ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τα μεγάλα λόγια των βουλευτών στην βράβευση των Παραολυμπιονικών

Facebook Twitter
1

Λίγο πριν την απογείωση: Η Μαριον Κοτιγιάρ στο "Σώμα με Σώμα"

Δυο σκηνές από την ταινία «Σώμα με Σώμα» που είδα πριν λίγες μέρες και με συγκλόνισαν. Στην πρώτη, η Μαριόν Κοτιγιάρ με τα τεχνητά πόδια βγαίνει από το τζιπ. Ο φίλος της ετοιμάζεται να χάσει στον αγώνα μποξ από ένα δύσκολο αντίπαλο. Βλέπει τα μεταλλικά πόδια της και την ίδια να στέκεται με το μπαστούνι όρθια δίπλα του. Στην θέα τον ποδιών της παίρνει δύναμη και γυρίζει τον αγώνα. Νικάει.

Στην δεύτερη σκηνή ο θαμώνας ενός κλαμπ την φλερτάρει χωρίς να έχει αντιληφθεί την αναπηρία της. Εκείνη, αν και της αρέσει το φλερτ δεν ενδίδει και ετοιμάζεται να φύγει. Τότε αυτός βλέπει τα τεχνητά μέλη και της ζητάει συγγνώμη. Εκείνη με το μπαστούνι της του σπάει τα μούτρα. Οι θαμώνες του κλαμπ προσπαθούν να την κρατήσουν και εκείνη συνεχίζει να τον κοπανάει με το μπαστούνι στο πρόσωπο.

Κανένας με αναπηρία δεν θέλει να τον λυπούνται. Θέλει να αισθάνεται ισότιμος με τον αρτιμελή διπλανό του. Αν κάποιος θέλει να πάρει μάθημα δύναμης (όπως ο φίλος της Κοτιγιάρ) από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να το πάρει με κλειστό στόμα(Δεν της το λέει ποτέ ότι είναι υπεύθυνη για τη νίκη του. Οι θεατές του φιλμ το αντιλαμβάνονται από την φευγαλέα κίνηση της κάμερας).

Θυμήθηκα τις σκηνές σήμερα, όταν διάβασα για την βράβευση των Παραολυμπιονικών του Λονδίνου στην ελληνική Βουλή.

Λόγια, λόγια, λόγια. «Παίρνουμε δύναμη από εσάς, Δίνετε δύναμη ελπίδας για όσους δοκιμάζονται, να μετονομαστούν σε Υπερολυμπιακοί, μπλα,μπλα,μπλα». Και οι άνθρωποι να μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην προετοιμασία τους και τα λόγια των τριάντα βουλευτών (τι τριάντα τι τριακόσιοι ένα μηδενικό η διαφορά , με 270 «μπλα,μπλα» λιγότερα) να ξεχειλίζουν από ευγνωμοσύνη για το έργο των αθλητών. Και μετά όλα θα ξεχαστούν και οι άνθρωποι θα βρεθούν στον αφιλόξενο κόσμο για όσους διαφέρουν, να ψάχνουν το «νούμερο» που τους έφαγε τη θέση παρκινγκ και χώρο για να κινηθούν με τα καροτσάκια. Όμως δεν πειράζει θα τους απονεμηθεί ο τίτλος «Αγωνιστές της ζωής» και θα καθαρίσει η Πολιτεία για ακόμα μια φορά.

Όλα τώρα πια είναι δύσκολα για όλους. Μα πάντα ήταν πιο δύσκολα για αυτούς που διαφέρουν από το μέσο όρο. Πάντα «ο μέσος όρος» ήταν εχθρικός απέναντι σε αυτόν που διαφέρει. Και είναι τα χρόνια που ότι διαφέρει το πολεμάμε λυσσαλέα. Σαν σάκο του μποξ που ξεσπάμε πάνω του. Δεν χρειάζονται λύπη αυτοί που διαφέρουν ούτε βραβεύσεις. Ισοτιμία θέλουν και αυτό θα γίνει όταν ενδιαφερθεί η Πολιτεία πραγματικά για αυτούς. Μέχρι τότε ας ακούσουμε «τα λόγια, τα μεγάλα, τα ωραία».

Υ.Γ

Το ότι έχει άποψη για το θέμα και κόμμα που έχει τον «Καιάδα» βουλευτή; Τι να πει πια κανείς...

1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
ο μηδενισμοs και η ισοπεδωση ειναι κακο ΄η ...βολικο πραγμα....http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/12/2012&id=14363&pageNo=27&direction=-1ιδιωs για κομματα που εχουν βοηθησει εμπρακτα συνανθρωπουs μαs βλεπε π.χ συλλογο τυφλων καλλιθεαs