ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο γραφέας

Ο γραφέας Facebook Twitter
0

ΑΝ ΓΡΑΦΩ αυτές τις μετέωρες γραμμές στην LifΟ, είναι γιατί δεν μπορώ να είμαι άλλο ο κατά φαντασίαν σύγχρονος του δικού μου παρόντος. Δεν μου το επιτρέπει, όχι πλέον ο υποτιθέμενος ρόλος κάποιου διανοούμενου, αλλά το ότι πολύ σύντομα θα δω τη χώρα μου να χρεοκοπεί, τον μισθό και τη σύνταξή μου να χάνονται. Μου είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθώ από το δωμάτιο, όπως έκανα επί τριάντα πέντε συναπτά χρόνια γράφοντας δημόσια τη φαντασμαγορική αντανάκλαση των τεκταινομένων στα κατάλοιπα της γραφίδας μου. Και μου είναι ακόμα δυσκολότερο να βρω τον τρόπο να δηλώσω αλλιώς την αντίθεσή μου προς ένα σύστημα στο οποίο ήμουν και εγώ γρανάζι.

Τώρα που ο κύριος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ διαμηνύει ότι θα είναι σαν να πραγματοποιεί ο ίδιος τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, δηλαδή τώρα που η μεταφορά γίνεται κυριολεξία -διότι ο Γιούνκερ κυβερνά-, όλοι εμείς οι φαντασιόπληκτοι, γραφιάδες που γράφουμε τσάμπα στα Μέσα, και υποχρεωνόμαστε σε μια άνευ λόγου φθορά, θα πρέπει τουλάχιστον -αν δεν επιθυμούμε να ταλαιπωρούμε και να ταλαιπωρούμαστε- να σταθούμε στο προκείμενο που είναι το εξής: έχει σημασία να παρεμβαίνει κανείς με αστείες προτάσεις όπως ο Σαββόπουλος τις προάλλες;

Αξίζει να αρθρογραφεί στήνοντας τη «μηχανή» του κάτω από το άλλοθι μεταφορά-μετωνυμία, φοβισμένος και (αυτο)λογοκριμένος, ή πρέπει να σκάσει αποδεχόμενος να θεωρείται βλάκας παρότι «αρκεί να βλέπεις τον εαυτό σου βλάκα για να είσαι λιγότερο», όπως έλεγε παρηγορητικά ο Ρολάν Μπαρτ; Θα είχε νόημα η σιωπή του αμνού; Θα μπορούσε η ευγλωττία του ταλαίπωρου φαρσέρ των εντύπων να οδηγήσει στην καταληψία του; Σ’ εκείνη την πεισμωμένη στάση του Μπάρτλμπυ του γραφέα* που «θα προτιμούσε να μην»; Αυτή η καταληπτική φόρμουλα δεν θα όφειλε να είναι η κατάληξη; Όχι η γραμματική του παντογνώστη, αλλά η α-γραμματικότητα του Μέλβιλ και περισσότερο η αντι-γραμματικότητα του Κάμμινγκς: μια ξένη γλώσσα μέσα στη γλώσσα, λίγη ψύχωση μέσα στη νεύρωση, όνειρα.

ΕΙΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ένα όνειρο και, όπως με κάθε όνειρο, μου δόθηκε κι εμένα η εμπειρία να βιώσω αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα σαν προμήνυμα θανάτου, κατ’ όναρ: Μαθαίνω πως συμπεριλαμβάνομαι μεταξύ των απολυμένων. Δεν ξέρω από πού, ούτε από ποιον. Σπεύδω να δω τους αναρτημένους πίνακες στην είσοδο της πολυκατοικίας μου. Ομοιόμορφα νεκρώσιμα του γραφείου κηδειών του Αργύρη Γιαννακόπουλου με τα ονόματα όσων δεν απολύονται είναι κολλημένα στους τοίχους. Δεν βλέπω το όνομά μου και καταρρέω. Ο θυρωρός, που είναι ο ίδιος ο Αργύρης Γιαννακόπουλος, μου συνιστά να πάρω ένα- ένα τα διαμερίσματα με τη σειρά. «Θα δεις, υπάρχει όρθιο στην εξώπορτα το καπάκι ενός φέρετρου. Αυτό πάει να πει ότι, προς το παρόν, γλίτωσες την απόλυση». Αντιλαμβάνομαι όμως πως η μακάβρια αυτή ένδειξη σημαίνει ότι με περιμένει το χειρότερο. Βγαίνοντας από την είσοδο της πολυκατοικίας ο δρόμος έχει μετατραπεί σε κανάλι με σειρά από γόνδολες.


Αρχείο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ