Ο Σαμαράς, ο Κουταλιανός και μια επιτυχημένη πιτσαρία

Ο Σαμαράς, ο Κουταλιανός και μια επιτυχημένη πιτσαρία Facebook Twitter
0

Κουταλιανός

Εικόνα: Παναγής Κουταλιανός(1847-1916). Γεννημένος την σωστή εποχή. Αν γεννιόταν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα του είχε φάει τη δόξα.

Οι ατάκες του Αντώνη Σαμαρά από την συνέντευξη του στο e-nikos.gr με άφησαν με ανοιχτό το στόμα. Είναι να μην χαλαρώσουν οι πολιτικοί και ξεκινήσουν να μιλάνε στο ενικό με τους πολίτες με «όρους πιάτσας», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην συζήτηση. Όμως αν δεν είσαι της πιάτσας και «το παίζεις» της πιάτσας, πέφτεις σε απίστευτες υπερβολές. «Θα φάω τα σίδερα για να φέρω επενδύσεις στην Ελλάδα». Σιγά ρε Κουταλιανέ θα αρχίσουν να τρέμουν οι «ντουλάπες» των γυμναστηρίων!

Από όσα απίστευτα ειπώθηκαν σε αυτή την χαλαρή κουβέντα αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η ερώτηση για το ποιες επιχειρήσεις έχει διοικήσει και ποιες αρετές έχει ώστε να εγγυώνται την επιτυχία της διακυβέρνησης της Ελλάδας. Δες το παρακάτω βίντεο (αν βαριέσαι πήγαινε στο 2:06):

Απάντηση πολιτικού σε αυτή την ερώτηση στην Ελλάδα του 2012: «Στα 26 μου είχα διοικήσει με ένα φίλο μου μια πιτσαρία για δυο χρόνια στην Αμερική, η οποία έσκισε».

Τελικά η Ελλάδα δεν τρώει τα παιδιά της όπως ακούμε τελευταία. Δεν τα διώχνει στο εξωτερικό επειδή είναι ανίκανη να τα κρατήσει. Η Ελλάδα τα κρατάει με το ζόρι. Τα θέλει κοντά της σαν μάνα που αναβάλει τον απογαλακτισμό μέχρι την τρυφερή ηλικία των 45. Έτσι και ο Αντώνης Σαμαράς. Αντί να μείνει Αμέρικα και να κάνει καριέρα ήρθε στην Ελλάδα να μας σώσει. Αχ, μάνα Ελλάδα άσε ελεύθερα τα παιδιά σου! (σ. σ Ας παραδειγματιστούμε όλοι από την εξέλιξη της Μουτσάτσου!)

Να υποθέσω ότι δεν έφτιαχνε τις πίτσες ο ίδιος με το φίλο του, είχε και υπαλλήλους. Γιατί αλλιώς πως προλάβαινε να διαβάσει για το μεταπτυχιακό που έκανε στο Χάρβαρντ. Εκτός και αν το περνάς μόνο με τα sos. Δεν ξέρω τι να σας πω…

Τέλος αυτό που θέλω να παρατηρήσω στο βίντεο είναι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνει την ερώτηση ο πολίτης. Πως μας έχει κάνει έτσι η τηλεόραση; Μιμούμαστε τα τηλεοπτικά παράθυρα ακόμα και όταν μιλάμε με «όρους πιάτσας». Δυο ολόκληρα λεπτά εισαγωγή για να τον ρωτήσει: «Ποιες δουλειές πέρα από πολιτικός έχεις κάνει στην ζωή σου με επιτυχία, ώστε να αναλάβεις την διακυβέρνηση της χώρας;».

Αυτό που βρίσκω συναρπαστικό τελευταία είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί μιλούν στα ψηφιακά μέσα νομίζοντας ότι δεν θα τους ακούσει κανείς. Σαν να είναι στο σαλονάκι του σπιτιού τους. Τόσο το καλύτερο για εμάς. Μαθαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

___

Υ. Γ.

Αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαρά και σε όσους ιδρώνουν για να χτίσουν κορμί το φετινό καλοκαίρι:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ