Κάθε άνθρωπος και μια διόπτρα

Facebook Twitter
0

To τανκ κινείται αργά σε έναν σκονισμένο δρόμο της Μέσης Ανατολής. Ο πυροβολητής βιντεοσκοπεί όρθιος πάνω στον πύργο. Γύρω άλλα οχήματα γεμάτα στρατιώτες και πολλοί πεζοί. Ένας τύπος με κατεβασμένες τιράντες –ο τοπικός χαφιές;- δίνει πληροφορίες στους αξιωματικούς. Ξαφνικά κάποιος φωνάζει κάτι. Το τανκ σταματάει λίγο, στρίβει ελαφρά και κατευθύνεται προς ένα σημείο όπου βρίσκεται κάτι πεσμένο στο δρόμο. Σύντομα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για έναν νεκρό άνθρωπο.

Στην αρχή έχεις την ελπίδα πως ο οδηγός φροντίζει ώστε οι ερπύστριες να περάσουν δεξιά και αριστερά του, αφήνοντας το πτώμα στο κενό.  Όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η αριστερή ερπύστρια περνάει πάνω από το πτώμα. Το όχημα μοιάζει να γλιστράει, πράγμα μάλλον παράδοξο αν αναλογιστεί κανείς το βάρος του. Ο στρατιώτης με την κάμερα στρέφει το βλέμμα του στο λεκέ που απέμεινε στο οδόστρωμα. Μας αναγκάζει να κάνουμε το ίδιο.

Θυμάμαι, στο στρατό, μας είχαν στείλει μια μέρα στην εξοχή για να συμμετάσχουμε σε κάτι σαν άσκηση με τα τεθωρακισμένα. Έπρεπε λεει να συνηθίσουμε στην όψη τους, στη μυρωδιά τους και στο φόβο που προκαλούν. Γενικά να μάθουμε μερικά πράγματα που –ποιος ξέρει;- ίσως κάποτε να μας φαίνονταν χρήσιμα. 

Μας ανεβάσαν πάνω, μας έβαλαν μέσα, μας είπαν να τα ακολουθούμε, μας έστησαν απέναντί τους. Μας εξήγησαν ότι ο αδιανόητος θόρυβός τους είναι απλά ένα έξυπνο τρυκ για να πανικοβάλλονται ακόμη περισσότερο οι εχθροί. Μετά αράξαμε στη χλόη. Ήταν άνοιξη, είχαμε ξυπνήσει χαράματα, γύρω πετούσαν πεταλούδες, ένας από εμάς νύσταξε...

Ήταν ένας μικρόσωμος μαγκάκος από την Κόρινθο, επαρκώς  ανεγκέφαλος ώστε να κρυφτεί κάτω από το παρκαρισμένο τανκ για να μην τον δει κανένας αξιωματικός.

Ο οδηγός του τεθωρακισμένου σκέφτηκε να του σκαρώσει μια φάρσα. Τον άφησε να κοιμηθεί βαθιά και μετά μπήκε μέσα και έβαλε μπρος. Στον πρώτο βρυχηθμό, ο τυπάκος από την Κόρινθο είχε ήδη πεταχτεί έξω. Ήταν κάτασπρος, με βλέμμα τρελού και τα ξανθά μαλλιά του είχαν σταθεί όρθια σαν χόρτα (μέχρι τότε πίστευα ότι μόνο στα καρτούν συμβαίνει αυτό). Επίσης το παντελόνι του είχε ένα λεκέ από ούρα.

Κανείς μας δεν τόλμησε να γελάσει ή να κοροϊδέψει. Ο οδηγός του τανκ ζήτησε ντροπιασμένος συγνώμη. 

Όποιος δεν έτυχε να δει το βίντεο από τη Συρία, καλύτερα να μην το κάνει ούτε και τώρα. Ας προτιμήσει να δει την ταινία Λίβανος. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου μέσα σε ένα τέτοιο τανκ, με την κάμερα να αντικρύζει τον έξω κόσμο μονάχα μέσα από τη διόπτρα του πυροβολητή, είναι από μόνη της μια συγκλονιστική εμπειρία που φωτίζει διαφορετικά όσα ο καθένας μας βλέπει μέσα από την ατομική του διόπτρα.  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ