Για την Αγία Βαρβάρα των Παρισίων

Για την Αγία Βαρβάρα των Παρισίων Facebook Twitter
0

Μίλησε μου, Barbara, για τον πολιτισμό σου. Πόσο ρεμπέτικη ήταν η ζωή σου; Πως ήταν δυνατόν να τραγουδούσες στο Bobino του Παρισιού και να αναστέναζαν οι εργάτες στο Πέραμα και την Ελευσίνα;

Θυμάσαι όταν σου ζήτησα να τραγουδήσεις τον Ζητιάνο της αγάπης του Τσιτσάνη σε τσάτρα-πάτρα ελληνικά; ''Το Ne me quittes pas του Brel'', με αποστόμωσες, ''δεν σου κάνει; Το ίδιο πράγμα είναι''.

Δεν ήσουν Piaf, δεν ήσουν Greco, και τα cd σου δεν δόθηκαν ποτέ χριστουγεννιάτικες προσφορές σε εφημερίδες. Ήθελες τους άντρες να καίγονται από έρωτα, να παραληρούν σαν τον ομότεχνο σου, Screamin'Jay Hawkins στο I put a spell on you, και όχι να πλήττουν με ένα ποτήρι ουίσκι μπροστά στο τζάκι.

Πάνω στο δικό σου look ο δικός μας Πατσιφάς έχτισε τους τραγουδιστές του Νέου Κύματος. Της ελληνικής nouvelle vague, Barbara, χωρίς κανέναν Γκοντάρ, καμία κλακέτα και κανένα καρέλο τράβελινγκ. Μόνο με τις φωνές του Σεφέρη και του Ρίτσου συνοδεία κιθάρας.

Έχουν συλλάβει άραγε οι μελετητές σου, οι φαν σου, το μέγεθος της συλλογικότητας στην τέχνη σου; Τραγούδια για τον πατέρα σου, για τη φίλη σου που σκοτώθηκε, για τους μουσικούς σου, για το ίδιο σου το κοινό. Την ψυχή σου έκανες μελωδία και στίχους και τη σκόρπιζες στους πέντε ανέμους για να πέσουν όλοι στην παγίδα ν' αγαπηθούν αιώνια.

Τη μορφή σου πίσω από γυάλινες προθήκες σκηνοθέτησε ο Maurice Bejart ενόσω κέρναγες τους θεατές παγωτά και λεμονάδα.

 

Για την Αγία Βαρβάρα των Παρισίων Facebook Twitter

Θα θυμάμαι για πάντα τότε στο Παρίσι που με πήρες απ' το χέρι, ανεβήκαμε στο πιο ψηλό σημείο του Πύργου του Άιφελ και την ώρα που μ' έπιασε ίλιγγος, μου είπες να κοιτάξω κάτω με όση δύναμη είχα: ''Δες τους ανθρώπους'', μου είπες αυστηρά, ''πόσο μικροί και ασήμαντοι φαίνονται, γι' αυτούς ανοίγω πάντα το βιβλίο των αναμνήσεων μου και με τη σκέψη αυτών θα σβήσω''. 

Καλό σου βράδυ, Sainte Barbara, το τραγούδι σου από το 45αράκι βινύλιο τελείωσε και το σκρατς μου υπενθυμίζει πως πρέπει ν' αλλάξω πλευρά. Μου επιτρέπεις. Θα τα ξαναπούμε. Σύντομα.

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια Barbara - κατά κόσμον, Monique Andree Serf - γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1930 και πέθανε το 1997. Αν ζούσε, σήμερα θα έκλεινε τα 83 της χρόνια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ