Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αρνήθηκε να πάρει τα αρχεία των Ταλιμπάν

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αρνήθηκε να πάρει τα αρχεία των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται κυρίως από τη δεκαετία του '90, όταν ομάδα εξτρεμιστών κυβέρνησε το Αφγανιστάν και φιλοξένησε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.
0

H Βρετανική Βιβλιοθήκη αρνήθηκε να αποθηκεύσει την μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου αρχείων των Ταλιμπάν, επικαλούμενη το ότι θα μπορούσε να διωχθεί με βάση τους αντιτρομοκρατικούς νόμους.  Η απόφαση αυτή προκαλεί μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την άρνηση του Ιδρύματος, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς όλου του κόσμου.

Το μοναδικό σε ιστορική σημασία αυτό αρχείο προτάθηκε να παραδοθεί στην Βιβλιοθήκη σε ψηφιακή μορφή, αλλά οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης φοβήθηκαν ότι με την αποδοχή της συλλογής θα παραβίαζαν την βρετανική νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας.

Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται κυρίως από τη δεκαετία του '90, όταν ομάδα εξτρεμιστών κυβέρνησε το Αφγανιστάν και φιλοξένησε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Περιλαμβάνει τα πάντα, από επίσημες εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία της Σαρία μέχρι  χάρτες και ποίηση. Πάνω από 2 εκατομμύρια λέξεις έχουν μεταφραστεί από τη γλώσσα Pashto στα αγγλικά για να καταστήσουν τη συλλογή πιο προσιτή.

Τα έγγραφα που συνέλεξαν προσφέρουν μια σπάνια εικόνα της μυστικοπαθούς ομάδας και της μυστηριώδους κυβέρνησης που δημιούργησαν οι Ταλιμπάν, πριν ανατραπούν το 2001 από υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις

Οι ακαδημαϊκοί οι οποίοι ασχολήθηκαν περισσότερα από 2 χρόνια προκειμένου να συγκροτήσουν και να καταλογογραφήσουν τη συλλογή, δήλωσαν στον Γκάρντιαν ότι έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Γέιλ και  του Στάνφορντ, για τη φιλοξενία του αρχείου.

Ο ακαδημαϊκός Alex Strick van Linschoten, ο οποίος πήρε ενεργά μέρος στο σχέδιο διάσωσης αυτού του μεγάλου αρχείου χαρακτήρισε την απόφαση της Βιβλιοθήκης κοντόφθαλμη και δήλωσε ότι «υπάρχει ήδη ένα αξιοπρεπές ποσοστό φόβου όταν ένας ερευνητής εργάζεται σε τέτοια θέματα, ειδικά αν δε δουλεύει για την κυβέρνηση ή δε χρηματοδοτείται από κάποιον οργανισμό και ότι οι ακαδημαϊκοί ξέρουν και είναι πολύ προσεκτικοί όταν έχουν στα χέρια τους και ταξιδεύουν με τέτοια έγγραφα. Είναι κρίμα, συνέχισε, δεδομένου ότι αυτή η συλλογή έχει σημαντική αξία, κυρίως για την ιστορική καταγραφή που έχει γίνει, είναι κρίμα για τους αναλυτές, και τους πολιτικούς, καθώς και για τους Αφγανούς, που αυτή η συλλογή θα τους επέτρεπε να κατανοήσουν και να συμβιβαστούν με την ιστορία τους».

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, δήλωσε ότι «αν και αναγνωρίστηκε η αξία της έρευνας του αρχείου, κρίθηκε ότι περιείχε κάποιο υλικό το οποίο θα μπορούσε να παραβιάζει τον νόμο κατά της τρομοκρατίας [2006], και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να παρουσιάσει περιορισμούς στη δυνατότητα της βιβλιοθήκης να παρέχει πρόσβαση του Αρχείου προς  τους ερευνητές. Ο νόμος κατά της Τρομοκρατίας θέτει προ συγκεκριμένων ευθυνών οποιονδήποτε μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε τρομοκρατικές εκδόσεις, και η νομική συμβουλή που έλαβαν ήταν να μην αναλάβουν να κάνουν προσιτό ένα αρχείο τέτοιου είδους.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αρνήθηκε να πάρει τα αρχεία των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη. Φωτο: Paul Grundy

Οι ακαδημαϊκοί από τη μεριά τους δήλωσαν ότι δεν υπάρχει μέσα στο αρχείο υλικό τέτοιο που θα παραβίαζε την νομοθεσία και ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι αρκετά αβλαβές. Πρόσθεσαν ότι η Βρετανική Βιβλιοθήκη ήδη, έχει στην κατοχή της παρόμοιο υλικό όπως το Anarchist Cookbook.

Το αρχείο συγκρότησαν οι Strick van Linschoten και Felix Kuehn, οι οποίοι έζησαν για πολλά χρόνια στο νότιο Αφγανιστάν και έχουν γράψει αρκετά βιβλία για τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένου και του An Enemy We Created. Τα έγγραφα που συνέλεξαν προσφέρουν μια σπάνια εικόνα της μυστικοπαθούς ομάδας και της μυστηριώδους κυβέρνησης που δημιούργησαν οι Ταλιμπάν,  πριν ανατραπούν το 2001 από υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις.

«Μας επιτρέπει να κοιτάξουμε βαθύτερα στον κόσμο τους», δήλωσε ο Kuehn. «Είναι μια σφαιρική θεώρηση όχι μόνο των γεγονότων που συνέβησαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και στον τρόπο που τους έβλεπαν οι ξένοι δημοσιογράφοι από τη δική τους οπτική γωνία και την ημερήσια διάταξη τα πράγματα».

Τα αρχικά υλικά της συλλογής θα μείνουν στην Καμπούλ και αν το ψηφιακό αρχείο φιλοξενηθεί από ένα ίδρυμα  θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε ερευνητές που θέλουν να έχουν πρόσβαση. Ωστόσο, οι δύο άνδρες φοβούνται ότι η απόφαση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης θα έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα της έρευνας σε ένα κρίσιμο τομέα, ενώ θα είναι κρίμα οι ερευνητές από την Βρετανία να πρέπει να πάνε σε άλλο μέρος του κόσμου προκειμένου να μελετήσουν τα αρχεία.

Η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από τον Shiraz Maher του King 's College του Λονδίνου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση στο Twitter ως «μια μεγάλη απώλεια για μελετητές που ασχολούνται με το Αφγανιστάν».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ