Τι πυροδοτεί το κίνημα της Wall Street

Facebook Twitter
0

Από την Αυγή

Παναμερικανικές διαστάσεις παίρνει το κίνημα για την κατάληψη της Γουόλ Στριτ («Occupy Wall Street») στις ΗΠΑ. Ένα κίνημα με αντικαπιταλιστικά συνθήματα, που καταγγέλλει την απληστία των τραπεζών, ζητεί τη φορολόγηση των πλουσίων («tax the rich») και διεκδικεί στοιχειώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη δουλειά, σε μια περίοδο ραγδαίας εξάπλωσης της μαζικής ανεργίας στην αμερικανική κοινωνία.

Δηλώνοντας αλληλέγγυος με το «θαρραλέο» αυτό κίνημα (όπως το χαρακτήρισε), ο Νόαμ Τσόμσκι τόνισε ότι «ο καθένας που έχει ανοιχτά μάτια ξέρει ότι ο γκαγκστερισμός της Γουόλ Στριτ και γενικότερα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει φέρει δεινά στον λαό των ΗΠΑ και του κόσμου, θέτοντας σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο που οδήγησε στη συγκέντρωση τεράστιου πλούτου μαζί με πολιτική εξουσία σ' ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού, ένα κλάσμα του 1%, ενώ το υπόλοιπο έγινε αυτό που μερικές φορές ονομάζεται 'πρεκαριάτο', το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην επισφάλεια».

Η αμερικανική υπερδύναμη είναι μια χώρα σε βαθιά κρίση, η οποία θέτει σε έντονη αμφισβήτηση και την ηγεμονία της στον κόσμο.

Κύριες πληγές της αμερικάνικης οικονομίας είναι οι εισοδηματικές ανισότητες και οι υπερβολικές στρατιωτικές δαπάνες, υποστήριζε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Λίντα Μπάιλμς με άρθρο της στην "International Herald Tribune" στις 28-4-2011. «Οι μειώσεις φόρων της περασμένης δεκαετίας -έλεγε- είχαν ως αποτέλεσμα την πιο άνιση κατανομή εισοδήματος από τη δεκαετία του 1920. Την ίδια ώρα -συνέχιζε- οι στρατιωτικές δαπάνες -μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν- εκτοξεύτηκαν μέχρι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

«Στη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων -υποστηρίζει η καθηγήτρια του Χάρβαρντ- το πιο πλούσιο 1% των Αμερικανών έχει γίνει πολύ πλουσιότερο, ενώ η μεσαία τάξη είδε την πτώση του πραγματικού της εισοδήματος και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι».

Παρόμοιες εκτιμήσεις περιέχονται σε άρθρο στην ίδια εφημερίδα (5-9-2011) με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όταν οι πλούσιοι αμερικανοί γίνονται υπερβολικά πλούσιοι», του πρώην υπουργού Εργασίας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Robert Reich, ο οποίος διαπιστώνει ότι «η αμερικανική κοινωνία γίνεται όλο και πιο άνιση, στο 5% των Αμερικανών με τα υψηλότερα εισοδήματα αναλογεί το 37% των καταναλωτικών δαπανών, με την επισήμανση ότι «το ποσοστό φορολογίας για τα υψηλότερα εισοδήματα μειώθηκε στο 37% μετά τα 1970. Όταν τόσο πολύ εισόδημα -συνεχίζει- πηγαίνει στην κορυφή, η μεσαία τάξη δεν διαθέτει αρκετή αγοραστική δύναμη για να κρατήσει την οικονομία σε κίνηση, χωρίς να βυθιστεί πιο βαθιά στο χρέος». Κατά τον Robert Reich «Η αμερικανική οικονομία δεν θα ανακάμψει μέχρι να αντιστραφεί η ορμητική κίνηση της Αμερικής προς την ανισότητα».

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα για τους κοινωνικά αδύνατους στις ΗΠΑ αφορά όλο τον κόσμο, αφού, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ «Παγκόσμια Κοινωνική Κρίση» («Global Social Crisis 2011»), «η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ και αλλού έχει συντελέσει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση». «...Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Έκθεση, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού αναλογούσε 8% του εθνικού εισοδήματος, ποσοστό το οποίο διπλασιάστηκε μέχρι το 2000». Αντίστοιχα, το ποσοστό εισοδήματος του εισοδηματικά κατώτερου 90% του πληθυσμού έπεσε από 65,4% το 1980 στα 51,8% το 2008. «Τέτοια συγκέντρωση πλούτου, υποστηρίζει η Έκθεση, στα χέρια τόσων λίγων δεν υπήρξε ούτε κατά το 1929, λίγο πριν την έναρξη του μεγάλου κραχ».

Από τα παραπάνω εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί το κίνημα «Occupy Wall Street» γίνεται σημείο αναφοράς για όλη την «άλλη Αμερική», προσελκύοντας την υποστήριξη ποικίλων δυνάμεων της αριστεράς, σημαντικών συνδικάτων και γνωστών ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης (Μάικλ Μουρ, Σούζαν Σάραντον, Νόαμ Τσόμσκι, Ναόμι Κλάιν, Τζότζεφ Στίγκλιτς κ.ά.).

*Διαβάστε επίσης: Ένα γράφημα εξηγεί πολλά, καθώς στην Αμερική οι πολίτες τιμωρούν άμεσα τις μεγάλες τράπεζες. Μπορούμε να διδαχτούμε κάτι απ' αυτούς; Να αποσύρουμε τα χρήματά μας απ' τις "κακές και άπληστες τράπεζες";

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ