Nα δημοσιοποιούν τα ΜΜΕ φωτογραφίες συλληφθέντων;

Nα δημοσιοποιούν τα ΜΜΕ φωτογραφίες συλληφθέντων; Facebook Twitter
0

1.

 

Αγαπητέ Χρήστο,
Συχνά τον τελευταίο καιρό, βλέπω στα μέσα, φωτογραφίες υπόπτων για τους οποίους ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους και της φωτογραφίας τους. Είναι αυτό σωστό? Και τα μέσα είναι θεμιτό να ακολουθούν την σύστασή του?
Γιατί όλο αυτό μού φαίνεται βάρβαρο? Κι αν όμως με τη δημοσιοποίηση προστατεύονται επόμενα θύματα? Τέλος, ο εισαγγελέας αποφασίζει ότι ένα πρόσωπο πρέπει να διασυρθεί, ΠΡΙΝ τη δίκη του?
Σε ευχαριστώ 

 

Ρομπέν

Αγαπητέ Ρομπέν,

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ειδικώς ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες μπορούν να δημοσιοποιούνται μόνο με απόφαση της εισαγγελικής αρχής και μόνο όταν αφορούν συγκεκριμένα αδικήματα (εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, περί ναρκωτικών, επιβουλής της δημόσιας τάξης, εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων θυμάτων κ.ά.). Η νομοθετική αυτή διάταξη είναι αυτή που εφαρμόστηκε στην ακραίως αισχρή περίπτωση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών πριν από τις εκλογές του 2012. Κατά την ορθότερη γνώμη, όπως αυτή διατυπώθηκε με αφορμή τις οροθετικές, η αναδημοσίευση από τα ΜΜΕ φωτογραφιών και άλλων στοιχείων προσώπων που έχουν συλληφθεί δεν καλύπτεται από την εισαγγελική διάταξη για την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Δηλ. η διαταγή του εισαγγελέα αφορά στην δημοσιοποίηση μέσω της ιστοσελίδας της ελληνικής αστυνομίας. Η περαιτέρω χρήση των φωτογραφιών και λοιπών στοιχείων και η αναπαραγωγή τους από τα ΜΜΕ για καθαρά σκανδαλοθηρικούς λόγους δεν θα έπρεπε να γίνεται ανεκτή. Δυστυχώς όλα αυτά τα λέμε σε ώτα μη ακουόντων. Η Πολιτεία αδιαφορεί.

_____________

2.

 

Αγαπητέ Χρήστο,
ο παππούς μου απεβίωσε το 2002 αφήνοντας ως νόμιμους κληρονόμους τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά. Το 2007 απεβίωσε και η γιαγιά μου.
Η μητέρα μου με το θείο μου δυστυχώς δεν έχουν καμία επικοινωνία με τον μικρότερο αδερφό τους.
Δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα αποδοχή κληρονομιάς γιατί τους είχαν πει κάποτε ότι πρέπει να γίνει και από τους τρεις μαζί.
Ισχύει αυτό; Η μόνη περιουσία είναι ένα σπίτι σε επαρχιακή πόλη στο οποίο έχουν γίνει εργασίες μερικής αποκατάστασης τα τελευταία έτη από τη μητέρα μου και τον αδερφό της καθώς ο τελευταίος αναγκάστηκε να μετακομίσει εκεί λόγω δουλειάς. 

 

Στέφανος

 

Αγαπητέ Στέφανε,

Αν κάποιος δεν αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από τότε που πληροφορήθηκε ότι κληρονομεί, τότε δεν μπορεί πλέον να κάνει αποποίηση. Δεν ισχύει ότι «πρέπει» η αποδοχή κληρονομιάς να γίνει από όλους τους κληρονόμους μαζί, μπορεί να πάει και ο καθένας μόνος του αλλά έτσι είναι περισσότερα τα έξοδα. Πάντως τα τρία αδέρφια κληρονόμησαν εξ αδιαιρέτου (από 1/3 ο καθένας) και άρα για να πωλήσουν π.χ. το ακίνητο πρέπει να βρουν και τον τρίτο αδερφό.

_____________

3.

 

Αγαπητέ Χρήστο,

θα ήθελα να μάθω αν η συμμετοχή στους Συλλόγους σπουδαστών-φοιτητών είναι υποχρεωτική. Η εγγραφή σε αυτούς γίνεται εν αγνοία των φοιτητών ενώ οι αιτήσεις τους για διαγραφή απαντιούνται με απειλές αφαίρεσης δικαιωμάτων από την πλευρά της σπουδαστικής μέριμνας.

 

Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο,

Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα (και όχι υποχρέωση) να εγγράφονται στο φοιτητικό σύλλογο. Με την ισχύουσα νομοθεσία, εάν είσαι ενεργός φοιτητής δεν μπορεί να σου αφαιρεθεί κανένα δικαίωμα επειδή δεν είσαι μέλος του συλλόγου φοιτητών (εκτός εάν πρόκειται για παροχές που κάνει ο ίδιος ο σύλλογος φοιτητών στα μέλη του).

_____________

4.

 

Ο πατέρας του παιδιού μου έχει πεθάνει, μπορεί ο νυν σύζυγός μου να υιοθετήσει το παιδί και αν ναι θα χάσει το παιδί μου τη σύνταξη που παίρνει από τον βιολογικό μπαμπά του?

Έφη

Αγαπητή Έφη,

Ο νυν σύζυγός σου μπορεί κατ’ αρχήν να υιοθετήσει το παιδί σου. Αν το παιδί σου είναι ανήλικο πρέπει να έχει διαφορά ηλικίας με τον νυν σύζυγό σου τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Αν το παιδί σου είναι ενήλικο, πρέπει ο νυν σύζυγός σου να είναι τουλάχιστον σαράντα ετών και να είναι τουλάχιστον δεκαοκτώ χρόνια μεγαλύτερος από το παιδί σου. Για τη σύνταξη, εξαρτάται από τον ασφαλιστικό φορέα που την παρέχει. Στο ΙΚΑ π.χ. τα υιοθετημένα τέκνα διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του φυσικού γονέα τους.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ