Η μεταφορά των ζώων και η πόρτα της πολυκατοικίας

Η μεταφορά των ζώων και η πόρτα της πολυκατοικίας Facebook Twitter
7

1.

 

Αγαπητέ Κρίς,

Τι προβλέπει ο νόμος για μεταφορά οικόσιτου ζώου (σκύλος, γάτα, κουνέλι ή πτηνό) με λεωφορείο και γενικά μέσα μαζικής μεταφοράς;

Νάσια 

Αγαπητή Νάσια,

Ο νόμος επιτρέπει τη μεταφορά «μικρών ζώων συντροφιάς» σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Ειδικώς τα πλοία πρέπει υποχρεωτικά να υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες. «Μικρά ζώα συντροφιάς» είναι τα ζώα με βάρος μέχρι 10 κιλά και τα οποία συντηρούνται από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ειδικά οι σκύλοι βοήθειας (για τυφλούς) εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

_____________

2.

 

Κύριε Γραμματίδη καλησπέρα.

Θα ήθελα να μάθω τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με το 24ωρο κλείδωμα στις εξώπορτες των πολυκατοικιών και για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα θυροτηλεφώνου/ θυροτηλεόρασης δεν έχει ενεργοποιηθεί.

geitonas

Αγαπητέ geitona,


Δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για το 24ωρο κλείδωμα ή για την θυροτηλεόραση. Αυτά ρυθμίζονται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή με συμφωνία των ενοίκων. Ειδικά για τις εξώπορτες πάντως, η νομοθεσία για την πυροπροστασία των κτιρίων προβλέπει ότι η πόρτα εξόδου πρέπει να μπορεί «να ανοίγει αμέσως προς την πλευρά της όδευσης διαφυγής», ενώ οι κλειδαριές πρέπει να είναι τέτοιου τύπου «ώστε να μην απαιτείται η χρησιμοποίηση κλειδιού για ν’ ανοίξουν προς την κατεύθυνση της διαφυγής».

_____________

3.

 

Αγαπητέ Χρήστο.

Χρειάζεται θρησκευτική τελετή για την ονοματοδοσία των παιδιών ενός ζευγαριού?

Β.

Αγαπητέ Β.,

Όχι, δεν απαιτείται να προηγηθεί θρησκευτική τελετή για την ονοματοδοσία (κτήση ονόματος) η οποία είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τη βάπτιση (κτήση θρησκεύματος). Η ονοματοδοσία γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έχει δηλωθεί η γέννηση ή στον τόπο μονίμου κατοικίας των γονέων, με σύνταξη σχετικής ληξιαρχικής πράξης παρουσία των γονέων.

_____________

4.

 

Κρις

θα ηθελα να σε ρωτησω που μπορούμε να καταγγείλουμε δικαστες που εχουν διαπλοκι με δικιγορους;

Ε.

Αγαπητή Ε.,

Κάθε αξιόποινη πράξη πρέπει να καταγγέλλεται είτε στον Εισαγγελέα είστε στις αστυνομικές αρχές. Μια τόσο σοβαρή καταγγελία εγώ θα την έκανα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που μπορεί να την διερευνήσει καταλλήλως. Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση μπορείς απευθυνθείς στην «Διαφάνεια Τώρα!», την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» είτε τηλεφωνικά στο 10190 είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.transparency.gr/diafaneiatora/

______

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Συγχαρητήρια για τη διευκρίνιση περί ονοματοδοσίας!Άλλο η βάπτιση, άλλο η ονοματοδοσία, έτερον-εκάτερον.Έλεος πια με την τακτική των περισσότερων γονέων, προφανώς λόγω άγνοιας, να καταχωρούν τη γέννηση των παιδιών τους στο Ληξιαρχείο χωρίς όνομα, "ως αβάπτιστα", περιμένοντας το μυστήριο της Εκκλησίας για το σκοπό αυτό. Κι έτσι έχουμε το σουρεάλ φαινόμενο βρεφών να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με διαβατήριο και όνομα "αβάπτιστο", εντάξει..
Μην ξεχνάς ότι στην Ελλάδα ζούμε και πολλές φορές έχουν παιχτεί και σκηνές απείρου κάλους ακόμα και πάνω στην κολυμπήθρα σχετικά με το όνομα του παιδιού. Πόσοι θα το έχουν αποφασίσει ήδη από της πρώτες μέρες της ζωής του μωρού;
Χαχαχα, ναι, έχω ακούσει για τέτοιες σκηνές... ακόμη και για αλλαγή ονόματος από τον νονό/νονά την τελευταία στιγμή, αφήνοντας παπά και γονείς σύξυλους! Προς αποφυγή λοιπόν εκπλήξεων κι ευτράπελων ας ακολουθείται η ονοματοδοσία από την πρώτη μέρα (όπως γίνεται στο εξωτερικό). Από την άλλη, 9 μήνες δεν είναι αρκετοί για να αποφασίσει το ζευγάρι από κοινού τί όνομα θα δώσει στο παιδί του;Άσε που 9/10 ονόματα είναι ένας συνδυασμός παππού-γιαγιάς μαζί με έναν ήρωα της ελληνικής μυθολογίας...μπουχτίσαμε! ;)
Δεν είναι ανάγκη η ονοματοδοσία να γίνει με το που θα γεννηθεί το παιδί. Είναι πρακτικό όταν πάει ο πατέρας μετά τη γέννηση να το "γράψει" στο ληξιαρχείο να έχει και εξουσιοδότηση της μητέρας για την ονοματοδοσία, αλλά αν δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, μπορούν να πάνε αργότερα (και οι δύο μαζί, ή ο ένας από τους δύο με εξουσιοδότηση του άλλου). Η ονοματοδοσία μπορεί να γίνει όποτε το αποφασίσει το ζευγάρι, όπως συμβαίνει και με τη βάφτιση, απλώς μέχρι τότε το πιστοποιητικό είναι χωρίς όνομα.