Η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Ξυδάκης διαβάζουν Κ. Π. Καβάφη

Η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Ξυδάκης διαβάζουν Κ. Π. Καβάφη Facebook Twitter
0
Η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Ξυδάκης διαβάζουν Κ. Π. Καβάφη Facebook Twitter

Η χθεσινή βραδιά ήταν ιστορικής σημασίας. Δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Ξυδάκης, ακριβώς της ίδιας γενιάς, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα 35 χρόνια της κοινής πορείας τους στη μουσική και στο τραγούδι.

Προερχόμενοι μάλιστα από την ίδια οικογένεια, αυτήν της Lyra του πατριάρχη Αλέκου Πατσιφά, αλλά και την άλλη, την πιο ζεστή και ιδιωτική, του Μάνου Χατζιδάκι, η Πλάτωνος και ο Ξυδάκης θυμήθηκαν πρόσωπα και γεγονότα - πραγματική απόλαυση να τους παρακολουθείς!

Όταν έκανε η Πλάτωνος τον ''Καρυωτάκη'', στο τραγούδι ''Η πεδιάς και το νεκροταφείον'' η Σαβίνα Γιαννάτου είχε γράψει δύο διαφορετικές φωνές, οι οποίες πήγαιναν ''χιαστί''. Μια μέρα ο Πατσιφάς άκουσε απ' έξω τα περίεργα φωνητικά και μπούκαρε στο στούντιο. ''Τι' ναι αυτό, παιδί μου; Τι'ναι αυτό, παιδί μου;'' ρώτησε την Πλάτωνος με τον γνωστό τρόπο του να επαναλαμβάνει τις φράσεις του εις διπλούν, ''Εθνικό Θέατρο; Εθνικό Θέατρο;'' ''Θα το ακούσετε τελειωμένο και θα καταλάβετε'' του απάντησε η συνθέτρια και τον καθησύχασε. 

Ο Ξυδάκης πάλι θυμήθηκε τον αρχιλογιστή της Lyra με τα χαρακτηριστικά μαύρα περιβραχιόνια. Δεν μπορούσε με καμία κυβέρνηση να ξεχωρίσει τον Ξυδάκη απ' τον Ρασούλη και αποκαλούσε τον έναν με το επώνυμο του άλλου. Στο τέλος, όποτε τους έβλεπε στην εταιρεία, έλεγε ''Γεια σας, κύριε Ρασιδάκη'' κι έτσι καθάρισε και με τους δύο!

Στη συζήτηση τους μπήκε μοιραία και ο Σείριος με τις θρυλικές παραστάσεις του Χατζιδάκι στο ΖΟΟΜ της Πλάκας. Ο Ξυδάκης πρωτοεμφανιζόμενος ως ερμηνευτής έλεγε δύο τραγούδια στο πιάνο με το ένα από αυτά, την ''Άννα Καρένινα'' να ξεχωρίζει. Ένα βράδυ, αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος, τον πλησίασε μία τραγουδίστρια, γνωστή σήμερα, που βρισκόταν τότε στο ξεκίνημα της. ''Συγχαρητήρια, κύριε Ξυδάκη'' του είπε ''αυτή η Άννα Καρένινα, ξέρουμε με ποιον συγγραφέα τα είχε;'' Ο Χατζιδάκις γελούσε πολύ μ' αυτό το περιστατικό και όποτε κατέληγαν στο ''Πάρτι'' του Παγκρατίου μετά από το ΖΟΟΜ, έβαζε τον Ξυδάκη να το λέει και να το ξαναλέει. ''Με τον Τολστόι, έπρεπε να της απαντήσεις'' ήταν η υπόδειξη του και η ιλαρή διάθεση όλων κρατούσε μέχρι πρωΐας.

Στην ίδια σειρά παραστάσεων, αλλά σε άλλη ''φουρνιά'' καλλιτεχνών, η Λένα Πλάτωνος με την Έλλη Πασπαλά παρουσίαζαν live την ''Ηχώ και τα λάθη της''. Ως...bonus παιζόταν και η ''Καντέντσα της άνοιξης'' που έμελλε να κυκλοφορήσει το 1989, ένα χρόνο αργότερα, στο ''Σπάσιμο των πάγων'' από τον Σείριο. Ο Χατζιδάκις το λάτρευε αυτό το τραγούδι. Είχε μάθει τη σειρά του στο πρόγραμμα της Πλάτωνος και με την πρώτη νότα στο πιάνο, όπου κι αν βρισκόταν μέσα στον χώρο, πήγαινε μπροστά κι έπιανε μόνος του ένα τραπεζάκι για να το απολαύσει.

Η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Ξυδάκης διαβάζουν Κ. Π. Καβάφη Facebook Twitter

Ανέσυραν κι άλλες μνήμες, πολλές, ο Ξυδάκης με την Πλάτωνος χθες βράδυ. Στο τέλος τους έβαλα να ανοίξουν το βιβλίο με τα άπαντα του Καβάφη και όποιο ποίημα ''έπεφτε'' μπροστά τους να το διαβάσουν μαζί. Τους ηχογράφησα, έτσι, σα ντοκουμέντο. Το ποίημα ήταν το ''Εις το Επίνειον''. Οι δυο τους, άλλωστε, ηχογράφησαν το ίδιο διάστημα σχεδόν τους δικούς τους Καβάφηδες: Η Λένα Πλάτωνος τον κύκλο ''Καβάφης 13 τραγούδια'' με τη φωνή του Γιάννη Παλαμίδα, ο Νίκος Ξυδάκης έναν άλλο κύκλο σε ποίηση Διονύση Καψάλη με τίτλο ''Rue Lepsius - Μια μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη'' με τη φωνή του Τάση Χριστογιαννόπουλου και την Ορχήστρα Al Mahabba του Καΐρου. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ