Οι Latinistas Nostra σε ένα ταξίδι ακριβού γούστου και σπάνιας αισθητικής απόλαυσης

Οι Latinistas Nostra σε ένα ταξίδι ακριβού γούστου και σπάνιας αισθητικής απόλαυσης Facebook Twitter
0

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο και ο Ανδρέας Λινός στη βιόλα ντα γκάμπα είναι δύο σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Η παράσταση ''LATINISTAS NOSTRA, Ένας Άγγλος ταξιδευτής στο Λεβάντε'', η ιδέα της οποίας ανήκει στους δυο τους, κοσμεί το φετινό -  απογυμνωμένο θα έλεγε κανείς - Φεστιβάλ Αθηνών.

Όποιος πάει αυτή την Κυριακή, 23 Ιουνίου, στο Κτίριο 4΄της Πειραιώς 260, αναλόγως της δεκτικότητας και της διάθεσης του πάνω απ' όλα, πιθανώς και να εγκαταλείψει πρόσκαιρα τούτη την άσχημη πόλη και να μεταφερθεί κάπου αλλού, μεταξύ ονειρικού και ασυνειδήτου. 

Να παρασυρθεί από τη φωνή του Σπύρου Σακκά και να ακολουθήσει αυτόν τον ορίτζιναλ ''αρχαίο Έλληνα'' όχι στα άδυτα κάποιου μαντείου, αλλά στην αυλή της Ελισάβετ, όπου κάποιος τροβαδούρος ονόματι John Dowland παραβγαίνει σε ποίηση και λυρισμό τον σύγχρονο του, William Shakespeare.

Πολύ δε περισσότερο να παρακολουθήσει το ταξίδι του άγιου Thomas Coryat από το Somerset και το Λονδίνο, τη Γαλλία και την Ιταλία ίσαμε τη μακρινή Ινδία μέσω Ελλάδας και Κωνσταντινούπολης. 

Ο άνθρωπος αυτός δε χρησιμοποίησε κανένα ταξιδιωτικό μέσο της εποχής. Ξεκίνησε με τα πόδια για να αφιερώσει τη ζωή του στο ταξίδι, στην περιπλάνηση και στην επαφή με άλλους πολιτισμούς. Δεν απείχε πολύ από τον Arthur Rimbaud της Αιθιοπίας, της Κύπρου και της Ινδονησίας. 

Το μόνο πράγμα που μετέφερε στο δισάκι του ήταν η συλλογή ''Lacrimae'' του Dowland. Λέγεται ότι έκανε μεγάλη στάση στην Κωνσταντινούπολη, ότι λάτρεψε την κοσμική οθωμανική μουσική.

Στην παράσταση των Μάρκελλου Χρυσικόπουλου - Ανδρέα Λινού θα υπάρχουν και άλλοι ικανότατοι μουσικοί να αποδώσουν τη διαδρομή του και να πετύχουν τη σύζευξη Δύσης κι Ανατολής: ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Γιάννης Μεσσαλάς στο γιαϋλί ταμπούρ, ο Θύμιος Ατζακάς στο ούτι, ο Νίκος Παραουλάκης στο νέι, ο Σέργιος Βούλγαρης στα κρουστά, ο Απόστολος Τσαρδάκας στο κανονάκι, ο Θοδωρής Κίτσος στο λαούτο και πέντε βιόλες ντα γκάμπα (Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Νικολέττα Χατζοπούλου, Ιάσων Ιωάννου, Δημήτρης Τίγκας). Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο και στο εκκλησιαστικό όργανο, το δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ στον σουλτάνο Μωάμεθ Γ΄. Ακόμη, ο Νίκος Σπανός στη θέση του κόντρα τενόρου. Θα ακουστούν κείμενα των Dallam, Blount, Sandys και Coryat στη μετάφραση του Νίκου Σπανού.

 

Ποιο είναι αυτό το Άλλο ή ο Άλλος που οι Άγγλοι περιηγητές του Μεσαίωνα συνάντησαν στο Λεβάντε; Δε χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα περισσότερο. Ένα πέρασμα από το Κτίριο Δ΄της Πειραιώς μεθαύριο στις 9 το βράδυ αρκεί. Κυρίως για τη διαφύλαξη ενός ακριβού γούστου και μίας σπάνιας αισθητικής απόλαυσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ