Συνέντευξη με τον Τάρεκ ελ Φετούχ

Facebook Twitter
0

Ο εμπνευστής και διευθυντής των MeetingPoints, Τάρεκ Αμπού ελ Φετούχ μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του Μαραθωνίου με σόλο και περφόρμανς, Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 21:45 στην Στέγη γραμμάτων και τεχνών, μου απάντησε σε μερικές σύντομες ερωτήσεις.


Τάρεκ, τελικά η Αθήνα έκανε τη διαφορά;

Ήξερα την Αθήνα πολύ καλά αλλά μέχρι τώρα δεν είχα δουλέψει εδώ. Από την πρώτη μέρα, όταν είδα πόσο θερμή αποδοχή είχε η παράσταση του Ζάιμπι συνειδητοποίησα ότι το MeetingPoints 6 ήταν προορισμένο για την Αθήνα. Ότι ήταν εξαιρετική ιδέα να έρθει εδώ.


Έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα είναι συναισθηματικά και ιδεοληπτικά πιο κοντά σας, μέρος της Μεσογείου και πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή;

Όχι μόνο αυτό. Έτσι κι αλλιώς πιστεύω στον κοσμοπολιτισμό της σύγχρονης τέχνης. Σήμερα οι καλλιτέχνες και οι performers πρέπει να εκθέτουν και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε πολλά διαφορετικά μέρη. Αλλά ναι, πέρα από τις συναισθηματικές συγγένειες, η κοινωνικο-πολιτική υφή μεταξύ μας είναι ίδια.


Βρισκόμαστε στην τέταρτη βραδιά του ΜΡ6. Υπάρχει κάτι που σου έκανε εντύπωση; Κάποιες διαφορετικές αντιδράσεις σε σχέση με τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο;

Όλα ήταν διαφορετικά! Στην παράσταση του Ζάιμπι ένιωθες την ενέργεια του κοινού, χθες στα debates οι ερωτήσεις που υπόβαλαν στον Ένβιζορ και στην Σουέιφ ήταν τελείως διαφορετικές, ακόμα κι απόψε κατά τη διάρκεια του Μαραθώνα, το ενδιαφέρον που έδειχνε ο κόσμος για τις μαρτυρίες. Γενικά, άλλη προσέγγιση, πολυποίκιλο κοινό.


Και η αποδοχή των αναλογίων ήταν όντως ιδιαίτερη…

Νομίζω ότι είχε να κάνει πολύ με τον σχεδιασμό του ΟκούιΈνβιζορ και η ιδέα του να ξεκινήσουμε με την παράσταση του Ζάιμπι και την Μόνα Χατούμ, να περάσουμε στα debatesκαι τέλος τα θεατρικά αναλόγια που θυμίζουν περισσότερο διαλέξεις.


Οι συμμετέχοντες τι σου λένε; Υπήρξε κάποια έκπληξη από πλευρά τους;

Είναι όλοι πάρα πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι. Όχι, δε μου έρχεται στο νου κάτι ιδιαίτερο. Νομίζω, ίσως κάποιος να είπε «οι Έλληνες το ‘πιασαν»!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ