Mawa: Aυτό το καλοκαίρι η Γαύδος θα έχει το δικό της μουσικό φεστιβάλ

Mawa: Aυτό το καλοκαίρι η Γαύδος θα έχει το δικό της μουσικό φεστιβάλ Facebook Twitter
Μέρος του concept του φεστιβάλ είναι να διεξάγεται σε όσο το δυνατόν πιο απομονωμένα μέρη σπάνιας φυσικής ομορφιάς, ώστε να γίνει μόνιμος καλοκαιρινός προορισμός.
1

— Πες μας με δυο λόγια τι είναι το Mawa.

Kατά κύριο λόγo, ένα μουσικό φεστιβάλ διάρκειας 3 ημερών που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Το Mawa είναι ένα «οuternational festival», που σκοπό έχει να αναδείξει, να παρουσιάσει μουσικά ήθη και είδη καθώς και κουλτούρες απ' όλο τον κόσμο, να παντρέψει τον σύγχρονο ήχο με τον παραδοσιακό και να αποτελέσει μια μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία για τους επισκέπτες του. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Μετά από μια προσωπική στιγμή χαράς, με μια παρέα φίλων και τον σύζυγό μου βάλαμε μπροστά αυτό το διασκεδαστικό αλλά και δύσκολο εγχείρημα. Είναι δύσκολο γιατί κανείς μας δεν μένει στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή και αυτό δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα στη διοργάνωσή του.

— Τι σημαίνει η λέξη;

To Mawa είναι η συντομογραφία του «Μami Wata» που σημαίνει «Μητέρα του νερού» και είναι ο όρος που χρησιμοποιούν στη Νότια και Κεντρική Αφρική για τη Σειρήνα, αυτό το πλάσμα που εμφανίζεται σε όλους τους πολιτισμούς και με το μουσικό του κάλεσμα παρασύρει τους ταξιδιώτες.

— Πώς σου ήρθε η ιδέα να αφήσεις το Βερολίνο και να διοργανώσεις ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ στην Ελλάδα;

Το Βερολίνο δεν το άφησα, ούτε θα το αφήσω. Ζω και εργάζομαι εκεί τα τελευταία χρόνια και είμαι αρκετά ικανοποιημένη από τη ζωή μου στον Βορρά. Η ανάγκη, όμως, για λίγο φως και η αγάπη για τη μουσική μάς ώθησε να δημιουργήσουμε αυτό το μικρό community, γιατί στην ουσία έτσι το αισθανόμαστε. Το Μawa δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ, πάνω απ' όλα είναι ένα ετήσιο gathering για φίλους και γνωστούς μας απ' όλο τον κόσμο.

— Τι σας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα φεστιβάλ;

Δεν ξέρω αν μας διαφοροποιεί από τα άλλα φεστιβάλ, αλλά σίγουρα το Mawa προσπαθεί να μη βλέπει τον κόσμο με ευρωκεντρική ματιά. Παραμένει ανοιχτό σε διαφορετικές προσεγγίσεις και ανακαλύπτει ισχυρές, εύθραυστες αλλά και προκλητικές καλλιτεχνικές προτάσεις στη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη, ταχύτατα εξελισσόμενη, ψηφιοποιημένη και αστικοποιημένη πραγματικότητα. Σκοπός του είναι να επιβραδύνει αυτούς τους ρυθμούς και να δώσει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να δείξουν και μια άλλη πλευρά της δημιουργικότητάς τους μέσα από την αλληλεπίδραση, με καλλιτεχνικές συνεργασίες που ταιριάζουν στα διαφορετικά, πανέμορφα μέρη όπου θα διεξάγεται κάθε χρόνο.

— Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Στη φετινή, δεύτερη διοργάνωση του Mawa προσκαλούμε κοινό και καλλιτέχνες να απολαύσουν την αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης που προσφέρει το νησί της Γαύδου. Μέσα σε διάστημα 3 ημερών το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα μουσικής: από ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια ή μελωδίες της Μέσης Ανατολής, house, reggae και dubstep, μέχρι rave ήχους από τη δεκαετία του '90, hip-hop από τη Ζιμπάμπουε και άλλες μουσικές ανακαλύψεις από το διεθνές στερέωμα. Μερικά από τα ονόματα που πλαισιώνουν το φετινό φεστιβάλ είναι ο Fiedel, resident του βερολινέζικου Berghain αλλά και των διάσημων Wax Treatment partys, ο Good News resident του Golden Pudel στο Αμβούργο κ.ά.


— Γιατί στη Γαύδο;

Όπως ανέφερα ήδη, μέρος του concept του φεστιβάλ είναι να διεξάγεται σε όσο το δυνατόν πιο απομονωμένα μέρη σπάνιας φυσικής ομορφιάς, ώστε να γίνει μόνιμος καλοκαιρινός προορισμός. Επίσης, θέλουμε το μέρος από μόνο του να δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας, προκειμένου οι επισκέπτες να έρχονται πιο κοντά, να γίνονται μια μεγάλη οικογένεια. Πέρσι, λοιπόν, για όλους τους παραπάνω λόγους το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Δονούσα και, φυσικά, για τους ίδιους λόγους φέτος επιλέξαμε τη Γαύδο.

www.mawafestival.com

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια