ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Mark Mazower / Μέγαρο Μουσικής

Facebook Twitter
0

Horizon_jilee 

Από τη Μαρία Κριτσιλίγκου

 

Η Ευρώπη μπορεί να φαίνεται μια ήπειρος με παλιά κράτη και λαούς, αλλά από ορισμένες απόψεις είναι πολύ νέα, καθώς εφηύρε ξανά και ξανά τον εαυτό της στον 20ο αιώνα, συχνά μέσα απο επώδυνες πολιτικές μεταβολές.

Ορισμένα έθνη-όπως η Πρωσία- εξαλείφθηκαν από το χάρτη και τη μνήμη των ζωντανών ανθρώπων, άλλα -όπως η Αυστρία και η Μακεδονία- έχουν ηλικία μικρότερη από τρεις γενιές. 

Όταν η γιαγιά μου γεννήθηκε στη Βαρσοβία, η πόλη αυτή ανήκε στην τσαρική αυτοκρατορία, η Τεργέστη ανήκε στους Αψβγούργους και η Θεσσαλονίκη στους Τούρκους. Οι Γερμανοί εξουσίαζαν τους Πολωνούς, οι Άγγλοι την Ιρλανδία, η Γαλλία την Αλγερία.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης δεν γνώρισε καθεστώς πιο κοντινό στο δημοκρατικό έθνος - κράτος, που σήμερα έχει γίνει ο κανόνας, από τις μοναρχίες των Βαλκανίων. Πουθενά δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι ενήλικες και των δύο φύλων, και οι χώρες όπου τα κοινοβούλια υπερίσχυαν έναντι των βασιλιάδων ήταν λίγες. 

Με δυο λόγια, η σύγχρονη δημοκρατία, όπως και το έθνος-κράτος με το οποίο είναι τόσο στενά συνδεδεμένη, αποτελεί προϊόν του παρατεταμένου εσωτερικού και διεθνούς πειραματισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της παλιάς ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων το 1914. 

 

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Mark Mazower: "Σκοτεινή Ήπειρος, ο Ευρωπαϊκός Εικοστός Αιώνας", μου φαίνεται η καλύτερη εισαγωγή, μα και το ίδιο το κυρίως θέμα, για την διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη,  στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της απονομής του βραβείου "Διδώ Σωτηρίου" στο συγγραφέα που ασχολείται ιδιαιτέρως με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, Mark Mazower. 


Είναι νέος, δε μοιάζει με τον γέροντα, χιλιόχρονο ιστορικό της φαντασίας σου, ή της δικής μου, μιλάει ελληνικά, μια γλώσσα δύσκολη, ιδιαίτερη και πλούσια, γλωσσολογικά και ετυμολογικά. 

Έχει χιούμορ, καυτηριάζει τις φήμες που γράφονται στον ξένο τύπο σχετικά με τον ακαμάτη χαρακτήρα του Έλληνα και μας παρομοιάζει με drama queens αναφερόμενος στον διόλου σπάνιο παραλληλισμό της τωρινής οικονομικής μας κατάστασης, με την κατοχή και τον πόλεμο. Για έναν ιστορικό, καθώς και για όποιον έχει ζήσει κυριολεκτικά είτε σε περίοδο πραγματικής κατοχής είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ακούγεται αστείο, ίσως και ύβρις. Η υποκειμενική ματιά!

 

Αναφέρθηκε στις επιλογές της Ελλάδας στην παρούσα κατάσταση, τονίζοντας το ασύμφορο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δεδομένη φάση, χωρίς εμπάθεια και απέδωσε τις ανάλογες ευθύνες στους πολιτικούς ιθύνοντες, αναφερόμενος στο  διεθνές "Μαζί τα Φάγαμε". 

Δε διστάζει να αναρωτηθεί δημοσίως γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμα ενας πολιτικός να πει ξάστερα τι έχει συμβεί και πώς ακριβώς αυτό θα διορθωθεί και παραμένει έκπληκτος με την ανικανότητα των πολιτικών μας.

Θετικός στην απαραίτητη έξωθεν βοήθεια στη δεδομένη φάση και οργισμένος με τους Νεοναζί και την ανοχή του Συντάγματος στην ακροδεξιά, ο Mark Mazower έκλεισε τη μεστή ομιλία του με απαντήσεις σε ερωτήσεις. 

 

- "Πού αποδίδετε το ότι δεν υπάρχουν κινήσεις όπως το Κίνημα στο Γουδί, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα?" 

-"Μα ποιός σας είπε ότι δεν υπάρχουν;"

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ