Ιπποπόταμος και Ράτκα, Pop Eleven και Ιδεοδρόμιο, βγάλε άκρη!

Facebook Twitter
0

Ιπποπόταμος και Ράτκα, Pop Eleven και Ιδεοδρόμιο, βγάλε άκρη!

 Φίλε Φέρε Φίλους Φάγε Φύγε

Έτσι και μπαινοβγαίνεις στο χρόνο όπως μπαινοβγαίνεις στα σπίτια (άλλων, αλλά και δικά σου), ανακαλύπτεις ότι ήσουν ήδη εντός του μέλλοντός σου όταν έπινες τον καφέ σου στον Μπερντέ, όταν διάβαζες τα τεύχη του Πάλι, και τα έξι, σε έναν τόμο που είχε εκδώσει μια γκαλερί, Πολυπλάνο την έλεγαν, θυμάσαι;, ναι, Πολυπλάνο, εκεί είχαμε πρωτοδεί έργα του Αλέξη Ακριθάκη, για φαντάσου, και έβγαζε και το περιοδικό Σήμα, ο Παπαδάκης, έτσι έλεγαν αυτόν που είχε την γκαλερί, και είχε βγάλει και το Τεύχος Σκηνή, το νούμερο εφτά ήταν, ή εννιά, πάνε χρόνια, τι χρόνια;, δεκαετίες πες, δεκαετίες λέω, πάμε παρακάτω για τα περαιτέρω, πάμε, πάμε, ναι, πάμε στον Τιπούκειτο, πάμε και στη Ράτκα, πάμε και στον Ιπποπόταμο, πάμε και στο Pop Eleven, θυμήσου και το Ιδεοδρόμιο, πολύχρωμη Μεταπολίτευση, βεγγαλική εποχή, μακριά από κάθε ενοχή, όλα μες στης περιπλάνησης τα ανοίγματα μες στης αναζήτησης τα αινίγματα, για σκέψου, για θυμήσου, για πες.

 

Λέω: Λεωνίδας Χρηστάκης και Ιδεοδρόμιο. Λέω: Βελισσαρίου, στα σκαλάκια, κάθετος στην Ιπποκράτους, στην άδολη Νεάπολη, κοντά στην Έβγα με τα μαρμάρινα τραπέζια και τον τούρκικο καφέ με γάλα και τα αβγά μάτια στο βούτυρο. Λέω: Από τι μακελειό κατάγομαι. Λέω: Πήγα, χτύπησα, μου άνοιξε, με καλοδέχτηκε, με δίδαξε, με κάλυψε, με πείραξε, με δέχτηκε, με μάλωσε, με ντάντεψε. Λέω: Μου λέει, ξέρεις από Dada, ξέρεις από Βίλχελμ Ράιχ, ξέρεις από Λεττρισμό, ξέρεις από Σχιζοφωνητική Ποίηση, ξέρεις, τι λες; Λέω: Του λέω, Ξέρω από beatniks, ξέρω, ναι, ξέρω από Dada, ξέρω από Καστοριάδη και από Vaneigem. Λέω: Μου λέει, Ωραία, γράψε, γράφε, φέρε, να φέρνεις, μου λέει, και μετά γελάει και μου λέει: Φίλε Φέρε Φίλους Φάγε Φύγε. Λέω: Του λέω, Εδώ θα έρχομαι, θα φέρνω κείμενα και φίλους και φίλες. Λέω: Μου λέει, Τριάντα χρόνια περιμέναμε στους ογκοπάγους, και πιο μετά μου λέει, Τώρα τους θάβουνε βαθιά και βρέχει, και υστερότερα μου λέει, Και στον Ιπποπόταμο να πηγαίνεις, έχει ωραία σαγκρία εκεί, και κύλησαν κάπως έτσι μέρες βδομάδες μήνες χρόνια.

 

Η Μεταπολίτευση είναι το κόλπο να μπαινοβγαίνεις στις δεκαετίες, στο χρόνο, στα σπίτια φίλων. Η Μεταπολίτευση είναι η εκ νέου ανακάλυψη της αλληλοπεριχώρησης και της χαρμολύπης. Ο Βακαλόπουλος μιλούσε για την ονειρική υφή της πραγματικότητας. Εμάς μας έλεγαν Heidegger του Πεζοδρομίου. Κάποιοι επέμεναν ότι χρόνος δεν υπάρχει. Κάποιοι άλλοι, ότι δεν υπάρχει χώρος. Ορισμένοι πηδούσαν από ταράτσες. Άλλοι είχαν βαλθεί να επαναστατούν νυχθημερόν, πρωτίστως εναντίον ενός φάσματος του εαυτού τους. Κανείς δεν κοιμόταν νωρίς.

 

Εγώ περίμενα να τελειώσουν όλα αυτά για ν’ αρχίσω να γράφω.

 

Κούνια που με κούναγε.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Λεωνίδας Χρηστάκης, Ι

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ