Μην αφήσεις την Αθήνα (3)

Μην αφήσεις την Αθήνα (3) Facebook Twitter
0

 

 

 

(Αφιερωμένο στους αθηναίους που αγαπούν «την μυρωδιά του χώματος μετά την βροχή» και πιστεύουν ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να αφήσουν το «κλουβί» που ζουν)

Μητέρα φύση- Μήδεια 

Το να κάνεις τζόκινγκ σε μια διαδρομή μέσα στο βουνό , στα μάτια του μέσου κάτοικου της πρωτεύουσας φαντάζει ιδανικό.Δεν κλείνεσαι στο γυμναστήριο , απολαμβάνεις τον καθαρό αέρα και  το βασικότερο όλων δεν χάνεις την επαφή με την μητέρα φύση.

 Άλλοι πάλι μπορεί να σκεφτούν : «Είσαι φλώρος ρε παίξε καμιά μπαλίτσα. Τι τζόκινγκ και αηδίες .Φοβάσαι μην χτυπήσεις το ποδαράκι σου και τρέχεις μέσα στα βουνά ;»

Θα ήθελα σας πληροφορήσω  ότι το τζόκινγκ στην επαρχία δεν είναι ακριβώς επαφή με την μητέρα φύση (εκτός και αν εννοούν την Μήδεια) ,ούτε λιγότερο επικίνδυνο από το ποδόσφαιρο.

Για την ακρίβεια είναι μια δραστηριότητα υψηλού ρίσκου όχι μόνο το τρέξιμο αλλά και ο απλός περίπατος μέσα στο βουνό. Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου αυτομάτως καθιστά τον περίπατο στο βουνό μια δραστηριότητα για μυημένους.Πού ακούγονται οι λιγότεροι πυροβολισμοί ;

Θα με περάσουν για τρελό αν κάνω πικ νικ με αλεξίσφαιρο γιλέκο ;

Πρέπει να τσεκάρω το φαρμακείο του αυτοκινήτου πριν πάω μια βόλτα ;

Είναι ερωτήματα που σε απασχολούν πριν ξεκινήσεις για να «μυρίσεις το χώμα μετά την βροχή»(σ.σ Αυτό το κλισέ μου γυρίζει τα μάτια ανάποδα).  

 Φυσικά και για αυτό είναι υπεύθυνο το κράτος των Αθηνών.Κάποιοι εγκέφαλοι της πρωτεύουσας σκέφτηκαν να εκδώσουν  το Έθνος –κυνήγι  και από τότε όλα άλλαξαν στην ήσυχη πολιτεία μας.

Πριν το Έθνος- κυνήγι τα πρωινά πηγαίναμε για ανακύκλωση ,τα απογεύματα ήμασταν σε  ομάδες αναδάσωσης και τα βράδια μαζευόμασταν γύρω από την φωτιά για να οργανώσουμε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.      

Αυτή η νύχτα μένει 

Οι ιδιοκτήτες μαγαζιών των περιοχών που είναι κοντά στην Αθήνα ,έχουν μια εμμονή :Θέλουν να αντιγράψουν οτιδήποτε αθηναικό.

 Ότι καινούριο έρχεται στην νύχτα της Αθήνας  θέλουν αυτομάτως να το κάνουμε δικό μας  με ένα χονδροειδέστατο τρόπο που αγγίζει τα όρια του κίτς. 

Στην αρχή είναι ωραία. Μπορείς να το δεις με λίγη φαντασία σαν σκηνικό του Αλμοδοβάρ (λέμε τώρα).Όταν όμως οι νύχτες περνούν ο Αλμοδοβαρ δίνει την θέση του στον Δαλιανίδη και αυτό δεν είναι καλό.

Για την ακρίβεια είναι θλιβερό εκτός και αν έχεις υπάρξει φαν του «Ρετιρέ» Τα έχω δει όλα.

Μέσα σε ένα βράδυ γκαρσόνια και μπράβοι να φορούν μόνο λευκά ρούχα (παραλιακή κανόνας 1) ,να κρεμούν κάτι σεντόνια από την οροφή και από τα ηχεία να βγαίνει κάτι που μοιάζει με chill out (Island) ,go go girls να χτυπιούνται με καθυστέρηση πενταετίας(μίνι μνημόσυνο στο plus soda)   ,το «σκληρό»  face control («Τραπεζάκι έχετε ;») και φυσικά την επιστροφή της ανατολής (Πιάσε έναν ναργιλέ ρε μεγάλε ;). 

Τελευταία έχουμε ηρεμήσει.

Στο hot spot της σεζόν κισσοί είναι τυλιγμένοι γύρω από τα λευκά φωτιστικά της οροφής και κάτι δέντρα βγαίνουν μέσα από το μπαρ.

Στην αρχή μοιάζει με κήπο και μετά τις τρεις που πλακώνουν τα άγρια σκυλιά(ελληνικά) με ζούγκλα.

 Σκέφτεσαι με τρόμο τα κόκκινα χαλιά και τις χανούμισσες πριν δυο χρόνια και δεν σε παίρνει να παραπονεθείς . 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ