I love Athens #27

Facebook Twitter
0

Η μυσταγωγία των drog_a_tek

 

Φτάνοντας στο τέλος της η σχεδόν τρίωρη, μυσταγωγία  των drog_a_tek, μπορούσες να δεις στα πρόσωπα του κοινού την ικανοποίηση, την χαρά και σε κάποιους την έκσταση. Μπορεί να ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά, αλλά μόνο οι πραγματικοί πιστοί αυτού του απροσδιόριστου αστικού ήχου, βρέθηκαν στο Gagarin χθες βράδυ.Ο χώρος δεν γέμισε ασφυκτικά, αλλά με τα δεδομένα που επικρατούσαν(χωρίς μέσα μεταφοράς και ταξί) η συναυλία μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, από πλευράς ανταπόκρισης του κόσμου.

 

Είναι η πρώτη φορά που παρακολούθησα συναυλία, και αισθάνθηκα ένα είδος εσωτερικού παραληρήματος, ίδιο περίπου με των πιστών της οποιαδήποτε θρησκείας που παρακολουθούν τον Μεσσία τους. Δεν μπήκα στην διαδικασία να  εξηγήσω την αλήθεια τους, την δεχόμουν άκριτα παρασυρμένος απ το αστικό τους τροπάριο, χωρίς ερωτήσεις.

Οι κινηματογραφικές τους εικόνες μπλεκόντουσαν με τα φωνητικά της Θάλειας Ιωαννίδου (σ. σ εκπληκτική), ενώ η ελευθερία που τους έδινε ο αυτοσχεδιασμός φαινόταν ότι πατούσε σε ώρες δουλειάς στο στούντιο.Ο θεατής ανάλογα με το τι μουσική έχει ακούσει, τι ταινίες έχει δει, ποια βιβλία έχει διαβάσει έπαιρνε τα μηνύματα τους. Την ίδια στιγμή τίποτα από αυτά  δεν είχε σημασία. Ανεξάρτητα από το τι κουβαλάει ο καθένας μέσα του, η αίσθηση ότι ο αστικός ήχος μπορεί να ενώσει τους διαφορετικούς πολίτες μιας κοινωνίας, το να νιώσεις έστω για τρεις ώρες, μια κοινοβιακή γαλήνη ήταν το μεγαλύτερο κέρδος απ αυτό το live.Όταν άναψαν τα φώτα, ανάμεσα στον κόσμο διέκρινα δυο μυστήριους τύπους που φορούσαν   ριγέ χιτώνες.  Ήμουν σίγουρος πια ότι παρακολούθησα μια τελετή…

 

(*Θα ήταν καλό να υπήρχε εισιτήριο, και όχι αυτή η απρόσωπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών)

Ένας δεκάχρονος στον Damien Hirst

 

Διαβάζω τις λεζάντες κάτω απ τα χάπια, στην έκθεση New Religion του Damien Hirst στο μουσείο Μπενάκη. Εύστοχα σχόλια κατακερματίζουν τα θρησκευτικά στερεότυπα, όμως κάτω απ το πέπλο της ειρωνείας κοχλάζει ο φόβος του θανάτου. Ένα ζευγάρι στέκεται δίπλα μου. «Απίθανο! Έχει βάλει το χάπι της χοληστερίνης στον μυστικό δείπνο. Δεν είναι τίποτα τυχαίο» λέει η γυναίκα και μετά αρχίζει να κάνει ερωτήσεις στον γιατρό ή φαρμακοποιό άντρα της για το κάθε χάπι. Εκείνος απαντά  λες και ξαναδίνει εξετάσεις, όταν την προσοχή μου αποσπά ένα παιδί που δεν θα είναι πάνω από δέκα.

Φορά στον λαιμό ένα κολάρο και συνοδεύεται μάλλον απ τον πατέρα του. «Δεν μπορούσε να βάλει κάτι άλλο από χάπια;», «Αυτές οι αφίσες είναι ίδιες με άλλο χρώμα» και όταν στέκεται κάτω απ τον πίνακα με την νεκροκεφαλή λέει «Μου αρέσουν τα δόντια του». Όσο βαριέμαι τα μικρομέγαλα, τόσο συμπαθώ αυτά τα παιδιά που με τον αυθορμητισμό  και την αθώα τους ματιά μπορούν να ισοπεδώσουν τα πράγματα που οι ενήλικες θεωρούν σπουδαία.

Όταν περνάνε στην δεύτερη αίθουσα, παρατηρώ από μακριά τον άντρα να του εξηγεί ποιος ξέρει τι και με ποιο τρόπο, ένα έργο του Hirst.Δεν ξέρω αν αυτός ο δεκάχρονος  θα γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος ή ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου αλλά προς το παρόν είναι ένα τυχερό παιδί.Σε μια ηλικία που άλλα παιδιά  τα μόνα «έργα τέχνης» που βλέπουν είναι τα γελοία αντικείμενα των ποδοσφαιρικών ομάδων(κούπες, κουμπαράδες,  κ. τ. λ) και η μόνη πνευματική τροφή που μασουλάει ο εγκέφαλος τους είναι γεμάτη απ το λίπος των video games, η έκθεση τους σε κάτι διαφορετικό ίσως αποδειχθεί σωτήρια για το μέλλον τους.

Παραισθησιογόνος τοίχος

 

Διαβάζοντας το άρθρο για την νέα Αθήνα σε αυτή την Lifo, μπορεί να σε ρίξει ψυχολογικά γιατί η πραγματικότητα αυτή την στιγμή στην πρωτεύουσα είναι αυτή. Όταν διαβάσεις το άρθρο των NY Times για την τέχνη που γεννιέται μέσα στα αθηναϊκά χαλάσματα, μπορεί και να γεμίσεις συγκρατημένη αισιοδοξία για το καινούριο που πρόκειται να έρθει. Ζω στο κέντρο και το ψυχολογικό σκαμπανέβασμα όταν περπατάω στους δρόμους της Αθήνας, τα βιώνω καθημερινά. Δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σε όλη αυτή την δυστυχία που επικρατεί γύρω σου(σ. σ ούτε και την μύτη σου με τα σκουπίδια των τελευταίων ημερών) αλλά ούτε μπορείς να κάνεις ότι δεν βλέπεις και αυτό το  γκράφιτι.

Στη Στουρνάρη, σε έναν απ τους δρόμους του κέντρου που φιλοξενεί κάθε είδους ανθρώπινης δυστυχίας βρίσκεται  αυτό το έργο τέχνης.  Όλοι ψάχνουμε αυτές τις μέρες να κρατηθούμε από κάπου, ακόμα και από τους τοίχους.

 

 Οι πιο ευτυχισμένοι τουρίστες της Αθήνας

 

Στύλοι του Ολυμπίου Διός . Γιαπωνέζοι φωτογραφίζονται μπροστά τους, την περασμένη Κυριακή λίγο πριν ξεσπάσει η μπόρα. Δεν ξέρω αν είναι το DNA του λαού αλλά δεν έχω δει θλιμμένο γιαπωνέζο τουρίστα στην Αθήνα. Τους παρατηρώ στο μετρό και στα ξενοδοχεία του κέντρου. Είναι αποφασισμένοι να περάσουν καλά; Αγαπούν τόσο πολύ την Ελλάδα; Όταν ταξιδεύουν νομίζουν ότι ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα;Δεν ξέρω τις απαντήσεις, αλλά η Αθήνα τους έχει ανάγκη όσο ποτέ.

 

Το πιο sexy κλειστό περίπτερο.

 

Στη Σταδίου

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ