MyColorIsBlack*

Facebook Twitter
0

 Του Πάνου Μιχαήλ

Tο καλοκαίρι του 1950 ο φωτογράφος Hans Namuth φωτογράφισε τον ζωγράφο Jackson Pollock για πρώτη φορά την ώρα της δημιουργίας των περίφημων πινάκων του.

Οι φωτογραφίες αυτές υπήρξαν υπεύθυνες κατά μεγάλο ποσοστό για τη δόμηση της δημόσιας περσόνας του Πόλοκ τα επόμενα χρόνια. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως ήταν ο πρώτος μεταπολεμικός σούπερ-σταρ της σύγχρονης αμερικάνικης τέχνης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 50.

Ο Πόλοκ του οποίου τα  ψυχολογικά προβλήματα και ο αλκοολισμός εκείνη την περίοδο ήταν σε ύφεση ξαναφούντωσαν από αυτή την δόση δημοσιότητας που προκάλεσαν οι φωτογραφίες και η αποκάλυψη του τρόπου που δημιουργούσε τους μοναδικούς πινακές του στο ευρύ κοινό αλλά και στους κριτικούς.

Μετά από λίγο καιρό θα άλλαζε το ζωγραφικό αυτό στυλ και θα ξανάρχιζε το ποτό. Το οποίο μέχρι το θανατό του σε δυστύχημα (με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος μεθυσμένος) δε θα σταματούσε ποτέ.

Στις διάφορες βιογραφίες του που κυκλοφόρησαν με τα χρόνια έχει επιχειρηθεί να απαντηθεί το ερωτηματικό του κατήφορου της φυσικής του κατάστασης μετά από αυτή τη διάσημη φωτογράφηση. Φίλοι και γνωστοί ισχυρίζονται πως ένιωσε σαν η κάμερα  να ρούφηξε όλη τη δημιουργικοτητά του και να υπερφώτισε τον τρόπο που λειτουργούσε δινοντάς του φαουστικά φήμη με ένα τρόπο που δε μπορούσε να ελέγξει.

Ως φωτογράφος που έχω έρθει κατά καιρούς σε επαφή με καλλιτέχνες που δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν μπορώ να καταλάβω κάπως το σκεπτικό του Πόλοκ. Υπάρχουν ανασφάλειες, ιδιοτροπίες, ψυχαναγκασμοί απόλυτα σεβαστοί και κατανοητοί. Ο κάθε καλλιτέχνης άλλωστε παλεύει με τους ολότελα δικούς του δαίμονες από τον πιο μέτριο μέχρι τον πιο εξέχοντα.

Ο Namuth  όμως δεν αρκέστηκε στις φωτογραφίες. Τον είχε συνεπάρει ο τρόπος που δημιουργούσε ο Πόλοκ, αυτή η ιδιότυπη εικαστική χορογραφία που γινόταν μπροστά στον καμβά που αποφάσισε να την κινηματογραφήσει. Στο παρακάτω βιντεάκι το οποίο κινηματογράφησε ο οπερατέρ του σκηνοθέτη Φρίτζ Λάνγκ βλέπουμε τον Πόλοκ να ζωγραφίζει πάνω σε γυαλί. Μια ιδέα του Namuth για να νιώσει ο θεατής πως είναι μέσα στον πίνακα.

Μετά από την ολοκληρωσή του τσακώθηκαν γιατί οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που αναγκαστικά λογω κινηματογράφησης έπρεπε να κάνει ο Πόλοκ τον έκαναν να νιώσει πως υποκρίνεται. Ήταν εκείνο το βράδυ που ξεκίνησε ύστερα απο 2 χρόνια καθαρός το ποτό ξανά. Μέχρι το θανατό του.

Δες το βίντεο εδώ:

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ