Τελικά, όπως διαβάζω στην Καθημερινή «σκάνδαλο-Siemens» τέλος. Υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες εξωδικαστικός συμβιβασμός. Εξωδικαστικός συμβιβασμός για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας αυγουστιάτικα. Σαν διαζύγιο χωρίς δικηγόρους ώστε τα παιδιά να πάνε με την ησυχία τους καλοκαιρινή κατασκήνωση και οι γονείς να τραβήξουν το δρόμο τους με τους νέους γκόμενους (σ.σ τα παιδιά είμαστε εμείς αν σου διαφεύγει)
Επειδή και με το Βατοπέδι δεν είχαμε ενόχους και όπως φαίνεται ότι σκάνδαλο θα προκύπτει σε αυτή την χώρα θα βρίσκεται «εξωδικαστικά και αυγουστιάτικα» για να μην χάνουμε την κατασκήνωση, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σε μια προσπάθεια να διευκολύνω την ζωή ανθρώπων που μπορεί να παίρνουν τα πράγματα σοβαρά:
1
Οι εφημερίδες πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια . Η λέξη «Siemens» έπαιξε στα εξώφυλλα αρκετά, πολιτικοί αναλυτές τα έδωσαν όλα, συντάκτες έστυψαν το μυαλό τους για να κάνουν λογοπαίγνια στους τίτλους ώστε να τραβήξουν τους αναγνώστες. Και τι έγινε; Καλό είναι κάθε φορά που θα προκύπτουν τέτοια σκάνδαλο να του αφιερώνονται μόνο λίγες γραμμές, να το ονομάζουν «μια άτυχη στιγμή» και να πάμε παρακάτω.
2
Εάν κάτσει ο μέσος τηλεθεατής και βάλει κάτω τις ώρες που αφιέρωσε για να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων και πολιτικές εκπομπές για το «σκάνδαλο Siemens» θα τρόμαζε με τη σούμα. Θα μπορούσε να αφιερώσει τις ώρες του για να διαβάσει ένα σπουδαίο μυθιστόρημα ή ένα μέτριο μυθιστόρημα ή ένα κακό μυθιστόρημα. Ότι και να διάβαζε η ιστορία θα ήταν πολύ καλύτερη από αυτό το «σενάριο δ διαλογής» που παρακολούθησε.
3
Σοβαρές δημοσιογραφικές έρευνες, όπως αυτή του Τέλλογλου που αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας καλό είναι να συνεχίσουν να γίνονται. Πρέπει να υπάρχουν σοβαρές δημοσιογραφικές έρευνες για να μην ξεχνάμε και οι τηλεθεατές πoια είναι η πραγματική δουλειά της δημοσιογραφίας, να γίνονται οι αποκαλύψεις των «άτυχων στιγμών» αλλά να έχουμε στο μυαλό μας όλοι ότι κανένας δεν θα τιμωρηθεί.
Αν δεν γινόντουσαν και αυτές η νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα θα έμενε με την εντύπωση ότι δημοσιογραφία είναι «η-κοπέλα-με-το-μικρόφωνο-του-νεανικού-δελτιού στο-δρόμο»
4
Σατιρικές εκπομπές τύπου Λάκη και Ράδιο Αρβύλα καλύτερα να μην ασχοληθούν ξανά με τα σκάνδαλα. Η πραγματικότητα τους ξεπερνά και είναι πιο αστεία από κάθε σάτιρα. Η εποχή που η σάτιρα ήταν η λύτρωση μας έχει περάσει. Τώρα ζούμε μια αστεία πραγματικότητα. Ζούμε μέσα στο ανέκδοτο.
5
Κάθε φορά που ακούμε από τους πολιτικούς ότι «το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο και όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν» για να μην μας πιάσουν τα νεύρα μας και για να συνεχίσουμε να ασκούμε «το ιερό δικαίωμα της ψήφου» μέσα στη δημοκρατία μας καλό είναι να μην δίνουμε σημασία.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να μείνω λίγο ακόμα στο θέμα του «εξωδικαστικού». Δεν θα ήταν μια χαρά το κράτος να προσπαθεί και με το λαό του να τα βρει σε αρκετές περιπτώσεις εξωδικαστικά; Μόνο με τη Siemens γιατί όχι και με εμάς; Θέλω να πω ότι δεν βρίσκω τον λόγο το κράτος να εξαντλεί την αυστηρότητα των νόμων επάνω μας. Ή μάλλον υπάρχει ένα λόγος: Είμαστε «μικροί» για να προτείνουμε το οτιδήποτε στο Κράτος. Αυτά γίνονται μόνο μεταξύ των «μεγάλων». Οι «μικροί» ας επιστρέψουμε λοιπόν στην κατασκήνωση…
σχόλια