Μια εξουσιαστική αξίωση

Facebook Twitter
0

Τι είναι στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός διενέργειας δημοψηφίσματος υπό τις σημερινές συνθήκες ακραίας κρίσης; Διατυπώνω ευθέως τη θέση μου: Είναι μια εξουσιαστική αξίωση. Μια εξουσιαστική αξίωση που τυπικά ο ρόλος του πρωθυπουργού τού την επιτρέπει, αλλά που ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εν προκειμένω τη χρησιμοποιεί εντάσσοντάς την όχι σε ένα υπέρτερο σχέδιο, αλλά σε ένα υποκείμενο προσωπικό σχέδιο, ένα προσωπικό σχέδιο εξουσίας.

Ας πω ότι δεν εκπλήσσομαι. Η δημόσια πορεία του Γιώργου Παπανδρέου ορίστηκε και ορίζεται -και πάντως κατέστη σαφής για οποιονδήποτε ήθελε να δει- από τον τρόπο ανάρρησής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004. Εκείνη η «παιδαγωγική της διαδοχής» διαμόρφωσε την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τις συμπεριφορές των στελεχών του και καθόρισε τη μέθοδο και το ύφος διακυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2009. Το ύφος, όμως, δικαιολόγησε και εντέλει δημιούργησε το ήθος της περιόδου που ακολούθησε. Μια μονοπρόσωπη εξουσία επικαθορίζει και πάντως διεκδικεί να επικαθορίσει την πορεία της Ελλάδας και των Ελλήνων το 2011. Ταυτόχρονα, παγιώνει τις στάσεις και την εικόνα εξάρτησης και υποταγής όσων συμμετέχουν στο σημερινό μόρφωμα εξουσίας. Μέσα στις συνθήκες αυτές ευδοκίμησε η παντοδυναμία του ενός και έθρεψε την αντίστοιχη φαντασιακή επιδίωξη στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, οφείλω να εξαιρέσω το ΚΚΕ.

Σήμερα, λοιπόν, καθώς βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, όπως τα επίσημα κυβερνητικά χείλη μάς επαναλαμβάνουν καθημερινά, ο αυτονόητα κατ’ αυτόν μόνος φορέας εξουσίας, δηλαδή ο πρωθυπουργός, παίρνοντας την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος, κενώνει τη συζήτηση από κάθε πολιτικό περιεχόμενο και τη φέρει και την τοποθετεί στο θανάσιμο άκρο της: Ή επιλέγετε την κοινή πορεία με την κυβέρνηση ή αποφασίζετε μόνοι σας την πορεία προς τον όλεθρο. Πιο απλά: Ή πορευόμαστε μαζί ή χάνεστε μόνοι σας. Είναι σαν να θέλει ο διαιτητής ο αγώνας να κριθεί συμπυκνωμένος σε ένα λεπτό, στο 90΄.

Ωραία τα παραπάνω θα πει κανείς. Και δεν πρέπει η Ελλάδα να βρεθεί απέναντι στον εαυτό της και οι Ελληνες να αποφασίσουν τελικά με καθαρή σκέψη τι πραγματικά θέλουν; Και πώς αυτό μπορεί να προκύψει παρά μέσα από μια εκλογή, δημοψήφισμα εν προκειμένω;

Καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρούσε στο δημοψήφισμα, και η επιχειρηματολογία των μεν και των δε με τη σπορά του φόβου και την επιβολή της ανάγκης από το κυβερνητικό στρατόπεδο να επικάθεται, το μόνο όπλο που θα απέμενε στον λαό θα ήταν η συνειδητοποίηση του σχεδίου που θα ευρίσκετο σε εξέλιξη. Μαζί με τον καθοριστικό ρόλο που ο λαός έχει εντός αυτού του σχεδίου.

Οι Ελληνες καλούμαστε σήμερα να υπερβούμε αυτό το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα και τα τεχνητά διλήμματά του, που αποβλέπουν μόνο στην αυτοσυντήρησή του, διανοίγοντας οι ίδιοι τον δρόμο της προοπτικής και της ελευθερίας μας. Καλούμαστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας προσπερνώντας την εξουσιαστική αξίωση των διλημμάτων του δημοψηφίσματος. Να μη θυσιάσουμε την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας, θεωρώντας υπέρτερη την -ορθή κατά τα άλλα- εναντίωση στα σχέδια εξουσίας ενός προσώπου. Στην πορεία του ο λαός οφείλει να προσπεράσει, μέσα από τις αναπόφευκτες εκλογές, πρόσωπα, αντιλήψεις και πρακτικές εξουσίας που τον έφεραν πράγματι στο χείλος του γκρεμού.

του Λευτέρη Κουσούλη από τη Καθημερινή 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ