«Μολυσμένος Παράδεισος» και αντιφασιστική διαδήλωση

Facebook Twitter
1

Μολυσμένος Παράδεισος

Πέρσι το Σεπτέμβρη στις Νύχτες Πρεμιέρας, κατά την διάρκεια των ερωτήσεων στο σκηνοθέτη Φατιχ Ακιν μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ «Μολυσμένος Παράδεισος», ένας άντρας ξέσπασε. Ήταν κάτοικος Κερατέας και η προβολή του ντοκιμαντέρ για την μόλυνση του τούρκικου χωριού στη Μαύρη Θάλασσα αναγκαστικά τον είχε επηρεάσει. Κάλεσε τον σκηνοθέτη να προβάλει την ταινία και στην Κερατέα, τα έβαλε με τους κυβερνώντες που εκμεταλλεύονται τους λαούς, αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται στην περιοχή του και στο τέλος πάνω στην φούρια του τα έβαλε και με έναν επιχειρηματία και τα σκάγια πήραν ακόμα και το περιοδικό που ήταν υπεύθυνο για την εκδήλωση (Άστοχη τοποθέτηση κατά την γνώμη μου η τελευταία. Τα άκουσαν για τον επιχειρηματία και τα συμφέροντα του οι άνθρωποι του περιοδικού. Και άκομψη αν σκεφτείς ότι το περιοδικό οργάνωσε την βραδιά και του έδωσε την δυνατότητα να πει ελεύθερα την άποψη του).

Η (έβδομη) τέχνη είχε καταφέρει στο μυαλό αυτού του άντρα να φωτίσει τις ομοιότητες που έχει με ένα Τούρκο. Του είχε δείξει ότι οι διαφορές με τον τουρκικό λαό δεν είναι τόσο σημαντικές από την στιγμή που όλοι οι άνθρωποι αποζητούν το ίδιο: Ένα καθαρό περιβάλλον για να μεγαλώσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Η απόσταση ανάμεσα στην Κερατέα και την Μαύρη Θάλασσα σχεδόν εκμηδενίστηκε στο μυαλό του. Το που μένεις δεν είχε πια σημασία από την στιγμή που αναζητείς το ίδιο πράγμα: Ποιότητα ζωής.

Θυμήθηκα χθες το περιστατικό, περνώντας από την αντιφασιστική πορεία στο Σύνταγμα. Εδώ, μια δολοφονία ενός αθώου μετανάστη είχε ενώσει Έλληνες και ξένους. Δυστυχώς η πραγματική ζωή και όχι η τέχνη υπενθύμιζε στους ανθρώπους ότι όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα: Να ζήσουμε ειρηνικά. Ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την φριχτή πληγή του νεοναζισμού να εξαπλωθεί άλλο. Ότι όλοι θέλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο, να πηγαίνουν στις δουλείες τους, να ζουν με ασφάλεια. Ότι είμαστε περισσότεροι ίδιοι παρά διαφέρουμε.

Ξέρω καλά, ότι για πολλούς όλα αυτά ακούγονται λίγο...ρομαντικά. Ότι αν η Πολιτεία δεν πάρει σοβαρά μέτρα για να διαφυλάξει την προστασία των πολιτών με τα λόγια δεν γίνεται τίποτα. Έτσι είναι. Όμως όσο μέσα στο κεφάλι μας παίζει το έργο «Εμείς και Αυτοί» δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δεν είναι «Εμείς και Αυτοί» είμαστε όλοι. Και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όσο είναι ακόμα καιρός. Δεν χρειαζόμαστε την τέχνη για να μας το υπενθυμίσει. Ούτε άλλο ένα αθώο θύμα...

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Μία μόνο διευκρίνηση, επειδή δεν έγινει κατανοητό απο τα κανάλια, όπως και απο το συγκεκριμένο κείμενο: Η αντιφασιστική πορεία στις 19/1 βεβαίως και είχε πανό με τον άτυχο μετανάστη και έγινε λόγος γι'αυτόν κατά τη διάρκεια της συναυλίας που ακολούθησε, αλλά το όλο γεγονός ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε με αφορμή αυτό το περιστατικό! Η ΚΕΕΡΦΑ το είχε προγραμματίσει από τα τέλη του Οκτώβρη και έτυχε να συμπέσει με τη δολοφονία...