ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ένας εκκλησιαστικός ύμνος με τη Φλέρυ Νταντωνάκη

Ένας εκκλησιαστικός ύμνος με τη Φλέρυ Νταντωνάκη Facebook Twitter
0

 

 

Το 1984 η Φλέρυ Νταντωνάκη είχε αποποιηθεί όλες τις ανατολίτικες θρησκείες, στις οποίες είχε εντρυφήσει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, και άρχισε να στρέφεται στη χριστιανική ορθοδοξία. Ήταν η εποχή που σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην Έλενα Ακρίτα χαρακτήρισε λαιστρυγόνες επικίνδυνους τους ινδουιστές γκουρού, μιλώντας γι' αυτή την εσωτερική περιπέτεια που έζησε στις επαρχίες του Θιβέτ.

 

Ανενεργή δισκογραφικά, εν μέσω των παραστάσεων της με τον Γιάννη Bach Σπυρόπουλο στο πιάνο, στον Τιπούκειτο και τον Πύργο των Αθηνών, συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κεσίσογλου.

 

Ο Κεσίσογλου είχε μόλις γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, στατικών εικόνων κυρίως, με θέμα τις βυζαντινές αγιογραφίες της Εβδομάδας των Παθών. Μέσα από το συντηρητικό θέμα του, ο Κεσίσογλου κατάφερε τελικά να συνεργαστεί σ' αυτή τη δουλειά με δύο μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές: τον Πόντιο Χρύσανθο και την Κρητικιά Φλέρυ Νταντωνάκη.

 

Η τελευταία ερμήνευσε α καπέλα, με μιαν ανάσα, το εγκώμιο Ω Γλυκύ μου Έαρ, που έδωσε και τον τίτλο στο ντοκιμαντέρ του Κεσίσογλου, αποδεικνύοντας πόσο αληθινή υπήρξε ως τραγουδίστρια και χαρίζοντας μας μια σπουδαία αναλαμπή στην, εκτός Μάνου Χατζιδάκι, προσωπική πορεία της.

 

Νομίζω πως η μόνη που πέτυχε στα επόμενα χρόνια να δώσει μιαν ανάλογη ερμηνεία στον συγκεκριμένο βυζαντινό ύμνο ήταν η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico στις Παναγιές του Κόσμου.

 

Ακούστε εδώ τη Φλέρυ Νταντωνάκη! Το ηχητικό διαμάντι διαρκεί μόλις 1 λεπτό και 47 δευτερόλεπτα!

 

 

 

* Το Ω Γλυκύ μου Έαρ με τη Φλέρυ Νταντωνάκη θα ακουστεί στον αποψινό μεταμεσονύχτιο Μαραθώνιο Ποίησης και Τραγουδιού στο διαδικτυακό Μετα-Δεύτερο και την εκπομπή Προσκλητήριο. Για τρεις ώρες, από τις 12 τα μεσάνυχτα Μ. Πέμπτης έως τις 3 τα ξημερώματα Μ. Παρασκευής, στο στούντιο θα βρίσκονται η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, η ερμηνεύτρια Γιώτα Γιάννα, η ποιήτρια Μαρία Λαγγουρέλη, η δημοσιογράφος Λιάνα Μαλανδρενιώτη, οι ηθοποιοί Βάσια Βασιλείου - Απόλλων Μπόλλας και ο γράφων και θα εορτάσουμε το Πένθος και την Απώλεια με αναγνώσεις ποιημάτων Ελλήνων και ξένων ποιητών και μουσικές επιλογές στο κλίμα της Ημέρας. Θα ακουστούν επίσης προηχογραφημένες απαγγελίες ποιημάτων από τον Ηλία Λιούγκο και τον Γιάννη Παλαμίδα, καθώς και Εγκώμια της Μ. Παρασκευής με τις φωνές του Χρόνη Αηδονίδη, της Φεϊρούζ και της Έλλης Λαμπέτη. Η Γιώτα Γιάννα θα συνοδεύσει με τη φυσαρμόνικα της τις απαγγελίες των ποιημάτων. Συντονιστείτε για ένα τρίωρο (00.00 - 03.00) απόψε αποκλειστικά στο www.metadeftero.gr

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ