ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Την τέχνη της τηλεοπτικής συζήτησης την βρήκαμε στην ΕΡΤ

Facebook Twitter
10

 Εύη Κυριακοπούλου

Αγάπησες ή μίσησες την ΕΡΤ οφείλεις να αναγνωρίσεις το εξής: Εκεί είδες για πρώτη φορά δυο ανθρώπους να μιλούν πολιτισμένα με το φως της τηλεοπτικής κάμερας πάνω τους. Σε αυτό το κανάλι είδες για πρώτη φορά ανθρώπους να κρατούν τους κανόνες μιας συζήτησης: Σεβασμός για τον συνομιλητή, παύσεις στα κατάλληλα σημεία, ερωτήσεις ουσίας, μέτρο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης που ειδικά οι παλαιότεροι μπορούν να ανακαλέσουν στην μνήμη τους. Διαλέγω μια σχετικά πρόσφατη για την οποία έχω ξαναγράψει και ήταν η αγαπημένη μου: «H ζωή είναι αλλού» με την Εύη Κυριακοπούλου.

Η εκπομπή αυτή με είχε κερδίσει τόσο πολύ ώστε την παρακολουθούσα ακόμα και τις λίγες φορές που το πρόσωπο μου ήταν αδιάφορο. Εκτιμούσα την ικανότητα της δημοσιογράφου να κάνει διάλογο με τον συνομιλητή της χωρίς να χρειάζεται να κυλάει σε υπερβολές. Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο κρατούσε τον εαυτό της σε δεύτερο (αλλά σημαντικό) ρόλο δίνοντας όλο το χώρο στο καλεσμένο της να εκφραστεί. Ενημερωμένη αλλά όχι ξερόλας, θαυμάστρια αλλά όχι γλείφτης, απλή αλλά όχι άχρωμη. Τέτοιες εκπομπές υπενθύμισαν στον θεατή ότι μπορούμε ακόμα και στην τηλεόραση δυο άνθρωποι να μιλούν πολιτισμένα.

Και τι υπέροχη σκηνοθεσία. Τα φευγαλέα κοντινά πλάνα στα δάχτυλα: Νευρικότητα, χαρά, ένταση, άμυνα. Όλα τα συναισθήματα και οι σκέψεις του συνομιλητή σε δέκα δάχτυλα. Και τα κοντινά πλάνα στο πρόσωπο σαν χάδι.

Η τέχνη της τηλεοπτικής συζήτησης στις μέρες μας δεν φαίνεται να έχει οπαδούς. Οι άνθρωποι δεν συζητούν στην ιδιωτική tv. Ο ένας προσπαθεί να πατήσει πάνω στην φωνή του άλλου. Δημοσιογράφοι σε ρόλο κομπάρσου που απολαμβάνουν το τζέρτζελο που δημιούργησαν για χάρη της τηλεθέασης. Η συζήτηση στην τηλεόραση θυμίζει αρκετές φορές τις συζητήσεις στο ίντερνετ. Σαν να βλέπεις τρολ με το φως της κάμερας πάνω τους. Αλλά και τις συζητήσεις στην πραγματική ζωή: Ένα τεράστιο καφενείο όπου ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του. Και ουσιαστικά δεν λέει τίποτα.

 

Συλλεκτικό: O Γιάννης Μιλιώκας στο «H Zωή είναι αλλού» ίσως στην καλύτερη συνέντευξη της ζωής του:

Βοnus

Πως μιλούν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους στην ιδιωτική τηλεόραση του 2013:

«Έχω λαμπρή καριέρα», «Μπορεί και εγώ στην ηλικία σας να αποκτήσω λαμπρή» (σ.σ Προσέξτε πως αφήνουν οι δημοσιογράφοι να κυλήσει o καβγάς χωρίς παρέμβαση.):

10

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Μην πάτε μακριά και... ιδιωτικά. Να μείνουμε στην ΕΡΤ. Το πιο απλό παράδειγμα εκπομπής, αντίποδας στο όσα ορθώς αναφέρεται το άρθρο είναι η εκπομπή "ΣΤΑ ΑΚΡΑ" με τη Βίκυ Φλέσσα. Πραγματικά, να μην αφήνει τον συνεντευξιαζόμενο να αρθρώσει πρόταση... Για τα πάντα εκείνη έχει άποψη... Μα για τα ΠΑΝΤΑ όμως... Πολύ κουραστική και εκνευριστική...
Αντιπαράθεση της συγκεκριμένης artificially (σκηνοθετικά) χαμηλών τόνων εκπομπής της ΕΡΤ με τα ξεμαλλιάσματα στα πρωϊνάδικα.Στις λεπτομέρειες... αν αντιπαραθέταμε την εκπομπή "όλα για την υγεία" του MEGA με τις φραπελιές της Δρούζας θα καταλήγαμε στα αντίθετα ακριβώς συμπεράσματα.
Και δική μου αγαπημένη εκπομπή. Εκτιμούσα το πόσο χρόνο άφηνε στον καλεσμένο να μιλήσει. Μια ολόκληρη εκπομπή όπου μιλούσε ουσιαστικά ένας μόνο άνθρωπος. Και σε αντιδιαστολή, ένα τρέιλερ της Ανατροπής. Πέντε καλεσμένοι, δύο επιπλέον δημοσιογράφοι, και τρεις παρεμβάσεις, σύνολο 10 άνθρωποι σε 45'. Εκεί δεν τίθεται καν θέμα πολιτισμένου διαλόγου ή μη, δεν προλαβαίνεις να ανοίξεις το στόμα σου.
Και Μήτσορα και Λαζαρίδου και Δημουλά και άλλα ενδιαφέροντα πρόσωπα μπορούσα να βρω στο Youtube. Προτίμησα να βάλω το Μηλιώκα γιατί δεν περίμενα ότι θα μιλούσε με αυτό τον τρόπο. Είναι μια συνέντευξη που είχε κάνει σε αρκετό κόσμο εντύπωση. Η έκπληξη έρχεται απο εκεί που δεν το περιμένεις.
<<Εκεί είδες για πρώτη φορά δυο ανθρώπους να μιλούν πολιτισμένα με το φως της τηλεοπτικής κάμερας πάνω τους.>>Ναι, ητανε χουντα και ηταν ο Φρεντυ Γερμανος. your point?