Μητριαρχία, η νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου

Facebook Twitter
0

 

Η ταινία ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ συγκεντρώνει 60 γυναίκες για να συζητήσουν τη θέση τους στον κόσμο σήμερα. Εξήντα γυναίκες ηθοποιοί -αλλά και ακτιβίστριες, μετανάστριες, πρόσφυγες, ποιήτριες, λογοτέχνες - διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, κοινωνικών προελεύσεων, πολιτικών πεποιθήσεων και ερωτικών προτιμήσεων, επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον κόσμο σε μια χωρίς παύσεις συνάντηση 5 ημερών.

Αναζητούν τον τρόπο που θα αρθρώσουν τη δική τους φωνή, σε μια κοινωνία δομημένη εδώ και αιώνες πάνω στον αντρικό λόγο.

Την ημέρα συζητούν, αναλύουν, συμφωνούν και συγκρούονται πάνω σε όλα όσα τις αφορούν: κοινωνία, σεξουαλικότητα, πολιτική, σώμα, σχέσεις, τέχνες, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα χορεύουν, τραγουδούν, εξομολογούνται βιώματα κι εμπειρίες, ενοχές, μυστικά, φόβους, επιθυμίες, προκαταλήψεις, αμφιβολίες.

Τι θα προκύψει από ένα τέτοιο πείραμα; Από αυτή την ιδιότυπη συνέλευση χωρίς μανιφέστα και προκαθορισμένους στόχους, που το μόνο που τη διαπνέει είναι η επιθυμία για επικοινωνία, έκφραση κι ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό;

Τα πρόσωπα της ταινίας πλάθονται ξεκινώντας από βιωματικό υλικό που οι ίδιες οι ηθοποιοί φέρουν και επεξεργάζονται. Οι προσωπικές τους εμπειρίες, καθώς και γυναικών του περιβάλλοντός τους, αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των ηρωίδων της ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ. Η πειραματική αυτή προσέγγιση στη μυθοπλασία συνορεύει με τον κινηματογράφο της τεκμηρίωσης και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η πρότερη (και σε πολλές περιπτώσεις μακρόπνοη) συνεργασία με όλες τις ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στην ταινία παρέχει ένα γόνιμο έδαφος εμπιστοσύνης, στο οποίο ανθίζει μια συγκινητική συλλογική δυναμική.

Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2013, φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει την αφορμή να επανεξετασθεί η θέση της Γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και οι συντελεστές της θα επιχειρήσουν να φέρουν στο προσκήνιο θέματα φύλου που μπορεί να φαντάζουν αυτονόητα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.  

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Κορνήλιος ήταν αυτός ο οποίος συγκέντρωσε όλες αυτές τις γυναίκες  για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αφορά άμεσα το μισό πληθυσμό και σίγουρα έμμεσα το άλλο μισό...

Μέρος της χρηματοδότησης της ταινίας θα στηριχθεί σε crowdfunding,που έχει ξεκινήσει στις 13 Μαΐου και διαρκεί 1 μήνα, μέσω της πλατφόρμας Indiegogo

 

 


 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ