Ο εύθραυστος κόσμος του Μάριου Βουτσινά

Facebook Twitter
0

Τον Μάριο Βουτσινά μέχρι τώρα τον ξέραμε από την εξαιρετική του ικανότητα να χειρίζεται το ασήμι αλλά και το ξύλο, δίνοντας τα γοητευτικές φόρμες άλλοτε ως κοσμήματα κι άλλοτε ως χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα. Αυτή τη φορά μας παρουσιάζει τη νέα του δουλεία με πρώτη ύλη το γυαλί. Εκμεταλλευόμενος τα απομεινάρια και τα εξαρτήματα μιας βιοτεχνίας υαλικών που λειτουργούσε ως τη δεκαετία του ’70 στην οδό Μητροπόλεως και που περιήλθαν στην κατοχή του. Πρόκειται για έναν «θησαυρό» κρυστάλλων των δεκαετιών του 1950 και ‘70, κρυμμένο στην αποθήκη της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά στην οδό Δαφνομήλη που του χαρίστηκε αντί να καταλήξει στα σκουπίδια. Πρώτη φορά τον χρησιμοποίησε στήνοντάς τον στο Μουσείο Μπενάκη της Οδού Πειραιώς τον Ιούνιο του 2011 με τη μορφή μια γυάλινης κουρτίνας, μεταμορφώνοντας  τα θραύσματα σε αρχιτεκτονικές επιφάνειες και αντικείμενα.  Στην νέα του έκθεση με τίτλο  «Γυάλινος Κόσμος» -σαφής αναφορά στον μικρόκοσμο του γνωστού ποιητικού θεατρικού έργου του Τενεσί Ουίλιαμς-  μετατρέπει όλα αυτά τα μοναδικά κρύσταλλα μιας άλλης εποχής, με τις «μπορντούρες» τους και τα σκαλίσματα τους, αλλά και μια σειρά από χυτούς καθρέπτες,  σε εντυπωσιακά αντικείμενα: γυάλινα σπίτια και θερμοκήπια, γυάλινες σκάλες και σπονδυλωτά μέτρα αρίθμησης, γυάλινα σπαθιά, ασπίδες και εγχειρίδια, γυάλινες τιάρες, περιδέραια και αιωρούμενα mobiles, μεγάλων διαστάσεων καθρέπτες.

Είναι αξιοθαύμαστο πως μπόρεσε να μεταπηδήσει από την μαλακότητα του ασημιού στο εύθραυστο γυαλί και πως για μια ακόμα φορά κατάφερε να ανάγει το άμορφο υλικό του σε κολάζ σχημάτων και ανάγλυφων επιφανειών δίνοντας τους υπόσταση και νέα χρησιμότητα.  Τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες ακτινοβολούν το μαγικό και λαμπερό τους φως στον χώρο της γκαλερί, αλλά και μια παράξενη ευγένεια. Είναι σαν τα ίδια τα κρύσταλλα να αποπνέουν έναν ολόκληρο παλιό κόσμο, μια εποχή που το γυαλί αντανακλούσε αξία και πολιτισμό. Την έκθεση επιμελήθηκε η Ίρις Κρητικού.

ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ  ΜΑΡΙΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

Gallery Genesis  Χάρητος 35  Κολωνάκι  211 7100566

μέχρι το Σάββατο 12 Ιανουαρίου

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ