"... και τι βλέπουν αυτά τα βλέμματα"

Facebook Twitter
0

«… και τι βλέπουν αυτά τα βλέμματα»

 Πάντα Au revoir, ποτέ αντίο

Είναι γνωστό ότι ο Οδυσσέας Γεωργίου δεν συμμερίστηκε την έκρηξη του punk, ότι συγκρούστηκε με φίλους κι αδελφούς και brothers in arms όταν το έριχνε στο αχαλίνωτο μεθοκόπημα και ωρυόταν ότι, όπως είχε ακούσει να λένε, και είχε πειστεί σύγκορμος, ο Hegel είναι punk φιλόσοφος, και μάλιστα ο ένας και μοναδικός punk φιλόσοφος, και μεταγενέστερα, στη δεκαετία του δύο χιλιάδες, ότι η Μαρία Μήτσορα είναι punk συγγραφέας, και μάλιστα συγγραφέας πρωτο-punk, πανκ-punk, και μετα-punk.

 

Είναι γνωστό ότι βασική εμμονή του Οδυσσέα Γεωργίου ήταν, ήδη από τη δεκαετία του Ογδόντα, ο χρόνος και η ροή των δευτερολέπτων, το «βουητό του καταρράκτη του χρόνου», και ότι μιλούσε ήδη μελαγχολικά για την εκάστοτε παρούσα στιγμή λες και ήδη είχε χαθεί στο αχανές του χρόνου η εν λόγω παρούσα στιγμή.

 

Είναι γνωστό ότι βάσισε τον βίο του, ο Οδυσσέας Γεωργίου, στη συγκρότηση της λεγόμενης μυχιοθήκης του, πάει να πει ενός άυλου μεν, υπαρκτού δε, Μουσείου των Στιγμών, όπου με περισσή επιμέλεια, αυτός ο σαβουρογάμης αναμνήσεων, όπως έχει χαρακτηριστεί από πλειάδα φιλολόγων της μεταμοντέρνας σχολής, ταξινομεί διευθετεί αναδιευθετεί καταλογίζει εκθέτει την ιστορία των Τεσσάρων Μειζόνων Δεκαετιών, ήτοι της Μισής Δεκαετίας του Εβδομήντα, της Δεκαετίας του Ογδόντα, της Δεκαετίας του Ενενήντα, της Δεκατίας του Δύο Χιλιάδες, και της Μισής Δεκαετίας του Δύο Χιλιάδες Δέκα.

 

Είναι γνωστό ότι ο Curator των Πτερόεντων Δευτερολέπτων, ο Οδυσσέας Γεωργίου, Μαιτρ της Στιγμής και «docteur en rien», όπως κι Εκείνος Ο Άλλος, άλλο δεν μπόρεσε να γίνει από ένα βλέμμα, μάλλον από μια συλλογή βλεμμάτων, από κάποια εν εγρηγόρσει βλέμματα, πάει να πει βλέμματα φίλων και κοριτσιών που ο Οδυσσέας Γεωργίου συνεχώς οικειοποιείτο, διαγούμιζε, λεηλατούσε, κατάκλεβε – πάντα, εντούτοις, με καλές προθέσεις.

 

Είναι γνωστό τι βλέπουν σήμερα πια αυτά τα βλέμματα: βλέπουν τη Φαινομενολογία του Νου, τον Ριχάρδο τον Τρίτο, το In Girum Imus Nocte et Consumimur Igni,  τη Λολίτα, το Κάτω από το Ηφαίστειο, την Ξύλευση, τη Διόρθωση, τον Αφανισμό, από τραπέζι σε τραπέζι, από κρεβάτι σε κρεβάτι, από κατώφλι σε κατώφλι, την Αρχιτεκτονική της Σκόρπιας Ζωής, τις Λεπτομέρειες για το Τέλος του Κόσμου, «μπάχαλο βέβαια/ όπως αρμόζει στις μητροπόλεις», επισημαίνει ο μείζων Gerhard Falkner στη σύνθεση Πόλη Αμφίδρομης Επικοινωνίας – Ground Zero, «αλλά όχι βέβαια τίποτα που θα σε ξεγελάσει να πάρεις το Υ για Υ». Βλέπουν και το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας, αυτά τα βλέμματα, βλέπουν και το Satantango και τις Αρμονίες του Werkmeister και το Damnation.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: I never loved Eva Brown

 

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ