ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Περίπολος στην πόλη, ΙΙ

Facebook Twitter
0

Περίπολος στην πόλη, ΙΙ

 Ο χρόνος είναι ρήμα [Θ.Σ.]

Ο Οδυσσέας Γεωργίου έλαβε με το ταχυδρομείο (!), ναι, στην εποχή μας, ταχυδρομείο!, το κείμενο που ακολουθεί. Το υπογράφει ο ποιητής του Αυτόματου, ο άνθρωπος που έγραψε την Ιστορία της Μουσικής και το Playback, ο Θάνος Σταθόπουλος. Από τον Θάνο Σταθόπουλο, γράφει ο Μάνος Γιαννόπουλος, στον Οδυσσέα Γεωργίου, το κείμενο προσφέρθηκε γενναιόψυχα στον Νίκο Βελή, γνωστό στον στενό κύκλο των Ηλεκτρολεττριστών, και από τον Νίκο Βελή εκλάπη ένα βράδυ από εμένα τον Μάνο Γιαννόπουλο, γράφει, ας το επαναλάβουμε, ο Γιαννόπουλος στον Γεωργίου. Το κείμενο συμπυκνώνει με τρόπο ατσαλάκωτο και με γραφή λαμπίκο την secret life της Ελλάδας τα τελευταία σαράντα χρόνια. Οι δεκαετίες μέσα από τον βίο του ενός. Η Μεταπολίτευση σε ένα, έστω εκτεταμένο, τηλεγράφημα. Ιδού:

 

AU REVOIR

Δεν έχω κουλτούρα του κλαμπ. Ίσως επειδή δεν έπαιρνα ναρκωτικά, ελάχιστα έχω ενδώσει στην ατμόσφαιρα του κλαμπ. Ούτε κουλτούρα καφενείου. Τα καφενεία ανήκουν σε παλιότερες γενιές, η γενιά μου μόνο στο τέλος τους τα πρόλαβε, λίγο πριν εξαφανιστούν οριστικά, για να πάρουν τη θέση τους οι καφετέριες και κατόπιν τα νέου είδους καφέ, αυτά στα οποία, ψάχνοντας πλέον με τα κυάλια για να βρω το λιγότερο ενοχλητικό και θορυβώδες και στοιχειωδώς καλαίσθητο, εξακολουθώ να περνάω μία  δύο ώρες την ημέρα το πολύ. Ωστόσο, συχνάζω πάνω από τριάντα χρόνια στα λεγόμενα καφενεία. Η κουλτούρα μου είναι κυρίως η κουλτούρα του μπαρ. Ό,τι ισχύει για τα λεγόμενα καφενεία θα ’λεγα ότι ισχύει ακριβώς για τα σημερινά μπαρ. Χρειάζεσαι κι εδώ κυάλια για να βρεις ένα μπαρ που να μη σε προσβάλλει και να πιεις ένα ποτό. Το τελευταίο ασφαλώς που θα επιχειρούσα θα ήταν μια σημειολογία του μπαρ. Δεν υπάρχει λόγος, έχουν γραφτεί τα πάντα, με αποκορύφωμα στην ελληνική γλώσσα, το Περί μέθης, του Παπαγιώργη.  Θα πω μόνο ότι στο μπαρ έφτιαξα χαρακτήρα, όπως τόσοι άλλοι πριν από μένα, μαζί μ’ εμένα και μετά από μένα. Πηγαίνω στο μπαρ από δεκαέξι ετών – το πρώτο μπαρ που πάτησα το πόδι μου ήταν το Aurevoir. Ιδέα δεν είχα περί τίνος πρόκειται το 1979. Περπατούσα στην Πατησίων όταν το μάτι μου έπεσε στο ισόγειο μαγαζί του αριθμού 136. Ήταν μεσημέρι - κανονικά θα ’πρεπε να ’μαι στο σπίτι μου, απορώ πώς βρέθηκα στους δρόμους, παρότι δεν μου έλειπαν οι δρόμοι, τουναντίον. Μαγνητίστηκα τόσο πολύ που μου ήταν αδύνατον να μην περάσω την πόρτα. Μπήκα με συστολή και κάθισα. Κανείς δεν έδωσε σημασία στο σκάνδαλο. Κοιτούσα έκθαμβος το μπαρ και την Πατησίων να επιμένει στα μάτια μου. Δεν είχα αρχίσει ακόμη να πίνω, μολονότι κάπνιζα. Δεν θυμάμαι εάν ήταν ο κύριος Θόδωρος ή ο κύριος Λύσανδρος που μού σέρβιρε το φρουτπάντς χωρίς αλκοόλ που παρήγγειλα. Κάπνισα πολλά τσιγάρα ώσπου να ξεκολλήσω. Σκέφτομαι τώρα ότι πιθανώς να συνυπήρξα με πρεσβύτερους θαμώνες που αργότερα συνάντησα εκεί πίνοντας μαζί τους μέχρις εσχάτων. Όπως, για παράδειγμα, με τον ποιητή Γιώργο Καραβασίλη. Και άλλους. Στις σπασμένες δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, θα επισυμβούν συνευρέσεις, χωρισμοί, τσακωμοί και συμφιλιώσεις, εξακολουθώντας μέχρι σήμερα να ζούμε το παρόν ενός παρελθόντος κι ενός μέλλοντος. Η Πατησίων επιμένει λυρικά.

Συνεχίζεται. Αύριο: Περίπολος στην πόλη, ΙΙΙ

Αρχείο
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ