Ένας τζάνκι, ένας γκέι, ένας τραβεστί, μια ντίλερ κι ένας νταβατζής σέρνουν το χορό μιας μοντέρνας αγγλοσαξονικής τραγωδίας μέσα σε μία παλιά αυλή της Αθήνας, στου Ψυρρή, εκεί απ' όπου θα περίμενε να δει κανείς τη Μελίνα - Στέλλα του Κακογιάννη να κατεβαίνει, μα αντ' αυτού βλέπει τον Γκάρι - Δημήτρη Αϊβαλιώτη να στέκεται και να τραγουδάει το αλμοδοβαρικό ''Un ano de amor'', εντυπωσιάζοντας με τις φωνητικές του ικανότητες.
Το έργο ''Shopping and Fucking'' του 47χρονου Βρετανού συγγραφέα Mark Ravenhill γράφτηκε το 1996 και μαζί με το ''Blasted'' της Sarah Kane σηματοδότησαν το νέο αγγλικό θέατρο κατά την τελευταία δεκαετία του 20ου αι. Στη δική της εκδοχή, η Κύπρια Βάσια Βασιλείου, που το μετέφρασε και το σκηνοθέτησε, μπορεί να πρόσθεσε αυθαίρετα τη λέξη ''Drugging'' στον τίτλο του, κράτησε αυτούσιες όμως τις αναφορές - παραπομπές του συγγραφέα στη φιλοσοφία ενός Μαρκήσιου Ντε Σαντ κι ενός Καρόλου Μαρξ.
Οι πέντε χαρακτήρες του έργου, άλλωστε, συχνά μιλούν για πρέζα, ''κουμπιά'' (τα χάπια στην αργκό των τοξικομανών), θεωρούν ''αφύσικο'' τον ετεροφυλοφιλικό έρωτα, βουλιάζουν στις ενοχές της βασανισμένης παιδικής ηλικίας τους, χορεύουν rave, κάνουν ξέφρενο σεξ στις σκάλες και στο τέλος γονατίζουν μπροστά στην παντοδυναμία του ενός και μοναδικού θεού: του χρήματος, όπως τους το πετάει στα μούτρα ο κυνικός νταβατζής τους.
Η Βασιλείου κατάφερε να κάνει ένα προϊόν νευρωτικής αγγλικής κουλτούρας, πολυφορεμένο - η αλήθεια είναι - στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία χρόνια, προσφιλές και οικείο από τον καθένα που θα σπεύσει να δει την παράσταση. Τη βοήθησαν σίγουρα η ίδια η εποχή, που δεν είναι λιγότερο αμοραλιστική ή εφιαλτική απ' αυτή που περιγράφει ο συγγραφέας, το εμπνευσμένο ντεκόρ της με το παμπάλαιο κτήριο στου Ψυρρή να θυμίζει παλιά ελληνική ταινία και λαϊκό πορνείο ταυτόχρονα, οι rock μουσικές ως επί το πλείστον (με τραγούδι - λάιτ μοτίβ το ''I put a spell on you'' του Screamin' Jay Hawkins), τα punk κοστούμια της Λίνας Βινταντζάκη, το στυλιζαρισμένο μακιγιάζ της Μαρίας Λιακοπούλου, η, συνειδητά χύμα, επιμέλεια του Βασίλη Λάγγα στον ήχο και τους φωτισμούς και φυσικά πάνω απ' όλα οι ερμηνείες όλου του θιάσου με κορυφαίους - κατ' εμέ - τους Δημήτρη Αϊβαλιώτη, Αγάπη Βατιανού, Μιχάλη Ζαχαρία. Έπαιξαν ακόμη ο Λίνος Αρσένης και ο Κυριάκος Σάββογλου.
Εξαιρετική στιγμή η άρια ''Don't you ask'' του Tsaikovsky ηχογραφημένη με τη συγκλονιστική φωνή της Λένας Γιγάντε, δασκάλα φωνητικής και φίλης της σκηνοθέτιδας, αλλά και ιδιοκτήτριας του οικήματος που μετατράπηκε σε μοναδικό σκηνικό της παράστασης.
Το έργο ''Shopping + Fucking + Drugging'' σε σκηνοθεσία, μετάφραση και προσαρμογή Βάσιας Βασιλείου, βασισμένο στο έργο του Mark Ravenhill, απόψε, Σάββατο 10 Αυγούστου, τελειώνει. Προλάβετε την τελευταία του παράσταση! Η διεύθυνση είναι Αριστοφάνους 34 στου Ψυρρή, τέρμα της Σαρρή, και η γενική είσοδος 12 και 6 ευρώ. Τηλέφωνα κρατήσεων: 6909/ 872828 και 6937/ 538249