H Βρετανική Βιβλιοθήκη αρνήθηκε να αποθηκεύσει την μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου αρχείων των Ταλιμπάν, επικαλούμενη το ότι θα μπορούσε να διωχθεί με βάση τους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Η απόφαση αυτή προκαλεί μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την άρνηση του Ιδρύματος, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς όλου του κόσμου.
Το μοναδικό σε ιστορική σημασία αυτό αρχείο προτάθηκε να παραδοθεί στην Βιβλιοθήκη σε ψηφιακή μορφή, αλλά οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης φοβήθηκαν ότι με την αποδοχή της συλλογής θα παραβίαζαν την βρετανική νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας.
Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται κυρίως από τη δεκαετία του '90, όταν ομάδα εξτρεμιστών κυβέρνησε το Αφγανιστάν και φιλοξένησε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Περιλαμβάνει τα πάντα, από επίσημες εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία της Σαρία μέχρι χάρτες και ποίηση. Πάνω από 2 εκατομμύρια λέξεις έχουν μεταφραστεί από τη γλώσσα Pashto στα αγγλικά για να καταστήσουν τη συλλογή πιο προσιτή.
Τα έγγραφα που συνέλεξαν προσφέρουν μια σπάνια εικόνα της μυστικοπαθούς ομάδας και της μυστηριώδους κυβέρνησης που δημιούργησαν οι Ταλιμπάν, πριν ανατραπούν το 2001 από υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις
Οι ακαδημαϊκοί οι οποίοι ασχολήθηκαν περισσότερα από 2 χρόνια προκειμένου να συγκροτήσουν και να καταλογογραφήσουν τη συλλογή, δήλωσαν στον Γκάρντιαν ότι έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Γέιλ και του Στάνφορντ, για τη φιλοξενία του αρχείου.
Ο ακαδημαϊκός Alex Strick van Linschoten, ο οποίος πήρε ενεργά μέρος στο σχέδιο διάσωσης αυτού του μεγάλου αρχείου χαρακτήρισε την απόφαση της Βιβλιοθήκης κοντόφθαλμη και δήλωσε ότι «υπάρχει ήδη ένα αξιοπρεπές ποσοστό φόβου όταν ένας ερευνητής εργάζεται σε τέτοια θέματα, ειδικά αν δε δουλεύει για την κυβέρνηση ή δε χρηματοδοτείται από κάποιον οργανισμό και ότι οι ακαδημαϊκοί ξέρουν και είναι πολύ προσεκτικοί όταν έχουν στα χέρια τους και ταξιδεύουν με τέτοια έγγραφα. Είναι κρίμα, συνέχισε, δεδομένου ότι αυτή η συλλογή έχει σημαντική αξία, κυρίως για την ιστορική καταγραφή που έχει γίνει, είναι κρίμα για τους αναλυτές, και τους πολιτικούς, καθώς και για τους Αφγανούς, που αυτή η συλλογή θα τους επέτρεπε να κατανοήσουν και να συμβιβαστούν με την ιστορία τους».
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, δήλωσε ότι «αν και αναγνωρίστηκε η αξία της έρευνας του αρχείου, κρίθηκε ότι περιείχε κάποιο υλικό το οποίο θα μπορούσε να παραβιάζει τον νόμο κατά της τρομοκρατίας [2006], και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να παρουσιάσει περιορισμούς στη δυνατότητα της βιβλιοθήκης να παρέχει πρόσβαση του Αρχείου προς τους ερευνητές. Ο νόμος κατά της Τρομοκρατίας θέτει προ συγκεκριμένων ευθυνών οποιονδήποτε μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε τρομοκρατικές εκδόσεις, και η νομική συμβουλή που έλαβαν ήταν να μην αναλάβουν να κάνουν προσιτό ένα αρχείο τέτοιου είδους.
Οι ακαδημαϊκοί από τη μεριά τους δήλωσαν ότι δεν υπάρχει μέσα στο αρχείο υλικό τέτοιο που θα παραβίαζε την νομοθεσία και ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι αρκετά αβλαβές. Πρόσθεσαν ότι η Βρετανική Βιβλιοθήκη ήδη, έχει στην κατοχή της παρόμοιο υλικό όπως το Anarchist Cookbook.
Το αρχείο συγκρότησαν οι Strick van Linschoten και Felix Kuehn, οι οποίοι έζησαν για πολλά χρόνια στο νότιο Αφγανιστάν και έχουν γράψει αρκετά βιβλία για τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένου και του An Enemy We Created. Τα έγγραφα που συνέλεξαν προσφέρουν μια σπάνια εικόνα της μυστικοπαθούς ομάδας και της μυστηριώδους κυβέρνησης που δημιούργησαν οι Ταλιμπάν, πριν ανατραπούν το 2001 από υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις.
«Μας επιτρέπει να κοιτάξουμε βαθύτερα στον κόσμο τους», δήλωσε ο Kuehn. «Είναι μια σφαιρική θεώρηση όχι μόνο των γεγονότων που συνέβησαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και στον τρόπο που τους έβλεπαν οι ξένοι δημοσιογράφοι από τη δική τους οπτική γωνία και την ημερήσια διάταξη τα πράγματα».
Τα αρχικά υλικά της συλλογής θα μείνουν στην Καμπούλ και αν το ψηφιακό αρχείο φιλοξενηθεί από ένα ίδρυμα θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε ερευνητές που θέλουν να έχουν πρόσβαση. Ωστόσο, οι δύο άνδρες φοβούνται ότι η απόφαση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης θα έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα της έρευνας σε ένα κρίσιμο τομέα, ενώ θα είναι κρίμα οι ερευνητές από την Βρετανία να πρέπει να πάνε σε άλλο μέρος του κόσμου προκειμένου να μελετήσουν τα αρχεία.
Η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από τον Shiraz Maher του King 's College του Λονδίνου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση στο Twitter ως «μια μεγάλη απώλεια για μελετητές που ασχολούνται με το Αφγανιστάν».
σχόλια