David Hockney στην καλοκαιρινή intelligent life

Facebook Twitter
0

(ο ζωγράφος μέσα από τις συναντήσεις με ένα φίλο του)

 David Hockney

Los Angeles 2000

 

Ο  εκδότης Karen Wright  και  οι έφηβες κόρες του είναι καλεσμένοι  του          ζωγράφου David Hockney  στο Los  Angeles  .Θα κάνουν ένα από τα αγαπημένα ταξίδια του   μέσα στα βουνά με σκοπό να δουν το ηλιοβασίλεμα .Κολλούν στην κίνηση με αποτέλεσμα  να φτάσουν στο σπίτι του με καθυστέρηση .Ο Hockney τους λέει ότι ακόμα μπορούν να προλάβουν .Ανεβαίνουν στην ασημένια Lexus του και με την συνοδεία του Schbuert και του Wagner ανεβοκατεβαίνουν  τους λόφους .Ο ζωγράφος οδηγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθεί τον ρυθμό της μουσικής .Γκαζώνει όταν το κομμάτι είναι γρήγορο , χαμηλώνει ταχύτητα στα πιο αργά κομμάτια. Είναι μια τρομακτική αλλά συναρπαστική οδήγηση .Οι ήχοι μπλέκονται με τα χρώματα κάνοντας τους συνεπιβάτες να βλέπουν με άλλη ματιά το τοπίο

Όταν επιστρέφει στο Λονδίνο ο φίλος του Hockney κοιτάζει τις ζωγραφιές για την σειρά Mullholland . Έχει την ίδια αίσθηση που είχε εκείνο το απόγευμα που οι ήχοι έμπλεκαν με τα χρώματα.

 

 

Είναι μια από τις ιστορίες της δεκάχρονης φιλίας του Karen Wright με τον Hockney .Κάθε συνάντηση τους μοιάζει για τον πρώτο με μια μικρή ανακάλυψη για την προσωπικότητα και το έργο του δεύτερου.

Σε ένα δείπνο στο Λονδίνο του λέει ότι ποτέ δεν αποχωρίζεται το μικρό μπλοκ ζωγραφικής και το bus pass.Του αρέσει να κάθεται στα διώροφα λεωφορεία και να παρακολουθεί το τοπίο απ το παράθυρο .

 

Τον βλέπει  τα Χριστούγεννα του 2003 να κάνει δώρο στις κόρες του ένα μίνι –τόμο με όλες τις δουλειές του Leonardo Da Vinci .Για μια ώρα τον παρακολουθεί να γυρίζει σελίδες, να αναλύει τα έργα τόσο παραστατικά σαν να τους δίνει ζωή μπροστά στα μάτια της κόρης του που είναι καρφωμένα πάνω του

Στην Bienalle της  Βενετίας το 2009 όταν τσεκάρει ο Wright τα emails στο Iphone του βλέπει 14 μηνύματα από το DH.Τους τελευταίους μήνες εξερευνά την τεχνολογία σχεδιάζοντας για τους φίλους του. Ακόμα και στην ελάχιστη κλίμακα του κινητού δύσκολα μπορείς να μπερδέψεις τον Hockney γράφει ο Wright

 

Το δέκα σελίδων cover story  της καλοκαιρινής έκδοσης  Intelligent life κλείνει με τον μανιώδη καπνιστή ζωγράφο να κυκλοφορεί παντού με το IPad του δηλώνοντας ότι το Iphone του τώρα είναι απλά μόνο  ένα τηλέφωνο

Μόνο οι πρόσφατες φωτογραφίες του 73χρονου Hockney θυμίζουν την ηλικία του ζωγράφου. Η ματιά του Hockney στον κόσμο παραμένει φρέσκια. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το εξώφυλλο φιλοξενεί μια φωτογραφία από την νιότη του .

 

Υ . Γ

Πόσο δύσκολες είναι οι ισορροπίες και τι υπέροχο που είναι όταν   κρατηθούν .Ο συντάκτης του άρθρου είναι φίλος του Hockney  αλλά δεν ρίχνει κουβάδες με σάλια…

 

 

 

Υ. Γ2

 

Η τριμηνιαία έκδοση The Economist intelligent life  βλέπει για ακόμα μια φορά τον κόσμο με ψυχραιμία .Φιλτράρει τα καινούρια πράγματα με ένα μοναδικό τρόπο κρατώντας την ουσία και θυμίζει παλιές εποχές που τα περιοδικά τα κρατούσαμε στις βιβλιοθήκες. Ταυτόχρονα κλείνει το μάτι σε όσους πιστεύουν ότι το χαρτί πέθανε

 http://moreintelligentlife.com/ (το site του περιοδικού)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ