Για τον JJ Cale

Για τον JJ Cale Facebook Twitter
0

Το μουσικό ντοκιμαντέρ ''To Tulsa and back - On Tour with JJ Cale'' του Jorg Bundschun τό'χα δει στην Πράγα το 2006 στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που δυστυχώς δεν υφίσταται πλέον, MOFFOM (Music On Film - Film On Music). Επρόκειτο μάλιστα να παραστεί και ο ίδιος ο JJ Cale, κάτι που δεν συνέβη τελικά. Ήταν εκεί όμως ο Bundschun, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, με τον οποίο αμέσως μετά την προβολή έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Σ' αυτή την ταινία που δε γνωρίζω αν βρήκε διανομή στην Ελλάδα ή αν βγήκε κατ'ευθείαν σε dvd, έμαθα όλα όσα δεν ήξερα για τον Αμερικανό κορυφαίο μουσικό της rock ή, πιο συγκεκριμένα, του Tulsa Sound, της μίξης δηλαδή blues, rockabilly, folk και jazz.

Το ''κορυφαίος'' είναι σχετικό, μια και αυτό υπήρχε μόνο στη συνείδηση όλων των πραγματικά ''κορυφαίων'' μουσικών, των σούπερ - σταρ Eric Clapton, Johnny Cash, Tom Petty κ.α., που ενέταξαν στο δισκογραφικό και συναυλιακό ρεπερτόριο τους τα τραγούδια του JJ Cale.

Ο ίδιος είχε προτιμήσει μια ζωή ολόκληρη να αποσυρθεί σε ένα βανάκι, να γράφει και περιστασιακά να δίνει συναυλίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μήπως και ο φίλος μου ο Στέλιος Βαμβακάρης το ίδιο δεν κάνει μέχρι σήμερα; ''Στέλιο, εσύ και ο JJ Cale, θα είστε συγγενείς και δεν το ξέρετε'' του έλεγα καμιά φορά σαν τον επισκεπτόμουν στο μικρό διαμέρισμα του στη Β΄ Πειραιώς. Κι αυτός γελούσε, έκανε έτσι, ξεχώριζε από ντάνες cd το πρώτο άλμπουμ του Αμερικανού ''συγγενή'' του, το έβαζε και τ' ακούγαμε!

Το ''Cocaine'' είναι τραγούδι - ορόσημο στη διεθνή rock σκηνή. Μαζί με το ''Sister morphine'' των Stones, ίσως και το ''Hassan I Sahba'' των πιο λούμπεν Hawkwind, αποτελούν την τριάδα που έβαλε τη λέξη ''drugs'' στο μότο ''Sex and Rock'n'Roll'' κι έτσι, από δίπτυχο, έγινε τρίπτυχο.

Το ''Cocaine'' το μάθαμε οι περισσότεροι από τον Eric Clapton. Προσωπικά, πάλι από τον κινηματογράφο το έμαθα, από τον ''Εξόριστο στην κεντρική λεωφόρο'' του Νίκου Ζερβού, στη σκηνή του μπαρ όπου συνομιλούν ο Κώστας Φέρρης με τον Δήμο Θέο - αν θυμάμαι καλά - κι ακούγεται το κομμάτι.

Μία ευφυής ράθυμη blues - rock σύνθεση που την ''έλιωσαν'' μέσα στα χρόνια όλοι όσοι αγάπησαν και αγαπούν το συγκεκριμένο μουσικό είδος.

Το ίδιο και το ''After midnight'' που πάλι ο Clapton στον πρώτο προσωπικό του δίσκο το...επιτάχυνε, αλλά και το ''Call me the breeze'', το οποίο διασκεύασαν οι Νότιοι Lynyrd Skynyrd στο ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Ο JJ Cale είχε τη στόφα του σουξεδοποιού δημιουργού κι ας το χάριζε αυτό του το προσόν στους άλλους απλόχερα.

Πριν δύο 24ωρα, ο ''παππούς'' άφησε την τελευταία του πνοή σε καλιφορνέζικο νοσοκομείο. Καρδιακή ανακοπή. Ήταν 75 ετών. Στο ντοκιμαντέρ ''To Tulsa and back'' δεν έδειχνε καθόλου παρηκμασμένος. Αντιθέτως, είδαμε έναν άνθρωπο στυλάτο, καλοδιατηρημένο, έφηβο σχεδόν, να τρέχει από δω κι από κει με την κιθάρα στα χέρια.

Τον JJ Cale, τον ''πιο καθοριστικό άνθρωπο της μουσικής τα τελευταία 30 χρόνια'', όπως τον χαρακτήρισε κάποτε ο Eric Clapton, τον ''μεγαλύτερο κιθαρίστα μετά τον Jimi Hendrix'', όπως δήλωσε ο Neil Young, κυρίως όμως τον rocker των δικών μου νεανικών χρόνων, αποχαιρετώ με ένα δικό του αγαπημένο μου instrumental: ''Cloudy day'' ή μια συννεφιασμένη Κυριακή μεσ' στον ζεστό Ιούλιο της Αθήνας του 2013.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ