ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

«Ο ποιητής εργάζεται»

«Ο ποιητής εργάζεται» Facebook Twitter
0

Ήρθε λοιπόν ο καιρός να οργανώσουμε την απαισιοδοξία μας, ο καθένας όπως μπορεί: στην πλατεία Συντάγματος, στους δρόμους, στην κάμαρα. Ήρθε ο καιρός να εργαστούμε με τον εαυτό μας. Διαβάζω στον Μπένγιαμιν: «Οργάνωση της απαισιοδοξίας δεν σημαίνει τίποτε άλλο από εξοστρακισμό της ηθικής μεταφοράς από την πολιτική». Να μην ακούμε και να μην περιμένουμε «ηθική» από τους πολιτικούς (ούτε καν από τον εξόχως «μεταφορικό», υψικάρδιο Βενιζέλο). Να μην πιστέψουμε στην παντομίμα τους (ο «εκφωνητής» της νοηματικής γλώσσας πλάι στην τηλεοπτική τους εικόνα είναι σαφέστερος). Να καταλάβουμε πως οι πολιτικοί στον νεοφιλελευθερισμό είναι είδος προς εξαφάνιση (οι αγορές τούς έχουν για υπηρέτριες, οι λύκοι για λύκους).

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ του Κλέε με το όνομα “Angelus Novus”. Απεικονίζεται εκεί ένας άγγελος, που φαίνεται έτοιμος να απομακρυνθεί από κάτι όπου το βλέμμα του παραμένει προσηλωμένο. Διάπλατα τα μάτια του, ανοικτό το στόμα και τεντωμένες οι φτερούγες του. Έτσι πρέπει να είναι και ο άγγελος της Ιστορίας. Στραμμένο το πρόσωπό του προς το παρελθόν. Εκεί που εμφανίζεται σε μας μια αλυσίδα γεγονότων, αυτός διακρίνει μία και μοναδική καταστροφή, που συσσωρεύει αδιάκοπα ερείπια επί ερειπίων και τα εκσφενδονίζει μπροστά στα πόδια του. Θέλει αυτός να σταθεί, να ξυπνήσει τους νεκρούς και να στήσει τα χαλάσματα. Όμως, μια θύελλα σηκώνεται από τη μεριά του Παραδείσου κι αδράχνει τις φτερούγες του και είναι τόσο δυνατή που δεν μπορεί πια ο άγγελος να τις κλείσει. Τον ωθεί αυτή η θύελλα ασταμάτητα προς το μέλλον στο οποίο στρέφει την πλάτη, ενώ ο σωρός από τα ερείπια φθάνει μπροστά του ως τον ουρανό. Ό,τι αποκαλούμε εμείς πρόοδο, είναι αυτή η θύελλα».

Αυτή την περιβόητη ένατη Θέση για τη Φιλοσοφία της Ιστορίας του Βάλτερ Μπένγιαμιν, είχα την τύχη να τη δω χορογραφημένη από τη Μαγκύ Μαρέν στην Πειραιώς. Την Τρίτη το βράδυ, τη νύχτα που καιγόταν πάλι η Αθήνα, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να οργανώσω την απαισιοδοξία μου: παρέκκλινα για λίγο από την παράλληλη τροχιά μου με το «σύστημα» και συγκρούστηκα νοερά με τα σώματα των χορευτών στη σκηνή. Αναλογίστηκα μια νέα μορφή βιώματος που θα σαρώσει σαν θύελλα, από τη μεριά του Παραδείσου, και θα με εξαποστείλει προς το λιγοστό μου μέλλον, τώρα που ο σωρός από τα ερείπια της Ελλάδας έφθασε ως τον ουρανό. Θα μπορέσω να ξαναβρώ τη θέση μου στην Ιστορία, όταν τα ερείπια του συστήματος θα με ωθήσουν σε νέους τρόπους του «πολιτεύεσθαι», όχι πολύ μακριά απ' ό,τι επαγγέλλεται η τέχνη; Μ’ αυτήν τη θέση του Μπένγιαμιν, και το παράδειγμα της Μαγκύ Μαρέν που καλεί σε τάξη ή αταξία, οργανώνω την απαισιοδοξία μου.

ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ. Η πτώση μας εδώ στην Ελλάδα σημαίνει επίσης αξιοπρέπεια. Και, όπως γράφει η Μαγκύ Μαρέν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Γιώργου Λούκου, το να δουλέψουμε την απαισιοδοξία και τους φόβους μας, προκειμένου να ξεφύγουμε από την ατμόσφαιρα των χημικών που μας συνθλίβει, μας θλίβει και μας εξουθενώνει, είναι το επείγον. Το παράδοξο επίσης είναι πως αυτός ο χώρος, τη γωνιά του οποίου θα μας αδειάσουν οι

πολιτικοί, θα μεταβληθεί σε χώρο εικόνας και πιο συγκεκριμένα «χώρο σώματος».

«Τι μπορεί ένα σώμα;» ρωτάει και ξαναρωτάει ο Σπινόζα, ο εκπρόσωπός μας στον Παράδεισο: να χορέψει πάνω στα ερείπια. (Κάτι σαν Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ακρόπολη, ή σαν την αγανακτισμένη κοπελίτσα ανάμεσα στα μαρμάρινα θραύσματα, στην πλατεία Συντάγματος.)

ΥΓ.: Ο Α. Λιάκος το ‘πιασε προχτές στο «Βήμα»: «Τι θα συμβεί όταν οι Έλληνες συνειδητοποιήσουν ότι θυσιάζονται ανώφελα, απλώς για να κερδίσει χρόνο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε ένα πεδίο όπου το ένα ηφαίστειο φουσκώνει μετά το άλλο, χωρίς να ξέρουμε ποιο θα εκραγεί πρώτο; Τι θα συμβεί αν η χώρα αναγκαστεί να βγει ταπεινωμένη από το ευρώ αποσυνδέοντας την τύχη της από την Ευρώπη; Πιθανόν η θύελλα που θα ακολουθήσει δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο».

Αρχείο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ