— Καταρχάς, ποιοι είναι οι Surfers4Life;
Mια ομάδα από καθημερινούς ανθρώπους σαν εσένα, που βρίσκουν νόημα και ουσιαστική ευδαιμονία μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, που αποτελούν ουσιαστική και θετική συνεισφορά για τους συνανθρώπους τους.
— Με τι ασχολείστε και πώς ξεκινήσατε;
Η ομάδα γεννήθηκε από το όραμα ενός ασθενή με καρκίνο να διασχίσει μια θάλασσα με την αετοσανίδα του (kitesurf), για να εμπνεύσει άλλους ανθρώπους που εμπλέκονται με τη νόσο. Η ομάδα οργάνωσε τον 1ο Διάπλου Αλληλεγγύης και συνεχίζει να δημιουργεί έργα που εμπνέουν και συμβάλλουν με ουσιαστικούς και θετικούς τρόπους.
Οι ταινίες που θα προβληθούν θέλουμε να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για τους ομιλητές μας ώστε να αναλύσουν και να συζητήσουν με το κοινό θέματα που συνειδητά ή ασυνείδητα απασχολούν όλους μας.
— Τι άλλες δράσεις έχετε κάνει;
Στα έργα συγκαταλέγονται τα Φεστιβάλ Ευ Ζην, που έχουν την πρόθεση να υποστηρίξουν όλους μας να διαχειριστούμε τις κρίσεις με νέα εργαλεία, είτε αυτές οι κρίσεις αφορούν την υγεία, είτε είναι ψυχολογικές, οικονομικές ή άλλες. Mαγειρεύουμε για ανθρώπους που έχουν ανάγκη σίτισης, εμπνέουμε ακροατήρια για τη σημασία της συνεισφοράς και της ανθρώπινης εξέλιξης και τρέχουμε σε μαραθωνίους για να ενδυναμώσουμε τους σκοπούς που μας εμπνέουν. Το έργο των Surfers4Life υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει επηρεάσει πάνω από 50.000 ανθρώπους και έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 40.000 ευρώ σε έσοδα τα οποία έχουν αποδοθεί σε οργανώσεις που εμπνέουν με το έργο τους. Βέβαια, η έμπνευση είναι αστείρευτη και μαζί συνεχίζουμε να υλοποιούμε ολοένα και πιο ουσιαστικά έργα με σκοπό τα μέλη της ομάδας να ζουν ζωές γεμάτες νόημα και ουσία και να αφήσουμε μαζί, και ο καθένας ξεχωριστά, ένα θετικό αποτύπωμα για την ανθρωπότητα.
— Τι είναι το Αthens Spirit Film Festival;
Είναι μια νέα δράση της ομάδας που σκοπό έχει να ανυψώσει τη συνειδητότητα τη δική μας και των συνανθρώπων της πόλης όπου κατοικούμε. Ο Αϊνστάιν έλεγε πως δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα με την ίδια συνειδητότητα που το δημιούργησες και εμπνέει τους συνανθρώπους μας να βρουν λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Αυτό θα το καταφέρουμε μέσα από ειδικά επιλεγμένες ταινίες για τους μπόλικους θησαυρούς από μηνύματα και καλά κρυμμένες αλήθειες που περιέχουν και την ανάλυσή τους από τους πιο επιδραστικούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων φιλόσοφοι, δάσκαλοι προσωπικής ανάπτυξης και επιστήμονες.
— Σε ποιους απευθύνεστε και ποιος είναι ο στόχος σας;
Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινό από ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια μέσα από τη φιλοσοφία, την πνευματικότητα και τις τέχνες. Το φεστιβάλ, όμως, δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς αλλά σε όλους όσοι δεν θέλουν να ζήσουν μια ζωή χωρίς περίσκεψη, δηλαδή σε όλους.
— Πείτε μας δυο λόγια για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα ξεκινάει με την Παγκόσμια Μέρα Φιλοσοφίας, στις 19 Νοεμβρίου, και θα κρατήσει μία εβδομάδα. Κάθε μέρα θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δύο δρώμενα, μία απογευματινή (18:00) και μία βραδινή παράσταση (20:30). Στην πλειονότητά τους οι παραστάσεις αφορούν ταινίες, αλλά το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ένα debate με θέμα κατά πόσο η πνευματικότητα και η επιστήμη συγκλίνουν και θα κάνει φινάλε με μία ημερίδα γύρω από μια νέα τάση κι έναν νέο μοντέλο ζωής, που εμείς ονομάζουμε «συνοικίες φωτός». Πώς δηλαδή ομάδες ανθρώπων ανά τον κόσμο επιλέγουν να ζουν μια ζωή με μεγαλύτερη αυτονομία, ελευθερία, δημιουργία, ασφάλεια, σε επαφή με τη φύση και τον εαυτό τους και πώς αυτό το μοντέλο βρίσκει έδαφος στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
— Ποιες ταινίες θα προβληθούν και με τι κριτήριο;
Οι ταινίες που θα προβληθούν θέλουμε να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για τους ομιλητές μας ώστε να αναλύσουν και να συζητήσουν με το κοινό θέματα που συνειδητά ή ασυνείδητα απασχολούν όλους μας. Πρόκειται για ταινίες που θα μας βοηθήσουν να δούμε τις ρίζες και τον σκοπό της φιλοσοφίας, την έκφανσή της στη χώρα μας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και τη νεότερη μέσα από έργα του Καζαντζάκη, να γνωρίσουμε καλύτερα τις ζωές φωτισμένων ανθρώπων και δασκάλων που άλλαξαν ριζικά την πορεία της ανθρωπότητας (Αwake), το κατά πόσο ο άνθρωπος μπορεί να είναι θύμα ψευδαισθήσεων ή προγραμματισμών και πώς μπορεί να τους υπερβεί (Matrix), ποια μπορεί να είναι είναι μια αξιόλογη ζωή χωρίς πόνο και αρρώστιες για τον άνθρωπο (Lost Horizon), πώς δημιουργήθηκε μία από τις πρώτες συνοικίες φωτός στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του '80 που σήμερα είναι ένας επίγειος παράδεισος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της (Finding Happiness) αλλά και το τι μπορεί να υπάρχει μετά θάνατον (Αstral City). Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, οι δύο τελευταίες είναι πρώτες πανελλήνιες προβολές.
Το Athens Spirit Film Festival διαρκεί 7 μέρες, 19-25 Νοεμβρίου, φιλοξενεί 14 δράσεις και θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη και το Art Factory. Περισσότερες πληροφορίες στο athensspiritfilmfestival.org