Στην κυκλοφορία η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ''Κρίμα που είναι πόρνη''

Στην κυκλοφορία η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ''Κρίμα που είναι πόρνη'' Facebook Twitter
Ο συνθέτης Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
0

Το κλασικό έργο του Τζον Φορντ ''Κρίμα που είναι πόρνη'', έτσι όπως το σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης για το Εθνικό Θέατρο, ομολογώ πως δεν το είχα δει. Απ' την άλλη, με είχαν εντυπωσιάσει σχεδόν όλες οι κριτικές που εκθείαζαν τη δουλειά του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου στον τομέα της μουσικής. Σημειωτέον, τον νεαρό συνθέτη τον είχα αδικήσει στο παρελθόν, λόγω κάποιων ''συμμαχιών'' του με καλλιτέχνες του λεγόμενου εμπορικού τραγουδιού. Ποτέ δεν είναι αργά, λοιπόν, ώστε να αναθεωρήσει κανείς, ειδικά σαν ακούει έργα τόσο εμπνευσμένα και ατμοσφαιρικά.

Τα κομμάτια που αποτέλεσαν το soundtrack του ''Κρίμα που είναι πόρνη'' και που τώρα κυκλοφορούν από την ετικέτα ''Solo'' της Feelgood συστήνουν πραγματικά ένα soundtrack και μάλιστα α λα παλαιά: Συνθέσεις δηλαδή που εμπεριέχουν παρλάτες από το έργο και χορωδιακές φωνές, δίνοντας την αίσθηση του ντοκουμέντου. Με λίγα λόγια, σα να αποσπάστηκαν τμήματα της ηχητικής μπάντας των παραστάσεων και δόθηκαν στην κυκλοφορία - τηρουμένων των αναλογιών, έτσι, το ηχογράφημα μας παραπέμπει σε θρυλικές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και όχι μόνο, που κάποτε κυκλοφορούσαν σε ψηφιακή μορφή από το αρχείο της ΕΡΑ.

Ο δημιουργός, εμπνεόμενος από την προκλασική μουσική και την αμιγώς κινηματογραφική μουσική σπουδαίων προκατόχων του, συνέθεσε ένα επιβλητικό μωσαϊκό, άλλοτε σκοτεινό και άλλοτε φωτεινό και δοξαστικό.

Δεν είμαστε σε θέση φυσικά να γνωρίζουμε αν τόσο η εργασία του Λιγνάδη, όσο και του Χριστοδουλόπουλου, θα μείνουν στην ιστορία του θεάτρου και της μουσικής για θέατρο. Αυτό που ακούμε, πάντως, θα χαρακτηριζόταν έως και συγκλονιστικό όχι μόνο σε κάποιον που είναι μύστης του συγκεκριμένου έργου και της ελισαβετιανής ατμόσφαιρας του, αλλά και σε έναν απλό μουσικόφιλο, ο οποίος ενδεχομένως να μην ξέρει τον Φορντ, τον θεατράνθρωπο Λιγνάδη, ούτε καν τον συνθέτη Χριστοδουλόπουλο.

Στην κυκλοφορία η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ''Κρίμα που είναι πόρνη'' Facebook Twitter

 

Ο δημιουργός, εμπνεόμενος από την προκλασική μουσική και την αμιγώς κινηματογραφική μουσική σπουδαίων προκατόχων του, συνέθεσε ένα επιβλητικό μωσαϊκό, άλλοτε σκοτεινό και άλλοτε φωτεινό και δοξαστικό. Ως αποτέλεσμα ο απαγορευμένος αιμομικτικός έρωτας που βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου καθιστά τους δύο χαρακτήρες αληθινούς ήρωες ενός μπαρόκ δράματος. Όσο για τον αγνό ακροατή που λέγαμε παραπάνω, αυτός μένει εμβρόντητος μπροστά στο...shaker του Χριστοδουλόπουλου, μέσα στο οποίο ανακάτεψε ευφυώς τον Bach, τον Purcell, τον Dowland και τον Morricone, χαρίζοντας μας τελικά ένα μικρό (σε διάρκεια) και πρωτότυπο θεατρικό soundtrack.

Στις ερμηνείες των τραγουδιών, αλλά και στα χορωδιακά μέρη, ακούγονται οι ηθοποιοί της παράστασης Μαρία Κίτσου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιώργος Τσουρής και Σοφία Μυρμηγκίδου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ