Ο τρόμος αγνοεί την κρίση

Facebook Twitter
0

Είναι τρομακτικό, δαπανηρό και σκανδαλογενές. Το αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1, ρωσικής κατασκευής, για την προμήθεια του οποίου κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. 

Από το todayfocus

Το σκάνδαλο δωροδοκίας που οδήγησε στην προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου αφορά δύο περιπτώσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ελλάδα, όταν αυτός ήταν υπουργός Άμυνας.
Όμως ούτε τα σκάνδαλα, ούτε η οικονομική κρίση δεν μπορούν να «φρενάρουν» την εξοπλιστική «κούρσα» της χώρας μας στις ισορροπίες του τρόμου, όπως καταδεικνύεται από τα νέα στοιχεία για τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση διεθνώς στον πίνακα των εξοπλισμών.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2011 οι δαπάνες για εξοπλισμούς έφτασαν τα 1,7 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, με ελάχιστη διαφορά από το 2010, αφού η μείωση των στρατιωτικών δαπανών των δυτικών χωρών, εξ΄αιτίας της οικονομικής κρίσης, αντισταθμίστηκε από μεγάλες αυξήσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, με αμυντικό προϋπολογισμό 711 δισ. δολαρίων πέρυσι.
Ακολουθεί η Κίνα η οποία δαπάνησε περίπου 143 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της το 2011, με αύξηση κατά 170% σε σχέση με το 2002.
Η Ρωσία δαπάνησε περίπου 72 δισ. δολάρια για όπλα το περασμένο έτος, ξεπερνώντας τη Βρετανία (62,7 δισ. δολάρια) και τη Γαλλία (62,5 δισ. δολάρια), ενώ σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις με αύξηση 53% μέχρι το 2014.
Η Ινδία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 66% από το 2002, καθώς η μακροχρόνια διαμάχη της με το Πακιστάν παραμένει σημαντικό ζήτημα, ενώ ανταγωνίζεται την Κίνα ως περιφερειακή δύναμη.
Η Ελλάδα το 1998 είχε αμυντικές δαπάνες ύψους 6,968 δισ. δολάρια, το 2010 7,162 δισ. και το 2011 7,502 δισ, ενώ οι πραγματικές δαπάνες για το 2011 υπερέβησαν τον προϋπολογισμό και έφτασαν τα 8,155 δισ., καταλαμβάνοντας την 24η θέση διεθνώς στον σχετικό πίνακα.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ