Οδηγός ελέγχου τίτλων.

Οδηγός ελέγχου τίτλων. Facebook Twitter
0

Η καθημερινότητα ενός δικηγόρου που ασχολείται κατά κύριο λόγο με τα ακίνητα επιβάλλει επισκέψεις στα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά Γραφεία [ΚΓ], τα οποία αφενός μεν συχνά δεν ξέρεις που βρίσκονται, πιστά στην πάγια τακτική του δημοσίου να νοικιάζει τα πιο φτηνά ακίνητα ακόμα και αν αυτό σημαίνει ένα πλινθόκτιστο στάβλο στο βουνό με εξωτερική τουαλέτα, αφετέρου πολύ συχνά πάντα έρχεσαι αντιμέτωπος με κλασικές φιγούρες δημοσίων υπαλλήλων που σκοπό έχουν να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Ωστόσο η γνώση που αποκομίζεις είναι πολύτιμη και αξίζει να τη μεταλαμπαδεύσω στις επόμενες γενιές.

 ~ Βούλας: είναι κρυμμένο στον 2ο όροφο ενός εμπορικού κτιρίου που δεν φαίνεται από το δρόμο αλλά έχει πολύ ωραία θέα στη θάλασσα. Την πρώτη φορά που θα πας, θα χαθείς αφού πάρεις ό,τι ΜΜΜ υπάρχει. Είναι ίσως το μόνο στο οποίο οι τόμοι μεταγραφών δεν φτάνουν τριψήφιο νούμερο, απασχολεί μία υπάλληλο και είναι σίγουρα το μόνο στο οποίο κάθε φορά που το επισκέπτομαι η υπάλληλος με πλησιάζει και με ρωτάει πώς μπορεί να με εξυπηρετήσει και αισθάνομαι και άσχημα. Είναι πολύ καθαρό, τακτοποιημένο, ευάερο και ευήλιο σε βαθμό νοσοκομείου. Ιδιωτικού. Χαίρεσαι να κάνεις έλεγχο.
Πρόσβαση: δύσκολη [θέλει τραμ και λεωφορείο], Περιβάλλον-υπάλληλοι: 10/10, Κατάσταση βιβλίων: 10/10 [σχεδόν καινούργια]
~ Αμαρουσίου: Αν εξαιρέσεις τη δυσκολία να βρεις να παρκάρεις, την οδυνηρή απόσταση από το τρένο και το γεγονός ότι μου δίνει την εντύπωση ότι είναι ροζ, κατά τα λοιπά είναι αδιάφορο και έχει εντελώς λάθος τοποθέτηση στα βιβλία.
Πρόσβαση: μέτρια αλλά είναι πάνω στην Κηφισίας, Περιβάλλον-υπάλληλοι: ---, Κατάσταση βιβλίων: 6/10
~ Αγ. Παρασκευής: Μόλις μπεις στο κτίριο θα σε κατακλύσει μια μυρωδιά από σπιτικό κοτόπουλο με πατάτες επειδή στην είσοδό του είναι η απόληξη του εξαερισμού του διπλανού φούρνου. Μόλις σου ανοίξει η όρεξη θα μπεις στο ασανσέρ όπου θα ακούσεις ραδιόφωνο από τα μεγάφωνα. Η υποθηκοφύλακας κρύβεται πίσω από ένα πολύ αστείο παραβάν γιατί δεν έχει γραφείο με τοίχο. Αν θες να πας στο ΚΓ, ό,τι και να χρειαστείς ΜΗΝ απευθυνθείς στην ξανθιά υπάλληλο με τα κοντά μαλλιά και τα ζωγραφισμένα φρύδια στο κεντρικό γραφείο. Βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης τσαντίλας και θα σου βρει σφάλμα ακόμα και στην αίτηση για απόσπασμα. Σε συμβουλεύω να απευθυνθείς στην κοπέλα στο τέρμα αριστερά γραφείο, η οποία σε σκλαβώνει με την εξυπηρετικότητά της και στο νεαρό με τα γυαλιά και το περίεργο περπάτημα τέρμα δεξιά γωνία. Προφανώς τους έβαλαν μαζί αυτούς τους δύο με την κοκκάλω για να σπάει το κακό τσι στον όροφο.
Πρόσβαση: εύκολη, Περιβάλλον-υπάλληλοι: 5/10, Κατάσταση βιβλίων: 4/10
~ Χαλανδρίου: Στο ΚΓ στο ισόγειο απολαμβάνεις τις εξελίξεις της τεχνολογίας αφού έχει 4 pc για να ψάχνεις και περιβάλλον που ντρέπεσαι να πατήσεις αλλά ανεβαίνοντας όροφο για το Υπ/κείο επανέρχεσαι στο γνωστό στυλ δημόσιας υπηρεσίας κατηγορίας Ρετιρέ. Το Υπ/κείο στον 3ο έχει δύο υπαλλήλους, μία μεσήλικη κυρία και ένα νεαρό που μονίμως κάθεται και κοιτάει την κυρία να δουλεύει ενώ αυτός της λέει χαριτωμένα αστεία και γελάνε όλοι και είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο νεαρός θα πάει φέτος διακοπές στην Πάρο. Πιστοποιητικά θα τα δίνουν με καθυστέρηση πλέον. Δεν διαθέτει ενδοσυνεννόηση και το τηλέφωνο είναι ένα για όλο το κτίριο και προκειμένου να σηκώσει το τηλέφωνο κάποιος στον 2ο, το σηκώνουν στον 3ο, λένε στον πολίτη να περιμένει, χτυπάνε τα πόδια τους στο πάτωμα ώστε να ακούσει ο υπάλληλος από κάτω και να το σηκώσει όταν ξαναχτυπήσει. Ο υπάλληλος του 2ου ειδοποιεί εκείνους του 3ου με τη μέθοδο της σκούπας.
Πρόσβαση: δύσκολη [μπορεί να μπερδευτείς με τις τόσες δημόσιες υπηρεσίες εκεί γύρω], Περιβάλλον-υπάλληλοι: 6/10, Κατάσταση βιβλίων: 1/10 [τα βιβλία διαλύονται σε σκόνη σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς]
~ Καλλιθέας: Εδώ είναι ο ένας πάνω στον άλλο αλλά σου έχω καβάτζα. Στα περισσότερα υπ/κεία δεν σου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις τουαλέτα. Αν όμως βρεθείς στο Καλλιθέας και σου' ρθει το ψιλό σου, το κλειδί που ξεκλειδώνει την τουαλέτα βρίσκεται κάτω από το κόκκινο πετσετάκι πάνω στο μικρό ψυγειάκι δίπλα στην πόρτα της τουαλέτας στο βάθος του δωματίου. Μην ρωτήσεις για να το πάρεις. Το ξέρουν λίγοι. Και επίσης μην ρωτήσεις πώς το έμαθα.
Πρόσβαση: όχι εύκολη [θέλει ταξί], Περιβάλλον-υπάλληλοι: 3/10, Κατάσταση βιβλίων: 6/10 [και μπέρδεμα με τις μερίδες]
~ Κερατέας: Εδώ έχω δει τα πιο παλιά βιβλία μεταγραφών. Και σε δωμάτια με ράφια τόσο στενά που νομίζεις ότι είσαι σε μεσαιωνική βιβλιοθήκη οπότε γυρίζοντας τις σελίδες μην σαλιώνεις το δάχτυλο γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Κατά τα λοιπά το υπόλοιπο κτίριο είναι υπό κατάρρευση, μια άθλια αποθήκη σαν εγκαταλειμένο μπακάλικο με σκοροφαγωμένα νοβοπάν και καρέκλες που τρίζουν. Για να το βρεις πρέπει να κάνεις τάμα, μετά γονυκλισία και μετά ένα πρόσφορο. Διαφορετικά που να χτυπιέσαι κάτω, δεν το βρίσκεις: Ερχόμενος από Λαυρίου κάνεις δεξιά στη δεύτερη είσοδο Κερατέας, βγαίνεις σε ένα κεντρικό δρόμο απέναντι από ένα ΚΕΠ, κάνεις δεξιά μέχρι να βρεις μια εκκλησία και μια πλατεία, στρίβεις αριστερά επάνω. Μετά το δεύτερο στενό κάνεις δεξιά και συνεχίζεις ευθεία μέχρι να δεις ένα ροζ σπίτι. Κάνεις αριστερά και συναντάς μια πλατεία με ένα πεύκο στη μέση. Ρώτα έναν παππού που κάθεται σε ένα πεζούλι χειμώνα καλοκαίρι να σου πει μετά. Οι υπάλληλοι είναι μια χαρά. Ελπίζω να τους κολλάνε ανθυγιεινά. Δουλεύουν στα 50s.
Πρόσβαση: πάρε μαζι ξηρά τροφή, Περιβάλλον-υπάλληλοι: 4/10, Κατάσταση βιβλίων: μουσείο

~ Μαραθώνος: Αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κάθε νοήμων άνθρωπος, το υπ/κείο Μαραθώνος βρίσκεται για άγνωστο λόγο στο Καπανδρίτι, χωμένο σε ένα μικρό στενάκι πίσω από μία καφετέρια απέναντι από μια σχολή χορού. Επειδή εκεί στα στενά ίσα που χωράει να περάσει ένα καρότσι με μωρό, το αυτοκίνητο το αφήνεις στο δημοτικό πάρκινγκ δίπλα στο ειρηνοδικείο και πας με τα πόδια. Εκεί θα βρεις τον πρώτο υποθηκοφύλακα ο οποίος συμβουλεύεται την αρχαιότερη bitchy υπάλληλο σχετικά με τις μεταγραφές. Το ποια είναι η αρχαιότερη υπάλληλος το καταλαβαίνεις εύκολα: είναι αυτή που δεν σηκώνεται από την καρέκλα ΠΟΤΕ, είναι σφηνωμένη και τα πάντα τα κάνει μέσω τηλεφώνου ή ουρλιάζοντας στις άλλες. Όλα τα έγγραφα βρίσκονται σε απόσταση χειρός. Όσες φορές έχω πάει φοράει ή πορτοκαλί ή κίτρινα [από κορφή ως νύχια σαν σημαδούρα]. Είναι από αυτές που θέλουν ειδικό χειρισμό: εμφανίζεσαι ως υποτελής και αν τυχόν σου βρουν κάτι λάθος, προθυμοποιείσαι να το διορθώσεις αφήνοντας ανοιχτό το παραθυράκι για καμιά μαϊμουδιά για να τις κάνεις να αισθανθούν ότι έχουν το πάνω χέρι. Χωρίς να παίρνεις και πολύ θάρρος. Το υπ/κείο Μαραθώνος είναι το μόνο το οποίο διαθέτει στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο όλο το χρόνο [και δεν κάνω πλάκα].

Πρόσβαση: εκδρομή [2 διόδια στο πάει, 1 στο έλα], Περιβάλλον-υπάλληλοι: 3/10, Κατάσταση βιβλίων: 3/10

~ Ωρωπού: Να τα κανονίσεις να πας μετά το Μαραθώνος και μετά για καφέ στη θάλασσα. Μια ευθεία είναι. Μπορείς να μην βγεις εθνική αλλά να πας από το μέσα δρόμο να χαρείς και το βουνό. Την τελευταία φορά που πήγα, ψάχνοντας να το βρω, τράκαρα και γάμησα τη δεξιά πόρτα. Αν παραγγείλεις πιστοποιητικό μπορούν να στο στείλουν με ταχυδρομείο και έξτρα χρέωση 2 ευρώ για το γραμματόσημο.

Πρόσβαση: πάρε τάπερ και μαγιό, Περιβάλλον-υπάλληλοι: 10/10, Κατάσταση βιβλίων: 10/10

~ Παπάγου: Στεγαζόταν σε ένα κανονικό ισόγειο σπίτι με τα μπαλκόνια του, τις γλάστρες του, την είσοδο, το κουδούνι, τη βεράντα, όλα κουκλίστικα. Τόσο κουκλίστικα που όλες περιορίζονταν σε ένα τόσο δα δωματιάκι και τα βιβλία τα είχαν στο διάδρομο ενώ οι άλλες πόρτες έμεναν κλειστές και άκουγες από μέσα μόνο τη φωνή της υποθηκοφύλακος σαν να φωνάζει στη γειτόνισσα για τα άπλυτα. Τώρα μεταφέρθηκε αλλά δεν έχω πάει ακόμα. Το καλό που σου θέλω να τα έχεις όλα τα έγγραφα στην εντέλεια γιατί αυτό το υπ/κείο είναι από τα δύσκολα. Εκεί ισχύει η γνώμη του ενός. Ακόμα και αν σε εξυπηρετεί μία υπάλληλος, να θεωρήσεις βέβαιο ότι θα σκάσει μύτη η υπ/κας να της πάρει τα χαρτιά από τα χέρια να τα ελέγξει και αυτή λέγοντας κάτι άσχετο για να σε ψαρώσει ή να τη διορθώσει για το σημείο που έχει κολλήσει το μεγαρόσημο. Πχ έχεις πάει να ζητήσεις ένα βαρών και μπορεί να σου πετάξει ένα άσχετο για το αν υπάγεται το ακίνητο στην αρμοδιότητά του “γιατί πολλοί έρχονται εδώ και δεν ξέρουν τι θέλουν”. Οπότε καταλαβαίνεις ότι πρέπει να ρωτάς μόνο αν έχεις κάποια σημαντική απορία. Απορίες του στυλ “που είναι το 312 των μερίδων” να τις ξεχάσεις.

Πρόσβαση: με αυτοκίνητο, Περιβάλλον-υπάλληλοι: 7/10 αν εξαιρέσεις την παλαβή, Κατάσταση βιβλίων: 10/10 [δεν σε αφήνει να τα χαλάσεις, είναι με το βούρδουλα από πάνω]

~ Κρωπίας: Μεταφέρθηκε από το ισόγειο ενός σπιτιού, την είσοδο του οποίο κάλυπταν τα αναρριχώμενα φυτά της από πάνω που προσέφεραν φυσική σκιά, σε ένα κανονικό οικοδόμημα επί της Λαυρίου αλλά οι αλλαγές φτάνουν ως εκεί. Στον πάνω όροφο είναι το υπ/κείο με όλες τις χαρακτηριστικές δημοσιοϋπαλληλικές φάτσες κυριών που γράφουν τα πιστοποιητικά ενώ κουτσομπολεύουν τις γνωστές τους. Αν μιλήσεις στο κινητό, είναι μία συγκεκριμένη η οποία θα σου κάνει παρατήρηση ότι την ενοχλείς ακόμα και αν εκείνη την ώρα έχει πάει για κατούρημα [λειτουργεί η συγκεκριμένη με αισθητήρα ringtone]. Χρησιμοποιεί τη φράση “δουλεύουμε κύριε, περάστε έξω να μιλήσετε” και σε ξαναγυρίζει στα θρανία. Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι, να προτιμήσεις την κυρία που κάθεται πρώτη αριστερά μπροστά στο παράθυρο, είναι η μόνη που θα σου δώσει κανονική απάντηση. Επίσης κάτι χρηστικό για να γλιτώνεις τα πάνω κάτω στις σκάλες με κίνδυνο να σου φάνε την ουρά: Όταν παραγγέλνεις αντίγραφα, σου λένε να μετρήσεις σελίδες επειδή τα προπληρώνεις. Μην ψαρώσεις, βάλε ότι έχει 3 σελίδες για να μην ψάχνεις και πλήρωσε μόνο για τις 3, αν είναι παραπάνω τα πληρώνεις στην παραλαβή. Επίσης αν θέλεις αντίγραφο μερίδας πρέπει να πας πρώτα στην κυρία του 1ου στο κομπιούτερ να στις σημειώσει επάνω στην αίτηση. Αν ψάχνεις παλιές μερίδες να κοιτάς και στα παλιά ευρετήρια που δεν έχουν μηχανογραφηθεί ακόμα. Επίσης το πάτωμα γλιστράει πολύ, έχω πέσει 2 φορές. Στο γκισέ του ισογείου υπάρχει ένας υπάλληλος οποίος κόβει αποδείξεις μόνο. Είναι ο πιο αγενής από όλους. Ηλίθιος και αγενής. Θα σου μιλήσει στον ενικό και θα σου κόψει την απόδειξη σαν να σου κάνει χάρη. Μην ψαρώσεις. Ο κύριος στις παραλαβές του ΚΓ είναι ίσως ο πιο αργός εκεί μέσα, δεν επιταχύνει ακόμα και αν η ουρά έχει φτάσει στο Πικέρμι. Θα πατήσει με ευλάβεια τις σφραγίδες, θα κάνει στρογγυλά γράμματα με ουρίτσες στην απόδειξη, θα πάρει το συρραπτικό να κάνει ομοιόρφο δέσιμο στα έγγραφα, πιθανόν να σηκωθεί να πάει να κατουρήσει μέχρι να σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι. Μέσος όρος αναμονής άνω των 15'.

Πρόσβαση: λεωφορεία κάνουν στάση απέξω, Περιβάλλον-υπάλληλοι: 3/10, Κατάσταση βιβλίων: 3/10

 

*λείπουν μερικά ακόμα αλλά επιφυλάσσομαι. 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ