διαδίδοντας ψευδείς κατηγορίες περί πλουτισμού. Ούτε είπε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να διώξουν τους δημεγέρτες ποινικά επειδή πυροδοτούν το μίσος ενάντια στους εμπόρους καλαμποκιού. Κι αυτό επειδή δεν είναι έγκλημα να μισείς κάποιους – αν ήταν, όλη η γη θα ήταν στη φυλακή. Οι αρχές θα μπορούσαν να επέμβουν μόνο αν υπήρχε άμεση προτροπή ενός όχλου προς τη βία.

Την προηγούμενη εβδομάδα δικαστές του Swansea της Ουαλλίας καταδίκασαν τον Liam Stacey, έναν 21χρονο φοιτητή, σε οχτώ εβδομάδες φυλάκιση επειδή έγραψε ρατσιστικά σχόλια στο Twitter για τον Fabrice Muamba. Όταν ο ποδοσφαιριστής Muamba κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ο Stacey έγραψε στο Twitter «LOL, Fuck Muamba. Είναι νεκρός.» Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, όταν κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν, ο Stacey έγραψε ρατσιστικά σχόλια απευθυνόμενος σε άλλους χρήστες του Twitter – εκ των οποίων μερικοί ήταν μαύροι άντρες – και που είναι «υπερβολικά προσβλητικά για να γραφτούν» - αν και νόμιζα ότι οι αρχές της ανοιχτής δικαιοσύνης απαιτούν αυτά τα σχόλια να ειπωθούν στο δικαστήριο και να τυπωθούν.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται περί ενός άθλιου ανθρώπου, που μοιάζει να ήταν μεθυσμένος την ώρα που έγραψε αυτά τα tweets, αλλά αυτό που παραμένει ενοχλητικό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι το Στέμμα δεν παρουσίασε στοιχεία για το ότι ο Stacey ήταν υποκινητής ρατσιστικής βίας ή ότι έκανε κάποιο άλλο έγκλημα. Ότι μίλησε ρατσιστικά ήταν αρκετό για να τον στείλει στη φυλακή. Αυτή η απόφαση, όπως πολλές άλλες, αποδεικνύει το πόση λίγη εμπιστοσύνη έχει το δικαστικό σώμα στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι σαν όλοι οι δικαστές, πολιτικοί και αστυνομικοί να πιστεύουν ότι ένας νεοναζί μπορεί να μετατρέψει τους συνήθως ήσυχους Βρετανούς σε υποστηρικτές της Κου Κλουξ Κλαν με μερικές εμπρηστικές λέξεις – ότι είμαστε μια βόμβα που περιμένουμε κάποιον να ανάψει το φυτίλι και να μας ανατινάξει.

Οι παρανοϊκές τους αυταπάτες δείχνουν ότι οι αρχές ούτε εμπιστεύονται ούτε σέβονται τον υπόλοιπο πληθυσμό. Δεν καταλαβαίνουν ότι η κοινωνία έχει το δικό της σύστημα κυρώσεων και δεν χρειάζονται ντετέκτιβ και εισαγγελείς για να αστυνομευθεί η ελευθερία του λόγου. Όπως φάνηκε, οι υπόλοιποι χρήστες του Twitter ήταν περισσότερο από ικανοί για να τον καταγγείλουν με δική τους πρωτοβουλία. Η αποδοκιμασίες τους ήταν τόσο ρωμαλέες που αρχικά προσπάθησε να σβήσει τις δηλώσεις του και να αρνηθεί ότι τις έγραψε.

Το βρετανικό κράτος έχει απομακρυνθεί πολύ από την παλιά, καλή συμβουλή ότι «η καλύτερη απάντηση στα λάθος επιχειρήματα είναι καλύτερα επιχειρήματα.» Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι όχι μόνο το ανελεύθερο «φιλελεύθερο κατεστημένο» θα χρησιμοποιήσει την εκτεταμένη του εξουσία για να λογοκρίνει το δημόσιο λόγο – αν κι αυτό γίνεται στα δικαστήρια συνεχώς. Το ίδιο τρομαχτική είναι η πιθανότητα ότι η επίθεση ενάντια στην ελευθερία του λόγου  - ακόμα και του απεχθούς και άξεστου λόγου – θα ενδυναμώσει το τέρας που επιθυμεί να υποτάξει.

Αν αμφιβάλλετε πάρτε παράδειγμα από τις γαλλικές εκλογές, όπου οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς έχαιραν μεγάλης υποστήριξης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εξτρεμιστές ευδοκιμούν στη Γαλλία, αλλά ένας είναι ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Η γαλλική νομοθεσία προστατεύει την ιδιωτική ζωή των δημοσίων προσώπων σε αξιοσημείωτο βαθμό. Υπάρχει νομοθεσία σχετικά με την άρνηση του ολοκαυτώματος και την έκφραση ρατσιστικής και θρησκευτικής προκατάληψης. Το γαλλικό κοινοβούλιο προτείνει ακόμα να γίνει αδίκημα η άρνηση της σφαγής των Αρμενίων από την Τουρκία κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αρχές, αντί να δημιουργήσουν μια πετυχημένη πολυ-πολιτισμική γαλλική κοινωνία που είναι άνετη με τον εαυτό της, δημιούργησαν ένα κλίμα λογοκρισίας στο οποίο η επίσημη εκδοχή των γεγονότων δεν είναι αξιόπιστη και κάθε εκδοχή που μπορεί να φανταστεί κανείς, αφθονεί.

Είναι καλύτερα να ανταλλάσσονται τα επιχειρήματα ανοιχτά. Όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ