Ένας ράπερ για την τρίτη ηλικία

Facebook Twitter
1

Υο! ρε γιαγιά

To Σαββατοκύριακο είδα σε ένα ελληνικό μουσικό κανάλι μια εκπομπή για το hip hop. Ξέρω ελάχιστα για αυτό το μουσικό είδος και ο μοναδικός λόγος που έμεινα καρφωμένος στην οθόνη ήταν ο παρουσιαστής. Φορώντας σκούρα γυαλιά και καπέλο, το γνωστό φαρδύ παντελόνι, πήγαινε τα χέρια πέρα-δώθε, μιλούσε κοφτά (όχι ότι έλεγε τίποτα σπουδαίο τους τίτλους των κομματιών) και γενικά η φάση ήταν «γκέτο σου λέω μέχρι τα μπούνια». Τον παρακολουθούσα όπως θα παρακολουθούσα ένα τροχαίο ατύχημα στην Εθνική που δεν θα μπορούσα να προσφέρω καμία βοήθεια: Με το χέρι μου μπροστά στο στόμα και μάτια γουρλωμένα. Η λίστα πλησίαζε στην κορυφή και ο παρουσιαστής γινόταν όλο και πιο επιθετικός. Σε κάποια φάση καθώς κουνούσε τα δυο του χέρια, είμαι σίγουρος ότι ένα από αυτά (δεξί ή αριστερό θα σας γελάσω) πέρασε ξυστά ανάμεσα από τα πόδια του, και φίλε ναι σου λέω, μπορεί και να τον έπιασε.

Προφανώς, ο άνθρωπος προσπαθούσε να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του γκέτο όπως το είχε στο μυαλό του. Ήθελε να πει: «Ντάξ, ερχόμαστε στο κανάλι και κάνουμε εκπομπή, αλλά να ούμε είμαστε και παιδιά του δρόμου, κάνε στην άκρη σου λέω μην βγάλω κανένα νεροπίστολο». Αναρωτιέμαι: «Που ακριβώς απευθύνεται όλο αυτό»;

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι απευθύνεται σε εφήβους, με τίποτα. Αν ένας 17χρονος ακούει σήμερα hip hop, με όλη αυτή την πληροφορία που υπάρχει στο ίντερνετ, σίγουρα δεν περιμένει να ενημερωθεί από αυτόν τον τύπο. Μετά σκέφτηκα ότι ίσως θέλει να «χτυπήσει» τις μικρότερες ηλικίες 5-12 χρόνων. Όμως και πάλι τα παιδιά των φίλων μου που συναντώ είναι τόσο έξυπνα, που το πιθανότερο είναι καθώς κουνιέται αυτός ο τύπος να ρωτούσαν γιατί κουνιέται έτσι. Έσπασα το κεφάλι μου να βρω που απευθύνεται και κατέληξα: Στους ηλικιωμένους.

Αρκετές φορές, άνθρωποι κάποιας ηλικίας, πιάνουν στον αέρα διάφορες λέξεις που συζητάνε οι μικρότεροι τους. Ακούνε ας πούμε την λέξη «ραπερ». Ρωτάνε τι είναι, όχι επειδή θα ακολουθήσουν την συγκεκριμένη κουλτούρα στα εβδομήντα τους, αλλά από μια λυσσασμένη περιέργεια για κάτι άγνωστο για αυτούς. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι αγαπάνε την ζωή και η επαφή τους με το καινούριο τους κρατάει ζωντανούς. Δείχνοντας αυτή την καρικατούρα ο ηλικιωμένος άνθρωπος καταλαβαίνει, παίρνει μια ιδέα, τι υποτίθεται ότι είναι το hip hop, του λες και δυο λόγια για τις κακόφημες γειτονιές και τους πυροβολισμούς, του γυρίζεις το κανάλι στο «Σουλεϊμάν» και καθάρισες.

Άραγε αυτό να (θέλει να) είναι το target group του το κανάλι;

Μεγαλώσαμε με το MTV και «γκούχου, γκούχου καλά μου παιδιά» τότε δεν είχαμε ίντερνετ και η πληροφορία ερχόταν αποκλειστικά από εκεί και από τα λίγα περιοδικά που κυκλοφορούσαν.

Οι παρουσιαστές ήταν μούρες αλλά δεν το έπαιζαν μούρες. Βλέπαμε τα μάτια τους, και δεν χρειαζόταν να φορέσουν σκούρα γυαλιά. Ξέρεις γιατί; Γιατί είχαν κάτι να πουν. Και όταν έχεις κάτι να πεις δεν χρειάζεσαι το περιτύλιγμα. Για αυτό σήμερα, αν ψάξεις στο ίντερνετ, θα βρεις νοσταλγικά αφιερώματα για εκείνες τις εκπομπές του MTV. Σήμερα που η πληροφορία τρέχει για να κρατηθείς στην τηλεόραση χρειάζεται να έχεις άποψη για τα πράγματα. Κάτι το οποίο δεν αποκτάς φορώντας ένα ζευγάρι σκούρα γυαλιά και χτυπώντας δυο τατουαζ δράκους.

Τέλος, για ακόμα μια φορά θέλω να γράψω, για το πώς έχουμε ξεφτιλίσει αυτό το είδος μουσικής σε αυτή την χώρα. Από τα γκρουπ που κάνουν ντουετάκια με σκυλοτραγουδιστές, μέχρι κάτι ηλίθιες διαμάχες ανάμεσα στους εκπροσώπους του κάθε υποείδους αυτής της μουσικής κουλτούρας («Μάθαμε τα βασικά θέλουμε και τα υποείδη») το πράγμα βρωμάει ναφθαλίνη. Ποιος θα ανοίξει το παράθυρο να μπει καθαρός αέρας; Σίγουρα όχι αυτός ο τύπος.

Υ. Γ

Στο τέλος ο παρουσιαστής μας διαφήμισε και το παρτάκι του. Γαμώτο, έχει πεθάνει η γιαγιά μου. Αν ζούσε θα την έπαιρνα να πάμε. Εκτός αν έχει τόσο αυστηρή πόρτα...


ΥΓ2

Αυτή η γιαγιά μάλιστα!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια