Τα παιδιά του Νίγηρα και τα παιδιά της Ελλάδας

Τα παιδιά του Νίγηρα και τα παιδιά της Ελλάδας Facebook Twitter
0

Τσώρτσιλ

Χθες, στην πλατεία, ένα παιδάκι έφαγε μια ξεγυρισμένη τούμπα κι έπεσε με το κεφάλι στις πλάκες. Πριν προλάβει να ανοίξει το στόμα του για να πλαντάξει στο κλάμα, η μαμά του, η οποία φαίνεται ότι το είχε ξαναδεί το έργο, πετάχτηκε από το παγκάκι της και άρχισε να φωνάζει «μπράβο!» χειροκροτώντας, επευφημώντας και γενικά κάνοντας σαν να είχε δει μια πολύ ωραία παράσταση. Η κίνηση αυτή είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το παιδί δεν έβγαλε κιχ και σηκώθηκε αμέσως όρθιο. Ακόμη κι όταν ένα τεράστιο καρούμπαλο εμφανίστηκε στο μέτωπό του, εκείνο συνέχισε να παίζει σα να μην είχε συμβεί τίποτα.

«Έτσι είναι τα παιδιά...» μου είπε η μητέρα βλέποντάς με εντυπωσιασμένο. «Αν τους πεις έναν καλό λόγο δεν σου δημιουργούν κανένα πρόβλημα».

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ενήλικους Έλληνες.

Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μπορεί, παρέα με το Στάλιν, να χώρισε την Ευρώπη στα δύο σαν να ήταν πουτίγκα ή να αιματοκύλησε την Αθήνα στα Δεκεμβριανά, όμως εμείς τον θυμόμαστε για το περίφημο «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» -μέχρι και η Λιάνα Κανέλλη μνημόνευσε τη φράση του, μιλώντας τις προάλλες στην βρετανική τηλεόραση. 

Συνήθως πάντως, οι υμνητές του ελληνισμού οι οποίοι έπειτα λατρεύονται εφ' όρου ζωής από το λαό μας, προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη. Διαβάζω για παράδειγμα ότι ο δρ Γκέμπελς είχε υμνήσει τους Έλληνες κατά την επίσκεψή του το 1936, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας. Ποιος ξέρει, αν είχαν έρθει αλλιώς τα πράγματα, ίσως να τον θυμόμασταν κι αυτόν με ευγνωμοσύνη.

Γκέμπελς

Όμως εκείνοι που έχουν τα πρωτεία στη φιλελληνική ρητορεία είναι οι Γάλλοι. Από το Βαλερί Ζισκάρ Ντ'Εστέν μέχρι τον Τζιμπρίλ Σισέ πολλοί είναι εκείνοι που μας κολάκεψαν, μπαίνοντας αυτόματα στις καρδιές μας. Ακόμη κι ο Φρανσουά Ολάντ, αν και νέος στο κουρμπέτι, δείχνει να έχει πιάσει το νόημα και δεν χάνει την ευκαιρία να μας καλοπιάσει –κι ας τον πληγώσαμε, οι αχάριστοι, αποκαλώντας τον Ολαντρέου.

Αντίθετα, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, αποδείχτηκε σκράπας.

«Προτιμώ να δείξω συμπόνια στα παιδιά του Νίγηρα, παρά στους έλληνες φοροφυγάδες», είπε.

Ας προσπεράσουμε το πρώτο σκέλος της φράσης -είναι άλλωστε εξαιρετικά αμφίβολο αν όντως σκοπεύει να δείξει συμπόνια στα παιδιά του Νίγηρα- κι ας επικεντρωθούμε στο δεύτερο.

Η θύελλα ξέσπασε σχεδόν την ίδια στιγμή. Αρχικά τα άκουσε στο φέισμπουκ. «Να ψοφήσεις μωρή γριά ανώμαλη», ήταν η πιο γλυκιά φράση που γράφτηκε στον τοίχο της, συνοδευόμενη από την προτροπή «να πει σε κάποιον να της το μεταφράσει».

Τη σκυτάλη πήραν οι πολιτικοί, οι οποίοι μόλις είδαν ότι τους παίρνει, άρχισαν -δειλά στην αρχή, θαρραλέα στη συνέχεια, οργίλοι στο φινάλε- να εκφράζουν την ενόχληση και τον αποτροπιασμό τους.

Και το θαύμα έγινε. Η κ. Λαγκάρντ υποχρεώθηκε να ανασκευάσει και να ψελλίσει μια φτηνή δικαιολογία. Έπειτα, ταπεινωμένη και με το κεφάλι κάτω, παρέμεινε ακλόνητη στην ίδια ακριβώς πολιτική που ακολουθούσε και πριν από το ατυχές συμβάν.

Αυτό όμως δεν μας πειράζει καθόλου! Ο περήφανος λαός μας, στην ανάγκη μπορεί να ανεχτεί εισβολές, εμφύλιους σπαραγμούς και πολιτικές λιτότητας. Όμως τον κακό τον λόγο, όχι, δεν μπορεί να τον καταπιεί.

Η κυρία Λαγκάρντ το πήρε το μάθημά της. Έτσι, την επόμενη φορά, θα προτιμήσει να πει:

«Δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για τα παιδιά του Νίγηρα (που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν facebook για να με βρίσουν). Η σκέψη μου είναι στους ηρωικούς Έλληνες».

Τότε όλοι θα την αγαπήσουμε και θα γίνουμε χαλί να μας πατήσει. Γιατί έτσι είναι τα παιδιά. Πες τους έναν καλό λόγο και δε θα σου δημιουργήσουν ποτέ πρόβλημα. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ