Τα 7 αγαπημένα έργα της Ντόρας Οικονόμου

Facebook Twitter
0

Paul Thek, Untitled (Earth Drawing I)

 

Aκρυλικό σε 4 φύλλα εφημερίδας –heart of darkness, περίπου 1974 –περίπου η χρονιά που γεννήθηκα.

 

________________

 

Unknown Pleasures


Tο ντεμπούτο LP των Joy Division. Κυκλοφόρησε στις  14 Ιουνίου το 1979 από τη Factory Records σε παραγωγή του Martin Hannet. Για το σχεδιασμό της έκδοσης ευθύνονται οι Joy Division, Peter Saville και Chris Mathan. Την εικόνα στο εξώφυλλο δανειστήκαν από τεύχος του Cambridge, Encyclopedia of Astronomy, και αφορά το άστρο CP 1919.

 

________________ 

A Coney Island of the Mind, ποιήματα του Lawrence Ferlinghetti, πρώτη έκδοση 1955.


Μεταφράζω απ’ το εισαγωγικό σημείωμα: «Δανείστηκα τον τίτλο αυτού του βιβλίου από το Into the Night του Henry Miller. Τον χρησιμοποιώ εκτός πλαισίου αλλά εκφράζει τον τρόπο που ένιωσα γι αυτά τα ποιήματα όταν τα έγραψα –σα να ήταν όλα μαζί, ένα τύπου coney island (λούνα παρκ) του μυαλού, ένα τύπου τσίρκο της ψυχής».

________________


Paul Nash, Totes Meer (Dead Sea), 1940-41. 


Μεταφράζω απ’ τη λεζάντα στο μουσείο: «Ο Nash επισκέφτηκε το νεκροταφείο μαχητικών αεροπλάνων τον Αύγουστο του 1940. Μου έμοιασε ξαφνικά τόσο πολύ με μεγάλη φουσκωμένη θάλασσα..»

________________ 

 

People on Sunday (Menschen am Sonntag)

 

Πρόκειται για μια βουβή Γερμανική ταινία του 1930 σε σκηνοθεσία των Curt και Robert Siodmak, βασισμένη σε σενάριο του Billy Wilder. Ακολουθεί τις ζωές μιας παρέας Βερολινέζων μια καλοκαιρινή μέρα το μεσοπόλεμο. Όλοι οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες. Οι τίτλοι της αρχής ενημερώνουν το κοινό για το ότι οι ηθοποιοί έχουν ήδη επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές τους εργασίες την ημέρα έκδοσης του φιλμ, το Φεβρουάριο του 30. Ήταν όλοι μέλη μιας κολεκτίβας βερολινέζων που έγραψαν και έκαναν την παραγωγή του φιλμ οι ίδιοι με ελάχιστο budget.

 

_________________

 

Michalangelo Merisi da Caravaggio, Boy bitten by a Lizard, 1595-1600. 


Μεταφράζω από τη λεζάντα στο μουσείο: «Πρόκειται μάλλον για μιαν αλληγορία πάνω στα πιθανά δεινά του έρωτα. Ο πίνακας ανήκει σε μια σειρά έργων που έφτιαξε ο Caravaggio με σαφή πρόθεση να τα πουλήσει, έχοντας κατά νου μια συγκεκριμένη παρέα ευκατάστατων πατρόνων της εποχής.»

_________ 

 

Ο τάφος των Bertolt Brecht και Helen Weigel στο Dorotheenstädtischer Friedhof, στο Βερολίνο.


 Σκεπασμένοι.


WhereASidewalkEnds, 2011


H Ντόρα Οικονόμου είναι εικαστικός. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η τελευταία της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2011 στην γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge, και είχε τον τίτλο «Πολύ Κοντά στην Πηγή της Παραγωγής». Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ανάμεσα στις οποίες είναι: Τhe Non-existing Hand, Remap3, Aθήνα, Αcrobat Reader, Remap3, Aθήνα, Heaven, 2η Μπιενάλε της Αθήνας, Σε Ενεστώτα Χρόνο, ΕΜΣΤ, Αθήνα, Νew Acquisitions, Από τη συλλογή του Δ. Ιωάννου, Intercontinental Αθήνα, 4ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ, ΔΕΣΤΕ, Αθήνα. 



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ