Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.

Facebook Twitter
0

Δευτέρα πρωί. Η Α., που μας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, χτυπάει το κουδούνι, σκασμένη. «Σίσσυ, πρέπει να μου βρεις δουλειά», μου λέει. Δεν θέλει να αλλάξει δουλειά, θέλει να της βρω περισσότερα σπίτια να πηγαίνει. Εδώ και καιρό, σταδιακά ‘απολύεται’ από τους τακτικούς της πελάτες, όχι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι, αλλά γιατί πολλοί -όπως και εμείς- αφαιρούν πλέον την οικιακή βοηθό από τον μηνιαίο προϋπολογισμό ή περιορίζουν σημαντικά τη συχνότητά της, στα πλαίσια μιας νέας δυσκολότερης και χμ, πιο βρώμικης τάξης πραγμάτων.

Η Α. είναι 28 ετών, χήρα, με ένα παιδί 7 ετών. Ήρθε από την Αλβανία πριν από 11 χρόνια. Πριν από αυτήν είχε έρθει ο πατέρας της, αργότερα ο αδελφός της και, όταν τα πράγματα έστρωσαν, εγκαταστάθηκε και εκείνη στην Αθήνα με τη μητέρα της. Εδώ έχει ζήσει όλη την ενήλικη ζωή της. Εδώ γέννησε την κόρη της και έθαψε τον άντρα της όταν το παιδί τους ήταν μηνών. Σήμερα δουλεύουν μόνο εκείνη και η μητέρα της. Συντηρούν τη δική τους μικρή οικογένεια, αλλά και τον αδελφό της, τη γυναίκα του και το παιδί τους, καθώς εκείνος έχει μήνες να βρει δουλειά.

Αυτές τις μέρες η Α. έχει έναν ακόμη λόγο να νιώθει σκασμένη. Ο κοινός μας φίλος Δ., αυτός που μου την είχε συστήσει, της είπε ότι δεν θα τη χρειαστεί άλλο, γιατί φεύγει για το εξωτερικό. Η Α. δεν χάνει μόνο το μεροκάματο από το σπίτι του, που καθάριζε κάθε 15 ημέρες, αλλά και από το γραφείο του, όπου πήγαινε δύο φορές την εβδομάδα και το οποίο ο Δ. αποφάσισε να κλείσει, μετά από σκέψη και προβληματισμό μηνών.

Όπως και η Α., ο Δ. θα γίνει σύντομα οικονομικός μετανάστης κι αυτό είναι κάτι που έχουν κοινό. Κι ας μοιάζουν κατά τα λοιπά να έρχονται από άλλη διάσταση. Έχουν διαφορετικό βιοτικό, μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, άλλες ρίζες και μια πορεία που ξεκίνησε αντίστροφα για να συναντηθεί, εντελώς αιφνιδιαστικά, κάπου στη μέση και κάπου στο πουθενά. Για τον Δ. η απόφαση να φύγει δεν ήταν μονόδρομος, δεν πάρθηκε στα τυφλά, δεν έγινε από ανάγκη επιβίωσης. Έγινε πάντως από ανάγκη. Κοντεύει σαράντα, εργάζεται εδώ και χρόνια και έχει δική του επιχείρηση, η οποία έχει κατά τα φαινόμενα «πετύχει». Έχει κερδίσει βραβεία και αναγνώριση, αλλά δεν έχει βρει τρόπους να επιβιώνει ανώδυνα σε μια πραγματικότητα παρανοϊκά εξωπραγματική. Όταν, λοιπόν, ακόμη αγωνιά για το αν θα τα βγάλει πέρα τον επόμενο μήνα, όταν κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο και δεν το χαίρεται πλέον καθόλου, τότε οι επιλογές του είναι λίγες, εκ των πραγμάτων. Η Α. έφυγε από τη χώρα της γιατί πεινούσε. Ο Δ. φεύγει γιατί σε μια άλλη χώρα του πρόσφεραν δουλειά. Με ένα μισθό αξιοπρεπή. Σ ‘ένα περιβάλλον που προσφέρει μια στοιχειώδη συνθήκη πολιτισμού. Απλώς δεν έβρισκε λόγο να αρνηθεί. Και λόγο να μείνει.

Η συνέχεια παραμένει ανοικτή. Ο Δ. θα δοκιμάσει τα χαρακτηριστικά του νέο-μετανάστη και θα τα κρίνει στην πορεία. Μαζί του και πάρα πολλοί άλλοι, που θα πάρουν την απόφαση να φύγουν ή απλώς να παραμείνουν μακριά, οριστικά. Στην Ελλάδα, η Α. πρέπει για ακόμη μια φορά να πάρει τις αποφάσεις της. «Να σου πω, Σίσσυ, κι εμείς σκεφτόμαστε να φύγουμε. Να γυρίσουμε στην Αλβανία». «Μα, θα έχετε δουλειά εκεί;». «Δεν ξέρω. Λέμε να ανοίξουμε μαγαζί. Κι αυτό, εδώ, σίγουρα δε γίνεται».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ