Ο Γιάννης Παπουτσής ξέρει πώς νιώθεις, όταν βλέπεις τη Γη από δορυφόρους και έχει πολλά να πει γι' αυτό

Ο Γιάννης Παπουτσής ξέρει πώς νιώθεις, όταν βλέπεις τη Γη από δορυφόρους και έχει πολλά να πει γι' αυτό Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗΦΕΛΗ

Ο Γιάννης Παπουτσής ξέρει πώς νιώθεις, όταν βλέπεις τη Γη από δορυφόρους και έχει πολλά να πει γι' αυτό Facebook Twitter
Δε φαντάζεσαι πόσα δορυφορικά συστήματα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη! Αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των δορυφόρων άρα η πρόκληση του μέλλοντος είναι η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης αυτών των άπειρων δεδομένων που έρχονται απ’ το διάστημα. Αυτός ο χώρος αναπτύσσεται τώρα, λέγεται Big Data και θα συζητηθεί πολύ τα επόμενα χρόνια. Πιθανότατα να υπάρξουν εφαρμογές που ακόμα δε μπορούμε να φανταστούμε. Φωτο: Γιάννης Παπουτσής

 

Ο Γιάννης Παπουτσής είναι παρατηρητής της Γης. Βλέπει την Γη απ' τους δορυφόρους. Έχοντας δουλέψει για την British Aerospace, εργάζεται αδιάκοπα απ' το 2007 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη πάνω στην μελέτη των δορυφορικών εικόνων. Μαζί με την ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν το Firehub, μία πλατφόρμα που εντοπίζει πυρκαγιές μέσω δορυφόρων, η οποία διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Copernicus Masters Award που διεξάγεται κάθε χρόνο απ' τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο για την καλύτερη λειτουργούσα διαστημική τεχνολογία του 2014.

— Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Μεγάλωσα στον Διόνυσο την εποχή που έμοιαζε περισσότερο με χωριό παρά με πόλη. Σπούδασα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου, όπου πήρα την κατεύθυνση των τηλεπικοινωνιών. Μετά συνέχισα τις σπουδές μου στην Αγγλία, όπου έκανα ένα υβριδιακό μεταπτυχιακό στο UCL με μαθήματα από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τηλεπισκόπησης. Η διδακτορική μου διατριβή ήταν πάνω στην ανίχνευση παραμορφώσεων του φλοιού της γης μετά από σεισμούς, με τη χρήση δορυφορικών εικόνων. Ας πούμε τώρα με τον σεισμό που έγινε στην Κεφαλονιά παρατηρήσαμε ότι υπήρξε στιγμιαία μετακίνηση του νησιού της τάξεως των τριάντα εκατοστών. Στην Αγγλία, δούλεψα για δύο χρόνια σ' ένα ερευνητικό πρόγραμμα της British Aerospace και μετά αφού επέστρεψα στην Ελλάδα, χτύπησα την πόρτα του Αστεροσκοπείου, καθώς εκεί υπήρχαν ερευνητικές ομάδες που ασχολούνταν με το αντικείμενο που μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον: την παρατήρηση της Γης. Έτσι απ' το 2007 και μετά εργάζομαι στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το κύριο εμπόδιο που συναντάμε είναι η χρηματοδότηση δίχως την οποία δε μπορούμε να συμμετέχουμε σε έρευνες. Οι χρηματοδοτήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής είναι κατά βάση ευρωπαϊκές και σε ελάχιστο ποσοστό εθνικές – μόλις 5% του συνολικού funding.

— Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα;

Οι λόγοι έχουν να κάνουν αφενός με το ότι μου αρέσουν οι αριθμοί, τα μαθηματικά και η φυσική και αφετέρου διότι ήθελα να κάνω κάτι που θα είχε ορατό αντίκτυπο και θα συνέβαλλε στο καλό του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα συναντάς σε μία πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών για παράδειγμα. Επίσης το διάστημα από μόνο του είναι ιντριγκαδόρικο! Αυτό που κάνω εγώ βέβαια δεν είναι να παρατηρώ το διάστημα, αλλά να κοιτώ τη γη απ' τον δορυφόρο. Το αντίθετο δηλαδή του να βλέπεις με τηλεσκόπιο τ' αστέρια.

Ο Γιάννης Παπουτσής ξέρει πώς νιώθεις, όταν βλέπεις τη Γη από δορυφόρους και έχει πολλά να πει γι' αυτό Facebook Twitter
Μετά από τρία χρόνια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μόνο στην Αθήνα θέλω να είμαι. Είναι άλλη η αίσθηση του να είσαι στον τόπο σου, εκεί που είναι οι ρίζες σου. Νιώθεις πιο άνετα και πιο όμορφα. Οπουδήποτε αλλού θα ένιωθα ξένος είτε βρισκόμουν στο Λονδίνο είτε στην Καβάλα. Φωτο: Γιάννης Παπουτσής

— Το Firehub πώς προέκυψε;

Πρόκειται για μία πλατφόρμα που δουλεύουμε εδώ και τέσσερα χρόνια με επικεφαλής τον Χάρη Κοντοέ, διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου. Η ομάδα μας είναι η Ομάδα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε υπό την "ομπρέλα" του Beyond, ενός κέντρου αριστείας –δηλαδή πολύ καλής έρευνας– που χρηματοδοτείται απ' την Ευρωπαϊκή κοινότητα, με σκοπό την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών μέσω δορυφορικών μέσων. Με το Firehub, προσπαθούμε να συνδυάσουμε την παρατήρηση της γης, την επεξεργασία σήματος και εικόνας με τα μετεωρολογικά δεδομένα έτσι ώστε να προκύπτει μία υπηρεσία χρήσιμη για την αποφυγή των δασικών πυρκαγιών. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να ανιχνεύει τις δασικές πυρκαγιές μέσω δορυφόρων. Οι κύριοι χρήστες της εφαρμογής είναι κυρίως θεσμικοί φορείς όπως η πυροσβεστική και οι οργανισμοί προστασίας δασών. Στα σχέδια μας όμως είναι να υπάρξει αυτή η εφαρμογή και σαν mobile application, έτσι ώστε όταν κάποιος βρεθεί σε μία περιοχή με πυρκαγιά να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό που έχει βρει ο δορυφόρος μέσω φωτογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην περιβαλλοντολογική προστασία.

— Τι εμπόδια συναντήσατε μέχρι την υλοποίηση της ιδέας;

Το κύριο εμπόδιο που συναντάμε είναι η χρηματοδότηση δίχως την οποία δε μπορούμε να συμμετέχουμε σε έρευνες. Οι χρηματοδοτήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής είναι κατά βάση ευρωπαϊκές και σε ελάχιστο ποσοστό εθνικές – μόλις 5% του συνολικού funding.

— Σε προσωπικό επίπεδο υπήρξαν θυσίες που χρειάστηκε να κάνεις;

Όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει όποιες δυσκολίες κι αν υπάρξουν δε σου φαίνονται σαν θυσίες! Σίγουρα υπήρξαν σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές που δουλεύαμε πάνω στην εφαρμογή, η επιβράβευση που έρχεται μετά όμως σε κάνει να το ξεχνάς ή να μην σε νοιάζει.

Ο Γιάννης Παπουτσής ξέρει πώς νιώθεις, όταν βλέπεις τη Γη από δορυφόρους και έχει πολλά να πει γι' αυτό Facebook Twitter
Όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει όποιες δυσκολίες κι αν υπάρξουν δε σου φαίνονται σαν θυσίες! Φωτο: Γιάννης Παπουτσής

— Πες μας κάτι που θεωρείς συναρπαστικό για τον τομέα σου.

Δε φαντάζεσαι πόσα δορυφορικά συστήματα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη! Αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των δορυφόρων άρα η πρόκληση του μέλλοντος είναι η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης αυτών των άπειρων δεδομένων που έρχονται απ' το διάστημα. Αυτός ο χώρος αναπτύσσεται τώρα, λέγεται Big Data και θα συζητηθεί πολύ τα επόμενα χρόνια. Πιθανότατα να υπάρξουν εφαρμογές που ακόμα δε μπορούμε να φανταστούμε.

— Ένα σχόλιο για την ιστορική προσεδάφιση του Philae;

Είναι σίγουρα κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο αφού είναι η πρώτη φορά που προσεδαφίζεται μετεωρίτης. Είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν τέτοιες επιτυχίες από την Ευρώπη και όχι μόνο απ'την Nasa που ηγείται σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

— Έχοντας σπουδάσει και δουλέψει στην Αγγλία, γιατί επέλεξες να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Μετά από τρία χρόνια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μόνο στην Αθήνα θέλω να είμαι. Είναι άλλη η αίσθηση του να είσαι στον τόπο σου, εκεί που είναι οι ρίζες σου. Νιώθεις πιο άνετα και πιο όμορφα. Οπουδήποτε αλλού θα ένιωθα ξένος είτε βρισκόμουν στο Λονδίνο είτε στην Καβάλα.

— Αν δεν ήσουν earth observation engineer τί θα ήσουν;

Θα ήμουν γιατρός. Ή θα ασχολούμουν με τη διδασκαλία. Και τα δύο συνδυάζουν την επιστήμη με το κοινωνικό καλό.

— Κάτι που σε εμπνέει;

Η γυναίκα μου.

Ο Γιάννης Παπουτσής ξέρει πώς νιώθεις, όταν βλέπεις τη Γη από δορυφόρους και έχει πολλά να πει γι' αυτό Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Παπουτσής

To άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Γκρέκα, το 2014

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστήμονες ανακάλυψαν 163 νέα είδη χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ

Διεθνή / Επιστήμονες ανακάλυψαν 163 νέα είδη χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ

Νυχτερίδες, σαύρες που θυμίζουν δράκους και φίδια στα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι μερικά μόνο από τα νέα είδη που καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ