Επιμέλεια:Βαγγέλης Μακρής
Richard Dadd(1817-1866). O Βρετανός ζωγράφος ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά των Robert και Mary Ann Dadd. Η οικογένεια του τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Σε ηλικία 13 ετών δημιουργεί τα πρώτα του έργα. Στα 20 γίνεται δεκτός στο Royal Academy of Arts. Γίνεται μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Clique».
Μέλη της ομάδας αυτής είναι οι ζωγράφοι William Powel Frith, Augustus Egg, HenryO’ Neil, και Edward Matthew Ward. Σκοπός της ομάδας ήταν να πάει κόντρα στα ακαδημαϊκά πρότυπα της εποχής. Βασικό χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Richard Dadd: Αμφισβητίας και εργατικός.
1842: Εξέθεσε στην έκθεση της Ακαδημίας για πρώτη φορά ένα από τα σημαντικότερα του έργα το “Come Unto These Yellow Sands“.
Στα μέσα της χρονιάς έφυγε για την ένα ταξίδι στην Μεσόγειο με τον Sir Thomas Phillips.
Σταθμοί του ταξιδιού του: Βεντετία, Κέρκυρα, Πάτρα, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλικαρνασσό, Ρόδος, Κύπρος, Βηρυτός, Τρίπολη, Δαμασκός, Ιερουσαλήμ, Αιγυπτιακή Θήβα μέσω Νείλου.
Η αναφορά των ταξιδιών κρίνεται σκόπιμη διότι στο τέλος του ο RichardDadd ξεκίνησε να έχει παραισθήσεις, σύνδρομο καταδίωξης και βίαιες συμπεριφορές.
Άνοιξη 1843: Ακούει φωνές. Στο ημερολόγιο του γράφει ότι τον έχει καταλάβει το πνεύμα του θεού Όσιρη.
Επιστρέφει στην Βρετανία. Ζούσε μόνος και η οικογένεια του δεν είχε αντιληφθεί την ψυχική του διαταραχή.
28 Αυγούστου 1843- Ο φόνος του πατέρα του: Μαζί με τον πατέρα του πηγαίνει μια εκδρομή στο Cobhaim. O πατέρας του νομίζει ότι έτσι θα ηρεμήσει. Στο πανδοχείο που μένουν του επιτίθεται με μαχαίρι και ξυράφι. Τον σκοτώνει και επιχειρεί να ξεφύγει στο Παρίσι. Συνελήφθη στο Montereau. Ομολογεί στο δικαστήριο το έγκλημα του.
Μπαίνει στην ψυχιατρική πτέρυγα του Bethlem Hospital. Αργότερα στο ψυχιατρικό τμήμα του Broamoor. Μέσα στο ψυχιατρείο δημιουργεί μερικά από τα καλύτερα έργα του. Σήμερα πιστεύεται ότι δεν έπασχε από σχιζοφρένεια αλλά από διπολική διαταραχή.
Νεράιδες, θεοί και αλλόκοτες υπάρξεις θα γίνουν το σήμα κατατεθέν στα έργα του. Πεθαίνει στις 7 Ιανουαρίου του 1886 από μόλυνση στους πνεύμονες. Οι αλλόκοτες μορφές του θα αποτελούν μέχρι τις μέρες μας πηγή έμπνευσης. Εμπνέουν και τους Queen για να γράψουν το Fairy Feller’s Master Stroke. για τον ομώνυμο πίνακα, η δημιουργία του οποίου κράτησε 9 ολόκληρα χρόνια.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19
σχόλια