Το παράλληλο σύμπαν μιας κοσμικογράφου

Facebook Twitter
0

Ακόμα και την ένδοξη εποχή των κοσμικών, όταν έκαναν παρέλαση σαν ιερές αγελάδες της καλοπέρασης από τις σελίδες των περιοδικών, και ο λαός τους παρακολουθούσε τυφλωμένος από την λάμψη, δεν μου προκαλούσαν κανένα συναίσθημα. Τους έβλεπα όπως θα έβλεπα ένα κείμενο που κάθε λέξη του έχει και ένα ορθογραφικό λάθος: Ήταν ένα πολύ δύσκολο στην ανάγνωση του θέμα. Μάλιστα, ποτέ δεν θεώρησα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι «τα μεγαλύτερα νούμερα» που κυκλοφορούν εκεί έξω. Μπορείς να συναντήσεις τέτοια «νούμερα» που δεν έχουν φωτογραφηθεί ποτέ για τα περιοδικά, πρώτους του χωριού, που θεωρούν τους εαυτούς τους όντα ανώτερα από την πλέμπα και τον μικροαστικό μικρόκοσμο στον οποίο κινούνται ένα σύμπαν σπάνιο, που αφού η τύχη σε έφερε μέσα του θα πρέπει να την ευγνωμονείς.

(Πριν λίγα χρόνια σε μια επαρχιακή πόλη που δούλευα ένας ντόπιος μου περιέγραφε τις νυχτερινές «φυλές» της. Πέντε μαγαζιά όλα και όλα με την ίδια περίπου μουσική, με τον ίδιο αναγκαστικά κόσμο, είχαν πάρει στο μυαλό του διαστάσεις ας πούμε αθηναϊκές για να μην πω κάτι άλλο. Εμείς υποτίθεται ότι την στιγμή που μιλούσαμε καθόμασταν στο «εναλλακτικό». Από τα ηχεία ακουγόταν η φωνή του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου: Lost in the night Walking alone... Left on my own... Lost in the night)

Το ενδιαφέρον μου όμως όταν έπεφτα σε τέτοιες σελίδες ήταν πάντα οι λεζάντες του/της κοσμικογράφου. Ξεχνούσα την φωτογραφία και έμενα σε αυτές τις λυρικές περιγραφές, τις λεπτομέρειες για την κάθε εκδήλωση σαν να σου έκλειναν το μάτι λέγοντας «ζήλια, ζήλια κοίτα τι ωραία περνάμε», τον απίθανο θαυμασμό που έτρεφαν για αυτά τα πρόσωπα που έμοιαζαν να έχουν προσγειωθεί σε ένα άλλο πλανήτη που εμείς(οι αναγνώστες-πλέμπα) δεν θα είχαμε ποτέ πρόσβαση και αυτοί ήταν εκεί για να μας μεταδώσουν. Μερικές φορές το ρεπορτάζ τους έμοιαζε με «πολεμική ανταπόκριση». Παρά την ναυτία τους από την χθεσινή βόλτα με το κότερο είχαν καταφέρει να παραδώσουν το κείμενο, είχαν πιει τα κέρατα τους στο πάρτι και όμως είχαν καταφέρει να τραβήξουν φωτογραφίες χωρίς να είναι κουνημένες, και θεέ μου ναι, είχαν προλάβει να γνωρίσουν τους πάντες δίνοντας την σκληρή μάχη της ενημέρωσης για χάρη μας.

Είχα πάρα πολύ καιρό να πέσω πάνω σε κοσμικές σελίδες. Νόμιζα πως είχαν εξαφανιστεί από τα περιοδικά γιατί αποτελούν αστείο θέμα, λόγω της φάσης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Μέχρι προχθές που έπεσε ένα τέτοιο περιοδικό στα χέρια μου. Δέκα ολόκληρες γυαλιστερές σελίδες κοσμικά. Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε στολιστεί με εκατοντάδες λαμπιόνια σε μια εκδήλωση όπου κυρίες έπιναν τσάι και το άναμμα των λαμπιονιών σηματοδοτούσε για την κοσμικογράφο «την έναρξη της εορταστικής περιόδου». Στις επόμενες σελίδες η κοσμικογράφος είχε πάει σε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο όπου μάθαμε ότι «η διακόσμηση ήταν από έλατο nobilis» και στο επιδόρπιο είχαν «κρέμα με essence macadamia». Στο σημείο αυτό άρχισα να ντρέπομαι που είμαι με τις φόρμες μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Πως μπορούσα να διαβάζω για «κρέμα με essence macadamia» ντυμένος έτσι; Καθώς γυρνούσα τις σελίδες με τα πρόσωπα να παίρνουν αυτές τις πόζες σαν να έχεις πάθει ψύξη και την ίδια στιγμή να πρέπει να είσαι χαρούμενος έπεσα πάνω στο θέμα που με αποτελείωσε: Ένας γάμος.

Και την δεν έμαθα για αυτό το γάμο. Τα τριαντάφυλλα ήταν Ecuador (έτρεξα με τις φόρμες χωρίς να ντρέπομαι για την άγνοια μου στο google για να δω εικόνες), υπήρχε μια μεγάλη γιρλάντα από baby's breath (αυτό δεν κατάλαβα τι είναι ούτε ήθελα να μάθω) και λουλούδια πολλά λουλούδια λίλιουμ, παιώνιες, φρέζιες, ορχιδέες τι να σας λέω τώρα. Για τις μπομπονιέρες χαμός! Είχε και βελγικά κουφέτα και ναι ρε φίλε μα την Παναγία σου λέω μεταξωτό φιόγκο οργαντίνας. Το ένα κοσμικό χτύπημα μετά το άλλο. Μέχρι που ήρθε το νοκ-αουτ: Στο βασίλειο της κοσμικογράφου δεν υπάρχουν ανθοπώλες αλλά μόνο «Fleuristes».

Δυστυχώς όμως το βασίλειο έχει χτυπηθεί από την κρίση, οι πρίγκιπες του χρωστάνε στην εφορία και όλα αυτά μοιάζουν με ένα παράλληλο σύμπαν που υφίσταται μόνο στο μυαλό της. Το να κάνεις πως δεν βλέπεις δεν σε κάνει έξυπνο αλλά γραφικό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ